Szüléshullám – Bepánikoltak a harmincasok?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Az év első öt hónapjában több gyerek született, mint tavaly ilyenkor. Öt százalékkal haladtuk meg a korábbi szintet, igaz, csak valamelyest javítottunk a történelmi mélyponton. Demográfusok szerint a hurráoptimizmus még korai, az azonban biztos: ha a 34–38 éves korosztály "észbe kapna", ugrásszerűen javulnának a magyarországi kilátások.

Hogy az „utolsó”, mentsvárat jelentő korosztály "kapcsolt", vagy némileg hatottak a szociálpolitikai intézkedések, egyelőre nem tudni, az azonban biztos: 2012 első öt hónapjában több gyermek született, mint a korábbi azonos időszakban. A KSH egyelőre csak előzetes adatai szerint a vizsgált időszakban több mint harminchatezer csecsemő látott napvilágot, 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Szüléshullám – Bepánikoltak a harmincasok?


Az úgynevezett természetes fogyás mértéke is mérséklődött, mert ezer élve születésre már csak 5,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Magyarország becsült lélekszáma az időszak végén 9 millió 942 ezer fő volt, ami ugyan még mindig elmarad a bűvös tízmilliós határtól, de már nem olyan gyors iramú a csökkenés.

Szüléshullám – Bepánikoltak a harmincasok?A jó hírtől sok politikus „hurráhangulatba” esett és rögtön kijelentette: mindez a családtámogatások hatása, mondván, végre elhiszik az emberek, hogy igenis lehet és érdemes is gyereket vállalni. A szakemberek viszont kritikusabbak: szerintük azt senki sem gondolhatja, hogy ha ma bevezetnek egy adóváltozást, akkor holnap a párok nekiállnak gyermeket nemzeni. Szerintünk gyerekek azért születnek, mert szeretnénk őket, nem azért, mert nemzetgazdaságilag szükség van rájuk. Kormányzati intézkedéseknek persze lehet ösztönző szerepük, de a hatás mértéke sok egyéb tényezőn is múlik. Érdekes egyébként, hogy a negatív döntések gyorsabban befolyásolják az ilyesmit, mint az ösztönző lépések.

Különbséget kell tenni aközött, hogy az emberek mennyi gyereket terveznek, és hogy végül mennyit vállalnak. A szándékok mindig jóval a valóság fölött vannak: ma átlagban 1,94 gyermeket szeretnének az emberek, és mégis csak 1,24 az úgynevezett termékenységi arányszám (vagyis sokan, akik eredetileg két gyermeket terveznek, megmaradnak egynél). Tehát a fiatalok szeretnének gyermeket, csak szándékukat nem tudják valóra váltani, legtöbben azt mondják, tartanak a bizonytalan jövőtől. A dologhoz hozzátartozik, hogy míg '92-ben 23 évesen vállalták az első gyereket a nők, ma már 28 éves koruk fölött.

Érdemes kivárni az év végét, hogy megtudjuk, a következő hónapokban is töretlen lesz-e a vállalkozási kedv. A tavalyi mélyponthoz képest ugyanis még ez a javulás is legfeljebb annyit jelentene, hogy „behoztuk” a két évvel ezelőtti hátrányt. Pongrátz Tiborné, a KSH népesedéskutató intézetének helyettes vezetője szerint mindemellett elképzelhető, hogy valóban a Ratkó-unokák próbáltak mégis lépni: „produkálni valamit” a bölcsőbe.

Szüléshullám – Bepánikoltak a harmincasok?

„Ma már szinte mindenki tudja, hogy a '74–'78 közötti korosztályon a »világ szeme«, tőlük várhatja az ország a »csodát«. Ők ugyanis az a nagyon nagy létszámú, utolsó generáció, amelyik páronként akár egyetlen gyerekkel is megmentheti az országot a visszafordíthatatlan fogyástól. Ebben a korosztályban duplázódott meg ráadásul eddig is a gyermektelenek aránya, a 30–35 közöttiek fele, a 35 év fölöttiek negyede ugyanis nem vállal utódot” – mondja a demográfus, akit aggaszt az is, hogy a házasodási kedv továbbra sem igen jött meg. A házasságkötések száma ugyan tavaly kicsit nőtt, az idei év első öt hónapjában ismét csökkent, összességében 10 095 házasságot kötöttek, ami 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez viszont újabb nehézséget jelent: a kutatások ugyanis egyértelműen mutatják, hogy hivatalos papírok nélkül kevesebben döntenek a gyermekvállalás mellett.

