Mitől lettek hirtelen okosabbak a nők a férfiaknál?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Sokakat ért meglepetésszerűen a tény, hogy a nők átlagos intelligenciahányadosa idén először „megelőzte” a férfiakét. Soma különvéleménye.
Írta: 2012. 07. 24. Ez van! rovat 
A hír: Az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztek évszázados történetében először lett nagyobb a nők mutatója, mint a férfiaké. Amióta az intelligencia ily módon való tesztelése 100 éve megkezdődött, a férfiak mindig magasabb pontszámot értek el, a különbség általában öt pont volt. Néhány éve azonban szűkülni kezdett a rés a férfiak és a nők IQ-ja között, az idén pedig előztek a nők – adta tudtul Flynn, aki a téma szakértője az új-zélandi Otago Egyetemen. „Az elmúlt 100 évben a férfiak és a nők IQ-ja is emelkedett, de a nőké gyorsabban” – idézték őt a lapok.

Mitől lettek hirtelen okosabbak a nők a férfiaknál?Soma véleménye: Nos kérem szépen, erre írom azt, az Új egyensúly – Fordulópont a férfi és nő viszonyában című könyvemben, hogy: „A XXI. századi nő kiéhezett a tudásra, tanulásra, szabadságra, önmegvalósításra és a minőségi szexre.”
És mindez generációk hosszú láncolata alatt gyűlt be. A fent említett könyvemben egy külön fejezetet szenteltem a lánynevelés, nőoktatás történetének. Kevesen tudják, hogy hétszáz (!!!) év telt el a Bolognai Egyetem megnyitása után addig, hogy egy nő takarításon kívül más funkcióval beléphessen az intézménybe. Még száz évvel ezelőtt is voltak „tudósok”, akik bebizonyították, hogy mi fiziológiailag sem vagyunk alkalmasak a magasabb szintű szellemi információk elsajátítására, agyilag csökkent értékűek vagyunk. (Volt olyan „tudós”, aki egy adott majomfajéhoz hasonlította a női agyat.)

Az a helyzet viszont, hogy ez egy duális planéta, azaz egy olyan bolygó, ahol minden adott dolognak van egy másik pólusa, és a kettő együtt adja az egészet, mintegy mutatva egy dolog két oldalát: férfi-nő, jobb-bal, pozitív-negatív, jang-jin, dagály-apály, zsugori-tékozló, aszketikus-hedonista... Ráadásul az a megfigyelt tendencia, hogy minden véglet előbb-utóbb egy másik végletet hoz magával. Ennek csökkenésén keresztül juthatunk az áhított arany középhez. A patriarchális időszakban pedig a nők oly szinten voltak megfosztva mindattól, amire most kiéheztek, amitől a kompenzáció világszintű jelenséggé vált.

Mondok konkrét példákat. A nők évszázadokon át nem tanulhattak, jelenleg Magyarországon a felsőoktatásban továbbtanulók 64 százaléka nő, és a statisztika azt mutatja, hogy MINDEN oktatási szinten (általános, középiskola, felsőoktatás) a lányok a jobb tanulók. Fiús-lányos anyák (köztük én is) ismerik a mondást: „Ó, a kislánnyal nincs baj, szorgalmas, a fiú sokkal lustább.” Még egyszer mondom, generációk láncolatában zsigerileg éheztünk ki a tudásra, tanulásra, szabadságra, önmegvalósításra és a minőségi szexre. (Ez nem fenyegetés, tény.) Szerintem valamilyen szinten mindannyian tudjuk, hogy mit jelent kiéhezettnek lenni. Akár ételre, szexre, információra, szabadságra, pihenésre, elismerésre... Minél régebbi, messzebbről és mélyebbről hozott az éhségünk, a visszatáplálás, a jóllakatás is annál hosszabb.

