Aktuális

Százötvenmilliót halásztak ki a kútból

A római Trevi-kútban rekordmennyiségű pénz, százötvenmillió forintnak megfelelő összeg gyűlt össze fél év alatt. Érmék mellett mi mást – szemetet – is dobálunk a vízbe.

Ha egy bolond beledobja a kútba a követ, száz okos se veszi ki – tartja a magyar közmondás. Igaz ez a pénzre is, nemhiába gyűlt össze 540 ezer euró (mintegy 150 millió forint) a római Trevi-kútban. A hiedelem szerint aki pénzérmét dob a világ legismertebb kútjába, az egészen biztosan visszatér még az „örök városba”. S egyben jótékonykodik is, hiszen az olasz vöröskereszt, a Caritas összegyűjti, és nemes célokra használja fel az így befolyt pénzt.

 Százötvenmilliót halásztak ki a kútból

A pénzdobásnak komoly hagyománya van: a kútnak háttal, jobb kézzel bal váll fölött kell hajítani, hogy biztosan beteljesedjen a jóslat.

Hazánkban is vannak hasonló pénzgyűjtő kutak, vizek. Az egyik legismertebb a Szalajka-völgy és a Bükki Nemzeti Park területén, a Szikla-forrásnál összegyűlő tó, amelybe a hiedelem szerint szerencsét hoz pénzt dobni, ezért is nevezik Pénzes-tónak. A Bükki Nemzeti Parkhoz és a szilvásváradi erdészethez tartozó tóból sosem meríti ki senki a bedobott érméket (legalábbis hivatalosan nem), mivel a tó maga a természetvédelmi területhez tartozik, és nem is lehet könnyen megközelíteni. Bár nem hinnénk, hogy itt a Trevi-kútéhoz hasonló vagyon lenne.

 Százötvenmilliót halásztak ki a kútbólA fővárosban található WestEnd Bevásárlóközpontbeli mintegy 20 méteres vízesés aljába is rendszeresen dobálnak szerencsét remélve pénzérméket a vásárlók. Évente nyolcszázezer-egymillió forintot halásznak ki takarításkor; az összeget rendszeresen jótékony célokra fordítják.

Jelentősebb mennyiség, 6 246 242 forint gyűlt össze 2008-ban ugyanitt, amikor az „Aprókból épül” akció alkalmával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen egy
Magyarország-sziluettet helyeztek el a vízesés aljában, hogy az emberek odadobják az akkor megszűnő aprópénzeket. A hatmillió négy hét alatt jött össze.

Hazánkban, ha pénzt nem is dobálnak a turisták annyit a vízbe, mint Rómában, kenyeret annál többet, például évente több mázsát a Feneketlen-tóba az állatoknak, ékszer- és mocsári teknősöknek, halaknak és környéken élő madaraknak.  

És sajnos ennél több haszontalan dologgal is találkoznak a vizek, szökőkutak fenntartói: sörös- és üdítősdobozok, csipszeszacskók, cigarettásdobozok, vagy éppen ruhaneműk kerülnek leggyakrabban a vízbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top