Aktuális

Nincs igazság: a nők kevesebb aranyat nyerhetnek

Az olimpián induló nők egyenjogúságáért tüntettek Londonban. Túlzás, vagy valóban maradtak igazságtalanságok?

Nincs igazság: a nők kevesebb aranyat nyerhetnekEurópai országok nőjogi szervezetei tartottak  tüntetést Londonban, mivel szerintük még mindig nem egyenlők a nők és a férfiak az olimpián, írja a Reuters hírügynökség.

Hogy az elégedetlenségüket kifejezzék, jelképesen eltemették az olimpiai chartát, ami elvileg előírná az egyenlő bánásmódot mindkét nem számára. Szerintük ugyanis ezek a célok csak papíron léteznek.

Azt azért elismerték, hogy sokat fejlődött ezen a téren az olimpia, például idén először nincs már olyan sportág, amiben nők ne mérkőzhetnének meg egymással, miután most női bokszolók is indulhattak. Idén először történt meg az is, hogy minden országból érkezett női atléta.

Kevesebb aranyat nyerhetünk

Sérelmezik viszont, hogy a nők kevesebb aranyat vihetnek haza Londonból, összesen 132-t, miközben a férfiaknak 162 jut. Emellett kevesebb eseményen versenyezhetnek, hiába szerepelhetnek az összes sportágban. Az sem tetszik nekik, hogy amíg a férfi maraton győztesének a NOB elnöke, Jacques Rogge adja át a díjat, a nőknél nem.

A követeléseiket is megfogalmazták, ezek között szerepel, hogy mindkét nem ugyanannyi érmet nyerhessen, hogy a nők foglalják el a sporttestületekben a tisztségek felét, és tiltsák a politikai vagy vallási szimbólumok viselését. Most például a szervezők belementek abba, hogy a szaud-arábiai nők csak eltakart testtel versenyezhessenek.

Nincs igazság: a nők kevesebb aranyat nyerhetnek

A brit nők Sport és Fitneszszövetsége viszont dicsérte az idei olimpiát, mivel idén több a nő az amerikai és a kanadai keretben, mint a férfi. „A női sportolók jó példát mutatnak a fiatal lányoknak, akik egyébként a reklámokból és a magazinokból azt tanulják meg, hogy fontosabb vékonynak lenni, mint egészségesnek” – mondta az elnökük.

Kevesebb a magyar nő, mint Pekingben

A magyar csapatban idén a 158 sportolóból csak 63 nő, Pekingben ennél jobb arányokkal büszkélkedhettünk a kézilabdás lányoknak köszönhetően, akik idén viszont nem jutottak ki az olimpiára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top