Így védekezz, ha megtámadnak!

Sokszor elhangzott a meggyilkolt pszichológussal, Bándy Katával kapcsolatban, hogy a lány „rosszkor volt rossz helyen”. Vajon létezik olyan stratégia, amivel túl lehet élni egy ilyen támadást?
A július 8-án Pécsett történt gyilkosság miatt újra „félni kezdtek” a nők, igen, újra, mert ilyen természetű dolog ez. A veszély, a félelem egy pillanat alatt alakulhat ki, olykor a semmiből, miközben ugyanaz a helyzet, ugyanaz a város, ugyanaz az útvonal ezerszer végigjárva mindig nyugodt volt és eseménytelen.

Így védekezz, ha megtámadnak!

Normális, hogy nem félünk, igen, akár éjszaka, egyedül sem, mert így kellene lennie. A félelem, a rettegés, a gázspray a ridikülben: ez az, ami abnormális. Így nem csoda, hogy időről időre megfeledkezünk arról, hogy néha, nagyon ritkán, sajnos tényleg történik valakivel valami. Ritkán, mert bár a híradók sikerrel torzítják a képet és az érzékelésünket, valójában a magyar nagyvárosok biztonságosnak számítanak. A belvárosi részek még éjjel is mozgalmasak, főként hétvégén sok az ember. Persze nem mindenki lakik a belvárosban, és még ha éjszakai busszal megyünk is egy darabig, egy pontról csak sétálni kell.

Magunk azt gondoljuk, hogy valahogy csak ki tudnánk keveredni egy támadási helyzetből. Beszélnénk az illetőhöz, kérlelnénk vagy beleegyezést színlelnénk esetleg ellenkezőleg: küzdenénk, kiabálnánk, elfutnánk. Mindenki ezt gondolja, azok is, akiknek mindez nem sikerült. Több támadó ellen valószínűleg eleve esélytelenek vagyunk, kiszolgáltatottak az illetők szándékainak, elme- és lelkiállapotuknak. Ám ha egy támadóval állunk szemben, talán tehetünk valamit; nem egy nő van, aki túlélt ilyen jellegű erőszakos cselekményt.

Vajon mi a megfelelő technika? Mit kell tenni ahhoz, hogy a legnagyobb eséllyel meneküljön el egy nő ilyen helyzetből? Mi hogyan reagálnánk, ha sarokba szorítanának?

Kiálts, küzdj, karmolj?


Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőtől sokan kérdezgették ezt mostanában, így ő közösségi oldalán foglalta össze tanácsait, melyek lényege: küzdeni kell. „A szörnyű az, hogy ilyen támadások bárhol előfordulhatnak. Parkolóházban, utcán, kisbusz mellett elhaladva és sajnos sokszor közvetlenül a lakásunk, házunk környékén vagy az ajtó előtt. A támadás általában gyors, és arra irányul, hogy a megtámadott ellenállását megtörje. A támadó rá akarja kényszeríteni az akaratát a másik félre fizikai erőszakkal, fenyegetéssel. A legfontosabb a menekülés, a kiabálás, a többi ember figyelmének felhívása.” Tarjányi szerint az együttműködés csak rablási eseteknél ajánlott, szexuális indíttatású bűnözőknél azonban ez csak olaj a tűzre. „A lakásunk előtti támadás esetén SOHA, ismétlem SOHA ne működjünk együtt abban, hogy a lakásba velünk bemehessen a bűnöző, bent már sokkal több ideje van »mindenre«. Nyílt térben igyekeznek lehetőleg rövid időt tölteni, ezért egy egyszerű kiáltás négyzetesen növeli a túlélési esélyeket.”

Nem mindegy azonban, hogy ismerős vagy idegen az ellenfelünk. (Az utóbbi sokkal ritkább, Magyarországon pedig kimondottan nem jellemzőek a szexuális aberrációs támadások. Ehelyett inkább ismerősök, családtagok erőszakoskodnak, illetve laza ismeretségek, alkalmi, például neten kötött kapcsolatok torkollnak ilyesmibe.)

