Aktuális

A menedzsereknek, mérnököknek és jogászoknak volt a legmagasabb a léc

Csaknem nyolcvanezer diák dőlhet hátra, de csak szeptemberig, amikor is új időszámításba lépnek: főiskolai vagy egyetemi hallgatók lesznek. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetemre volt a legnehezebb bejutni.
A managereknek, mérnököknek és jogászoknak volt a legmagasabb a léc

Az első sokkon már túl vannak az idei felvételizők. A legrosszabb, ami megtörténhetett velük, hogy nem vették fel őket sehová, pedig a minimális 240 ponttal akár már a Pannon Egyetem gépészmérnöki szakára, az Óbudai Egyetem mérnökinformatikus szakára vagy például a Szolnoki Főiskola pénzügy és számvitel szakára is bejuthattak volna.

A legtöbben viszont a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának vezetés és szervezés mesterszakára vágytak, második legnépszerűbb idén a Műegyetemen ugyanez a szak volt. Harmadik a Corvinus magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok képzése.

Legtöbb pont a Corvinusra kellett

A legtöbb pontra idén is a budapesti Corvinus egyetemi felvételre volt szükség, itt a tavalyinál tíz-húsz ponttal kellett többet gyűjteni a bejutáshoz. A legmagasabb ponthatár (482 pont) a nemzetközi gazdálkodás szakon volt. Ezt követi 479 ponttal az alkalmazott közgazdaságtan 479-cel és az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szak 478 ponttal.

Képek a Pont Ott Partiról
Képek a Pont Ott Partiról. Kattints a képre!

Jelentkezők és felvettek aránya

Gépészmérnöknek 2472-en jelentkeztek első helyen,  és 1999-en kezdhetnek ezen a szakon ősszel. Népszerű volt a mérnökinformatikus képzés is, erre 2321 jelentkezés érkezett be, és 1793-an kezdhetnek szeptemberben. Általános orvosnak 2174-en pályáztak, és 1092 főt vettek fel, a sikeres felvételhez idén minimum 400 pontra volt szükség.

Jogra államilag finanszírozott formában idén is nagyon sokan szerettek volna bejutni, mintegy 20-21 százalékos volt a túljelentkezés. Így „nem fizetősen” mindössze két egyetemre lehetett jelentkezni, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem jogász szakára 467 ponttal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre 445 ponttal lehetett bekerülni.  

Ponthatárok a mesterképzésen

Idén csak egy mesterszakon, a környezettantanár szakon kellett a maximális 100 pontszámot elérni a bejutáshoz: a Pannon Egyetem tanár (T/D) környezettanár szakán.
Négy másik képzésen volt szükség eggyel kevesebb, azaz 99 pontra (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem médiadizájn, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Pannon Egyetem magyar nyelv és irodalom), és további kilenc helyen kettővel kevesebbre.  
A legtöbb hallgató az ELTE pszichológia mesterképzésére jutott be, ők 119-en vannak.
118-an örülhetnek a Műegyetem pénzügyi szakának, harmadik helyen a BME szerkezet-építőmérnöki képzése áll, ide 108 diákot vettek fel.

Nézz körül!
Július 25-én reggel megnyitja kapuit az első Virtuális Oktatási Börze. Az online esemény célja, hogy a felvételt nem nyert diákok számára bemutassák, milyen képzési lehetőségek érhetők el számukra a piacon, de lehetőség lesz beszélgetni az intézmények képviselőivel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top