Úgyhogy ezen törvényszerűségek alapján nekem az az előrejelzésem, hogy a jövőben egyre több nő fogja igen nagy lelkesedéssel szívni magába a tudást – hogy más területről most ne beszéljek. Az említett könyvem végén van egy kerekasztal-beszélgetés, amire a téma több szakértőjét is meghívtam. Köztük volt Szilágyi Gyula szociológus-szexológus, aki arról beszélt, hogy már most látható, érzékelhető egy olló a férfi és nő szellemi-érzelmi fejlődésében. Már most több a diplomás nő, mint férfi, ráadásul az úgynevezett életközépválság (midlife chrisis) is elsősorban a férfiakat sújtja hazánkban, nem a nőket.

A felmérések szerint ez azt jelenti, hogy a 40-50 éves férfiak egy jelentős része úgy küzd meg az életközépválsággal, hogy a fejét a homokba temeti, vagyis egyik kezében sör, a másikban távirányító. Míg ha szétnézünk, láthatjuk, hogy a középkorú nők egyre inkább buzognak, képezik magukat. Előadásokra járnak, mindenféle dolog érdekli őket: jóga, családállítás, fengsuj, zumba és Nia tánc, pszichodráma és önismereti csoportok... A kiadók tudják, hogy a könyvek tetemes százalékát nők veszik. Én magam rendszeresen megkérdezem az előadásaim kapcsán a művelődési házak vezetőit, hogy a kulturális események, előadások látogatóinak körülbelül hány százaléka nő, illetve férfi. Toronymagasan a nők vezetnek ebben.

Hogy mit tehetünk, mit érdemes tenni? Hmmm... Az biztos, hogy a követelőzés és szemrehányás mindenkit lehúz. Tudomásul kell venni, hogy mi vagyunk az a generáció, amelynél – nagyon leegyszerűsítve – fordult a kocka. Véget ért a patriarchális korszak, de remélhetőleg most nem a matriarchális váltja föl, hanem egy új egyensúly, amiben nem a hatalmi dráma, vagyis az egymás leuralása és a versengés fog dominálni, hanem a megértés, a lélektől-lélekig viszony.
Úgyhogy nem számít a verseny.
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Kapcsolódó tartalmaink

Címlapon

Legjobbak

Szupercuki fotók Ricky Martin divatdiktátor ikreiről

Ennivalóak Ricky Martin ikrei

Ricky Martin nemcsak magát, hanem a fiait is szereti a...
Facebook lájkok száma
Szeretőség: ki a vesztes?

Szeretőség: ki a vesztes?

Van egy férfi és van egy nő! Egymásra néznek,...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Baleset érte Salma Hayeket

Baleset érte Salma Hayeket

Megint bokasérülés érte Salma Hayeket, így csak...
Facebook lájkok száma
Apja megtiltotta Britney Spearsnek a házasságot

Nem lesz újabb Britney-nász

Nem állhat újra az oltár elé az énekesnő, mert az apja...
Facebook lájkok száma
Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma
Répás linzer húsvétra

Répás linzer húsvétra

Ezt az egyszerűen elkészíthető linzert azok is bátran...
Facebook lájkok száma
Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Egy aranyos húsvéti ajtódísz egyből ünnepi hangulatot...
Facebook lájkok száma
Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Kézzel készülnek ezek a pompás jelmezek.
Facebook lájkok száma

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember
Facebook lájkok száma
Ajándékba, otthonra: egyszerű, könnyen készíthető apróságok húsvétra

Gyerekekkel készíthető cuki húsvéti dekor

Néhány nap és húsvét van, minden csupa nyúl, tojás és...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma373 Hozzászólások száma10
Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Fergeteges videó: itt az éneklő apáca legújabb produkciója

Cindy Lauper dalát énekelte a nővér.
Facebook lájkok száma176
Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma165 Hozzászólások száma3
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma35
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma34
Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Végigjártunk néhány próbafülkét. Kíváncsiak voltunk,...
Facebook lájkok száma31 Hozzászólások száma8
Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Züllött alak, vagy meg nem értett zseni? – Edgar Allan Poe

Szenvedélybetegségek, elfuserált szerelmek, botrányos...
Facebook lájkok száma26
Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármennyire helyes állat is

Tényleg ne vegyél nyulat húsvétra, bármenniyre helyes állat is

Vannak a cicások, a kutyások és a nyulasok. Mi...
Facebook lájkok száma24

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem