Szüléshullám – Bepánikoltak a harmincasok?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Az év első öt hónapjában több gyerek született, mint tavaly ilyenkor. Öt százalékkal haladtuk meg a korábbi szintet, igaz, csak valamelyest javítottunk a történelmi mélyponton. Demográfusok szerint a hurráoptimizmus még korai, az azonban biztos: ha a 34–38 éves korosztály "észbe kapna", ugrásszerűen javulnának a magyarországi kilátások.
Írta: 2012. 07. 25. Ez van! rovat 
Hogy az „utolsó”, mentsvárat jelentő korosztály "kapcsolt", vagy némileg hatottak a szociálpolitikai intézkedések, egyelőre nem tudni, az azonban biztos: 2012 első öt hónapjában több gyermek született, mint a korábbi azonos időszakban. A KSH egyelőre csak előzetes adatai szerint a vizsgált időszakban több mint harminchatezer csecsemő látott napvilágot, 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Szüléshullám – Bepánikoltak a harmincasok?


Az úgynevezett természetes fogyás mértéke is mérséklődött, mert ezer élve születésre már csak 5,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Magyarország becsült lélekszáma az időszak végén 9 millió 942 ezer fő volt, ami ugyan még mindig elmarad a bűvös tízmilliós határtól, de már nem olyan gyors iramú a csökkenés.

Szüléshullám – Bepánikoltak a harmincasok?A jó hírtől sok politikus „hurráhangulatba” esett és rögtön kijelentette: mindez a családtámogatások hatása, mondván, végre elhiszik az emberek, hogy igenis lehet és érdemes is gyereket vállalni. A szakemberek viszont kritikusabbak: szerintük azt senki sem gondolhatja, hogy ha ma bevezetnek egy adóváltozást, akkor holnap a párok nekiállnak gyermeket nemzeni. Szerintünk gyerekek azért születnek, mert szeretnénk őket, nem azért, mert nemzetgazdaságilag szükség van rájuk. Kormányzati intézkedéseknek persze lehet ösztönző szerepük, de a hatás mértéke sok egyéb tényezőn is múlik. Érdekes egyébként, hogy a negatív döntések gyorsabban befolyásolják az ilyesmit, mint az ösztönző lépések.

Különbséget kell tenni aközött, hogy az emberek mennyi gyereket terveznek, és hogy végül mennyit vállalnak. A szándékok mindig jóval a valóság fölött vannak: ma átlagban 1,94 gyermeket szeretnének az emberek, és mégis csak 1,24 az úgynevezett termékenységi arányszám (vagyis sokan, akik eredetileg két gyermeket terveznek, megmaradnak egynél). Tehát a fiatalok szeretnének gyermeket, csak szándékukat nem tudják valóra váltani, legtöbben azt mondják, tartanak a bizonytalan jövőtől. A dologhoz hozzátartozik, hogy míg '92-ben 23 évesen vállalták az első gyereket a nők, ma már 28 éves koruk fölött.

Érdemes kivárni az év végét, hogy megtudjuk, a következő hónapokban is töretlen lesz-e a vállalkozási kedv. A tavalyi mélyponthoz képest ugyanis még ez a javulás is legfeljebb annyit jelentene, hogy „behoztuk” a két évvel ezelőtti hátrányt. Pongrátz Tiborné, a KSH népesedéskutató intézetének helyettes vezetője szerint mindemellett elképzelhető, hogy valóban a Ratkó-unokák próbáltak mégis lépni: „produkálni valamit” a bölcsőbe.

Szüléshullám – Bepánikoltak a harmincasok?

„Ma már szinte mindenki tudja, hogy a '74–'78 közötti korosztályon a »világ szeme«, tőlük várhatja az ország a »csodát«. Ők ugyanis az a nagyon nagy létszámú, utolsó generáció, amelyik páronként akár egyetlen gyerekkel is megmentheti az országot a visszafordíthatatlan fogyástól. Ebben a korosztályban duplázódott meg ráadásul eddig is a gyermektelenek aránya, a 30–35 közöttiek fele, a 35 év fölöttiek negyede ugyanis nem vállal utódot” – mondja a demográfus, akit aggaszt az is, hogy a házasodási kedv továbbra sem igen jött meg. A házasságkötések száma ugyan tavaly kicsit nőtt, az idei év első öt hónapjában ismét csökkent, összességében 10 095 házasságot kötöttek, ami 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez viszont újabb nehézséget jelent: a kutatások ugyanis egyértelműen mutatják, hogy hivatalos papírok nélkül kevesebben döntenek a gyermekvállalás mellett.

A kutatók a leginkább reálisnak tartott becslésükben azzal számolnak, hogy átlagosan 1,5 gyermeket vállalnak majd a párok a következő években, az átlagéletkor tíz évvel nő, és továbbra is megmarad a vándorlás pozitív egyenlege. Ha ez a legvalószínűbb forgatókönyv teljesül, akkor 2060-ban 8,5 millióan leszünk Magyarországon. Hát, az még mindig nem az a bizonyos tízmillió... de legalább meghaladja a legrosszabb forgatókönyv által jelzett 7 milliós szintet.
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amarynda 2012-07-25 09:54

Minel tobben elnek egy orszagban ami amugy is szegeny annal tobb a szegenysorsu ember benne. En ezert nem latom problemanak ha nincs 10 millio lakosa Mo nak.