A kutatók a leginkább reálisnak tartott becslésükben azzal számolnak, hogy átlagosan 1,5 gyermeket vállalnak majd a párok a következő években, az átlagéletkor tíz évvel nő, és továbbra is megmarad a vándorlás pozitív egyenlege. Ha ez a legvalószínűbb forgatókönyv teljesül, akkor 2060-ban 8,5 millióan leszünk Magyarországon. Hát, az még mindig nem az a bizonyos tízmillió... de legalább meghaladja a legrosszabb forgatókönyv által jelzett 7 milliós szintet.
Olvass tovább

Hozzászólások

Amarynda 2012-07-28 07:48

Nagyon erdekes megallapitas es oszinten szolva erre meg sose gondoltam, de teljesen egyetertek veled.

 

Sok orszag akik  a volt szocialista blokkban voltak , joval elobbre tart mit Mo.

 

Es en most se latom hogy elore mennenek a dolgok. De en kivulrol szemlelem ti akik benne eltek jobban latjatok a dolgokat.

feleselek 2012-07-27 22:00

Én úgy látom, hogy most a válság miatt sok olyan ország a lejtőre került, ahol korábban nem volt rossz, volt fejlődés, kevesen voltak munkanélküliek/szegények. Pl. Írország, Spanyolország

 

Viszont Mo-n az elmúlt 20 év alatt egy olyan év, vagy periódus sem volt, amikor jó lett volna, ne lett volna szükség megszorításokra, ne lettek volna tömeges elbocsátások, ne lett volna egyre szélesedő az olló a gazdagok és a szegények között és ne fogyatkozott volna a "középosztály".

 

Érdekes a többi volt szocialista ország sorsa, mert pl. Lengyelország, Csehország, Szlovénia, de még Horvátország és Szlovákia is tudott gyarapodni, jócskán megelőzve Mo-t.

feleselek 2012-07-27 21:43

Azt az árat fizeti most a mostani fiatal - és idős is... -, amibe a Kádár-rendszer alatti kényelem került...

 

Ezzel nem értek egyet. Akkor volt mezőgazdaság, ipar, export, beruházások, azaz termelés és munkahelyek. Lehet, hogy összességében ezek nem nyújtottak elég fedezetet a "jóléti" kiadásokra, ezért kellett a sok kölcsön, de legalább működött a gazdaság.

 

Most pangás van, mert nincs termelés, nincs kereskedelem, nincs fizetőképes kereslet semmire, ergo sorra zárnak be a boltok. A semmirekellők és az önhibájukon kívül munkanélküliek + a betegek, rokkantak, nyugdíjasok és a gyerekek szociális támogatásai a megélhetéshez kevesek, de az államkassza oldaláról aránytalan nagy kiadások, mert nincs mögöttük produktum. Feneketlen zsákokba dobálják a pénzt (még ha aprópénz is), a töredéke sem térül meg, mert nincs ipar, mezőgazdaság, semmi.

 

Ennek lesz nagyon keserves a böjtje!

 

 

A segélyek felhasználói nem forgatják vissza a gazdaságba a pénzecskéjüket "észrevehető" vásárlásokkal, és nem is nem egészségi állapotuk javítására, képzésre-oktatásra, művelődésre, stb. fordítják azt. Régebben létezett a "tisztes szegénység" és a törekvés felfelé, most már sajnos a szegénységhez társul egy olyan életforma, amely improduktív, káros.

Hozzáteszem: nem bélyegzek meg minden szegényt, de a többségre tényleg ez az attitűd jellemző és ők is erősen visszahúzzák a küzdő, dolgozni akaró, feltörekvő sorstársaikat. Az is súlyos hiba a politikusok részéről, hogy az "underclass"-problémát cigánykérdésként aposztrofálják, pedig rengeteg nem cigány etnikumú is így él + a cigányságnak is vannak jómódú rétegei.

Torolt_felhasznalo_517177 2012-07-27 08:54

Aki a családi adózás miatt szült, az nem kicsit felelőtlen, ugyanis honnan lehet tudni, hogy akár ez, akár a következő kormány nem törli el??

 

A több gyerek egyébként 2 ezret jelent, és az egyenleg év végére lehet, hogy rosszabb lesz, mint tavaly volt ugyanis a született gyerekek száma elég eltérő tendenciát mutat hónapról hónapra.

 

Arról nem is szólva, hogy ha már a statisztikánál tartunk, az első 5 hónapban többen haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban. 

Torolt_felhasznalo_368791 2012-07-27 08:45

Közel sem akkor. És nem AZÉRT.

Amarynda 2012-07-27 08:32

Sajnos sehol se mennek tul jol a dolgok Mo meg amugy se tartozik a gazdag es szerencses orszagok koze:'(

Torolt_felhasznalo_287115 2012-07-26 20:34

Ezzel nem védeni akartam azt a kaotikus vadkapitalizmust, ami aztán kialakult, csak felhívni a figyelmet arra, hogy akkor adósodott el iszonyúan az ország. Azóta Magyarország már többször visszafizette az adósságát, de nem engedik a vaskarmok. Ez meg már egy másik, nagyon szomorú, gonosz téma... :(