A szakértő szerint fontos momentum, hogy egy ismerős támadónak nem érdeke életben hagyni a másik felet, hiszen tudja, a támadás után le fog bukni. Ezért: „ha eljön a legrosszabb, akkor küzdeni, küzdeni, küzdeni! – tanácsolja Tarjányi. – Beszéltem olyanokkal, akik átéltek ilyen támadást, sőt meg is sérültek, de túlélték. Soha nem szabad feladni és elfogadni azt, amit a támadó akar.”
Így védekezz, ha megtámadnak!

Tettesd, hogy beleegyezel?


A nővédelemmel foglalkozó Patent Egyesület tagjai szerint nagyon veszélyesek az efféle általános tanácsok. „Az igazság az, hogy esete válogatja, mikor melyik taktika válik be: nyilván érdemes komolyan venni például az elkövető azon fenyegetését, hogy megöl, ha kiabálunk” – véli Kuszing Gábor, a szervezet pszichológus munkatársa.

„Ha a nő hevesen ellenkezik, kiabál, harcol, az vagy bejön, ha az illetőnek mázlija van, vagy még nagyobb veszélyhelyzetbe keveri őt. Egy stratégia veszélyes valakinél, másnak viszont épp az menti meg az életét, de a nálunk előforduló eseteknél többször vált be az, hogy együttműködtek, mint hogy ellenálltak volna. Az általános tanácsokkal az a baj, hogy kikapcsolják az ember ösztönös túlélőreflexét. A nő ne automatikusan alkalmazzon valamiféle technikát, hanem mérlegeljen: ez a legjobb tanács. Hiszen egyedül ő, az adott helyzet szereplője tud ráérezni, melyik lehet a jó út.”

Arra a felvetésünkre, hogy egy támadó sokat kockáztat, ha életben hagyja a „tanút”, tehát nagy eséllyel végzetes lesz a támadás, emiatt a végsőkig kell küzdeni, hiszen nincs vesztenivalónk, Spronz Júlia, az egyesület vezető jogásza így reagál: „Ez a mi logikánk és nem az elkövetőé. Ő egyáltalán nem gondol a felelősségre vonásra, hiszen a szexuális erőszakcselekményeknél jellemző, hogy az illető egyáltalán nem érzi úgy, hogy bűncselekményt követ el, ő azt gondolja, hogy joga van magáévá tenni azt, akit megkíván.”

Szúrj, vágj, lőj?


Így védekezz, ha megtámadnak!Rendőrségi oldalról a leginkább hallott jó tanács ez: kiabálj, kérj segítséget! Oláh László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője azonban árnyalja a képet a Nők Lapja Café kérdésére: „Minden támadás más, de azt leszögezhetjük, hogy ha nem szexuális indíttatású a dolog, hanem rablás a cél, akkor a legjobb mindenben együttműködni, hiszen nincs az az érték, amit érdemes az életünk kockáztatásával is megvédeni.”

Szexuális jellegű támadás esetén más a helyzet. Oláh László szerint sok támadó igenis fél attól, hogy utólag felismerik majd, és ezért ha olyan a helyzet, akkor egyfajta utolsó esélyként érdemes ellenállni, menekülni. Ám azt ő is elismeri, hogy néha ez még erősebb agresszióra sarkall.

És ha úgy érezzük, van esélyünk küzdeni és hatásos lehet, hogyan tegyük? Hordjunk-e magunkkal például bármilyen önvédelmi eszközt? Oláh László nem javasolja. „Egy paprikaspray még elmegy, főként ha biztonságérzetet ad a tulajdonosának. Ám egy elektromos sokkolót vagy gázriasztó fegyvert nemigen tud jól használni az, akinek nincs gyakorlata ebben és könnyen ellene fordíthatják. Ezek helyett jobbak azok az eszközök, amik amúgy is részei lehetnek egy átlagos női retikülnek: hajlakk, parfüm, tű, kulcs... ha ilyesmivel védekezik valaki, az persze nem alkalmas arra, hogy teljesen ártalmatlanná tegye a támadót, de talán okozhat egy pillanatnyi zavart, amikor elfuthat. Ha pedig közelharcra kerül a sor, célozzuk az illető leggyengébb pontjait: a szemét és a heretájékot.