Kristine 2012-07-25 09:44

az értelmesebbje nem is vállal. de sajna, amíg alanyi jogon jár minden a gyerek után, addig lesz a megélhetési szülő. ezeket a juttatásokat már RÉG munkaviszonyhoz kellett volna kötni, nem a semmire osztani. csak sajna a politikusoknak nem az az érdekük, hogy az értelmes szaporodjon, mert azokat nem lehet irányíítani, meg segélyígéretekkel szavazatokat venni tőlük...

Tulipáncsokor 2012-07-25 09:40

Hidd el, nincs már olyan messze az az idő, amikor Mo-nak csak 8 millió lakosa lesz.

guzziné 2012-07-25 09:38

Bánom is, hogy hozzászóltam, nem tudom minek, hisz ezt mindenki tudja. Semmiféle szüléshullám nincs itt, csak ma már 30 alatt nem mernek vállalni gyereket. Az intelligensebbje. Bevallom: El sem olvastam a cikket, mert már a cím felvitte a vérnyomásom.  Mondjuk azt sem értem, hogy mire vállalnék 30 felett is gyereket? IDE??? 

guzziné 2012-07-25 09:33

Ez így van! Mostanában szűnt meg közel 3000 munkahely, csak ami nagydobra lett verve. Naponta több ezer állás szűnik meg. Nincs itt már semmi. Ma van melód, holnap szevasz. Semmi sem biztos. Még jó, hogy bepróbálkoznak csóri párok 30 környékén, mert gyerekre mindenki vágyik, de itt már ez is egy szerencsejáték. Vagy eltudom tartani 2-3 10 év múlva is, vagy nem. Voltak itt gyárak, mezőgazdaság, volt itt minden, akkor szültünk már 23-25 évesen, sőt, akár 18-20 évesen is, mert tudtuk, hogy nyit a gyárkapu és dolgozunk rájuk. Most itt a családok nagyon nagy százaléka vagy eszik, vagy rezsit fizet. és nem azért mert szar, hanem , mert nincs lehetősége. Persze, van lehetőség, hogyisne lenne! A nagy fos.  Hagyjuk is , mert csak felb@szom az agyam az ilyen idiótaságokon, hoy sírás-rívás van, hogy kihalunk má mingggyá! Kihalunk, mert ez volt a cél. Elérték. 

Amarynda 2012-07-25 09:23

Fogalmam sincs miert sipakolnak folyton a 10 millio utan. Mi a fenenek a 10 millio ember amikor rengetegen nem talalnak a kepzettseguknek megfelelo munkat, nincs eleg bolcsode meg ovoda, es az eu. egy kalap sz@r.

 

Jobban jarna Mo ha 8 millio ember elne normalis korulmenyek kozott mint 10 es abbol a fele nyomorog. Hiaba fog esetleg tobb gyerek szuletni jo nagy reszuk el fog menni az orszagbol ha felno.

 

nevetseges az egesz.

Egyszervolt 2012-07-25 09:11

Megint egy "lerágott csontos cikk".
Két észrevétel: ha "bepánikoltak volna" nem csak szösszenet ezrelék lenne a növekedés, illetve a bölcsőde ugye amiből, így is kevés van! Vagy szarkasztikusabban fogalmazva: tele vannak azok így is nagyon!
És vajon mi lenne kis országunkkal, ha hirtelen belendülne a sokat említett Ratkó unokák korosztálya?
Sok bébi nagy öröm meg persze nagy bajok is... kevés a bölcsi, ovi, suli, munkahely - szintén ezerszer lerágott csontok halmaza.

Nők Lapja Cafe 2012-07-25 09:11

Az év első öt hónapjában több gyerek született, mint tavaly ilyenkor. Öt százalékkal haladtuk meg a korábbi szintet, igaz, csak valamelyest javítottunk a történelmi mélyponton. Demográfusok szerint a hurráoptimizmus még korai, az azonban biztos: ha a 34-38 éves korosztály észbe kapna, ugrásszerűen javulnának a magyarországi kilátások.

Nők Lapja Café: Szüléshullám - Bepánikoltak a harmincasok?

Kapcsolódó tartalmaink

Címlapon

Legjobbak

Süssünk linzernyuszit!

Süssünk linzernyuszit!

Nyuszi alakú sütit készíteni jó mulatság, különösen...
Facebook lájkok száma
Húsvéti last minute édességek, falatkák

Húsvéti last minute édességek, falatkák

Könnyű elkészíteni, ráadásul remekül mutatnak az...
Facebook lájkok száma
Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Vekerdy: kell a házi feladat vagy sem?

Házi feladat

Mit kell csinálni a „nemszeretem” dolgokkal? Dr....
Facebook lájkok száma
Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Ausztráliai körútjuk során Sydney-ben a hercegi párt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma40
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma
Uniós döntés: az akácon kívül mi van még veszélyben?

Uniós döntés: az akácon kívül mi van még veszélyben?

Szerdán megszavazta az Európai Parlament azt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma9
Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Sőt új munkahelyeket is létrehozna.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma71
Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Böjtöltünk és túléltük – összegzés

Túléltük a böjtöt

Ahogy nagyjából egy hete írtuk, nagy, össznépi böjtbe...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma384 Hozzászólások száma7
Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Az egész család számára kiváló időtöltés
Facebook lájkok száma185
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma150
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma63 Hozzászólások száma3
Komoly kullancsinvázió várható

Komoly kullancsinvázió várható

Sajnos a kullancsokat idén is megkímélte a hideg tél,...
Facebook lájkok száma52 Hozzászólások száma7
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma47

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma34

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem