Aktuális

Ugrott az egyetem? Íme, néhány B terv

Ma este derülnek ki a felvételi ponthatárok. Egy ponttal vagy többel lecsúszni a diákéletről: mindegy is, el kell gondolkozni azon, mi legyen egy évig, a következő felvételiig? Nem kell rögtön elkeseredni, még jól is jöhet a kényszerszünidő.

Nagy nap a mai 110 ezer tinédzser és szüleik számára: este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén nagyobb volt az izgalom, hiszen többször változtak a felvételi kvóták.

 Ugrott az egyetem? Íme, néhány B terv

A felvételizők átlagosan három helyre adták be pályázatukat, népszerűségben vezetnek a reál, műszaki és természettudományos képzések. Vagyis a fiatalok okosan gondolkodnak; a cégek elsősorban a mérnök és informatikus szakembereket keresik a Profession.hu júniusban közzétett kutatási eredménye szerint. De népszerűek a gazdasági és bölcsészettudományok is.
A felvételizők mintegy fele vélhetően nem tud fizetni a tanulásért: ennyien jelentkeztek csak államilag finanszírozott képzésre. Becsületükre legyen mondva, hogy a diákok elsősorban munkából származó kiegészítő pénzzel fedeznék a költségeket, és csak másodsorban támaszkodnának a szüleikre vagy vennének fel diákhitelt. Ám minden negyedik fiatal azt mondja, hogy szülei egyáltalán nem tudják támogatni anyagilag. Mint a Virtuális Oktatási Börze felméréséből kiderül: a diákok szerint 100 000 forint kell a tandíjon felül a megélhetéshez.
Ma sokan fognak tehát ünnepelni, de lesznek olyanok is, akik csak most kezdhetnek el gondolkodni igazán, hogy mit is kezdjenek magukkal szeptembertől.
A már említett felmérésben a legtöbben azt mondták, hogy ha nem veszik fel őket, elmennek dolgozni, akár külföldre. Kevesebben vannak, akik valamiféle szakma elsajátításán vagy nyelvtanulásban gondolkodnak.
Lássuk, milyen lehetőségek maradtak ezeken kívül!

 Ugrott az egyetem? Íme, néhány B tervElőkészítő, akár egy trambulin

Talán a legkézenfekvőbb tanács: jelentkezz felvételi előkészítőre! Végül is arra találták ki, hogy segítsen felkészülni a bejutásra. Nincs mese, neki kell gyürkőzni, megszerezni a korábbi felvételi vizsgák kérdéseit, és mindent bemagolni, amit csak lehet – majd jövőre újra megpróbálni.

Négy keréken

Egy jogosítvány manapság már alap, legyen szó nagybevásárlásról vagy kis tesó fuvarozásáról. A KRESZ-t hamar be lehet biflázni, és a gyors, még nyár végi tanfolyamkezdéssel éppen megúszható a téli, jeges vizsga a forgalomban.  

Szakma egy év alatt

Kézenfekvő megoldás lehet egy egyéves OKJ-s képzés; ezek az érettségire épülnek. Érdemes olyat keresni, ami az áhított szakmához kapcsolódik. A vendéglátó szakmenedzsernek készülő fél év alatt pincérnek képezheti magát, ha már úgyis tudja, milyen ezen a területen dolgozni, később könnyebben válik jó vezetővé. De érdemes akár teljesen más területen is kipróbálni magunkat. Ha nem is lesz belőlünk később svéd masszőr, a családunk bizonyára örömmel lesz „próbapáciens”. De tanulhatunk lovas mozgásterápiát is, a gerincünk bizonyára hálás lesz, ráadásul ettől a fenék és a comb is formálódik. Kész főnyeremény!

Új nyelv, új ember

Nyelvtanulással nagyon nem lehet félrenyúlni. Egy év alatt akár egy középfokú nyelvvizsgát is lehet tenni. A nem túl népszerű, idehaza ritkán tanult nyelvek egy jó angol- vagy némettudás mellett jól jöhetnek majd a munkaerőpiacon. Kezd népszerűvé válni, de még mindig ritka a japánul, kínaiul beszélő magyar.

 Ugrott az egyetem? Íme, néhány B terv

 

Azonnal kezdhető munkák

Ha a tanulásból éppen elég, és jól jönne egy kis pluszpénz, akkor nincs mese, dolgozni kell. Vannak hamar, különösebb előképzettség nélkül elkezdhető munkák. Bébiszitterként itthon és külföldön is viszonylag könnyen el lehet helyezkedni, utóbbinál a 30 év alatti kor még előnyös is. Képzettség nélkül, alap angoltudással recepciósnak, elég türelemmel rendelkezőnek telefonos ügyfélszolgálatosnak lehet állni. Biciklis futárként nem árt, ha van saját kerékpárunk, és ismerjük a város kerékpárútjait, de más szakmai tudás ehhez sem kell. Takarítani, hoszteszkedni, butikban eladónak állni: szintén jó terep.

Nézz körül!
Július 25-én reggel megnyitja kapuit az első Virtuális Oktatási Börze. Az online esemény célja, hogy a felvételt nem nyert diákok számára bemutassák, milyen képzési lehetőségek érhetők el számukra a piacon, de lehetőség lesz beszélgetni az intézmények képviselőivel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top