Abban minden megszólalónk egyetért, hogy a legjobb védekezés a megelőzés, ami sok esetben nem is olyan nehéz. Mert habár valóban jogunk van bárhol sétálgatni, és jó lenne, ha olyan lenne a világ, hogy ezt bármikor megtehetnénk, ha ezerből csak egyszer történik baj, az éppen elég. Úgyhogy buli után inkább dobjuk össze a pénzt taxira, de ne induljunk el egyedül.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

cabron 2012-07-20 15:37

Mert mi már csak úgy néztünk rá, hogy tudtuk, mit követett el, + a szimpátia relatív.

cabron 2012-07-20 15:36

Mégis hogyan véded az életedet teljes biztonsággal?

 

Nem normális és nyomasztó úgy élni, hogy vagy nem mozdulsz ki a négy fal közül sötétedés után, vagy ha igen, azt úgy teszed, hogy valakitől vagy valamitől függj. 

Fiatal-lány 2012-07-20 15:33

Ránézésre sem szimpatikus az az alak!

antironia 2012-07-20 15:29

Ne kezdd már ezt az "áldozat a hibás" mantrát!!!!

 

 

Olyan qrvaokos vagy, hogy többet tudsz mint a rendőrség...???

HOnnan a frászból tudod, hogy szóba elegyedett vele...?

 

Tán csak nem benyelted csont nélkül annak a cbűnözőnek a szövegét?

cabron 2012-07-20 15:29

Lehet, hogy ismerte, vagy csak aznap este a buliban ismerkedtek meg. Szimpi volt neki a pasi, felajánlotta, hogy hazakíséri, stb. stb.

 

Soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Az ő esetében biztosan nem.

Torolt_felhasznalo_271134 2012-07-20 15:27

én már ki sem merek mozdulni, max világosban...

 

a környékünkön is volt hasonló gyilkosság.:'(

 

csak társaságban vagyok hajlandó kimozdulni vagy nappal.:-o

 

söt. mióta az embert a saját házában, lakásában is megölhetik (lsd Györ) még itthon sem alszom jól éjjel.

 

ez egy rémálom.

 

hogy ne féljenek az emberek??

Dáridóri 2012-07-20 15:15

Megint egy hatásvadász, kattintásnövelő gumicsont. Miért kell ezt is Bándy Kata nevével eladni? Ja, így több a reklámbevétel a több kattintás miatt? Értem. Gratula KZ, gratula NLC!

Deazért:
Az oké, hogy abnormális félni, de a világunkkal évezredek óta együtt jár a bűnözés, alkalmazkodni kell! Tudatosan védjük az otthonunkat, az értéktárgyainkat, saját testünket miért nem?

Ez a lány gyakorlatilag mindent megtett azért, hogy őt valami nagy baj érje! Komolyan, ha tudatos célja ez lett volna sem tehette volna jobban, hangozzék akármilyen morbidnak is! Szakember, aki a bűn közelében tölti a napi munkáját, mégha közvetetten is, de a legszörnyűbb bűnesetekkel ,,találkozott". Amiket mi laikusok cseppenként kapunk a híradókban, azt ő instant, nap, mint nap.

Szóba elegyedett ezzel a rosszarcúval és mentek együtt egy olyan környéken???
Az erdős környék az otthona volt, tehát jól tudta hol fog elhaladni, jól tudta, hogy törékeny alkatával egy 10 éves fiú is elbánhat, jól tudta, hogy a lenge öltözéke (36 C. fokban mindenki úgy jár) felhívás keringőre. A keringő kimenetele pedig szakemberként ott kellett, hogy lebegjen a szeme előtt...

Én most rosszabb napjaimat élem, belegondoltam ennek a teremtésnek az utolsó perceibe, és bizony elbőgtem magam. Remélem ennek a kicsi nőnek a halála nem sokáig hoz pénzt a mocskos médiának! Inkább ment meg sok életet, azokét, akik ennek hatására elkezdenek magukra, és gyermekeikre, szeretteikre ésszel vigyázni.

Nők Lapja Cafe 2012-07-20 15:15

Sokszor elhangzott a meggyilkolt pszichológussal, Bándy Katával kapcsolatban, hogy a lány ,,rosszkor volt rossz helyen\". Vajon létezik olyan stratégia, amivel túl lehet élni egy ilyen támadást?

Nők Lapja Café: Így védekezz, ha megtámadnak!

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>