Így védekezz, ha megtámadnak!

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Sokszor elhangzott a meggyilkolt pszichológussal, Bándy Katával kapcsolatban, hogy a lány „rosszkor volt rossz helyen”. Vajon létezik olyan stratégia, amivel túl lehet élni egy ilyen támadást?
Írta: | 2012. 07. 20. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A július 8-án Pécsett történt gyilkosság miatt újra „félni kezdtek” a nők, igen, újra, mert ilyen természetű dolog ez. A veszély, a félelem egy pillanat alatt alakulhat ki, olykor a semmiből, miközben ugyanaz a helyzet, ugyanaz a város, ugyanaz az útvonal ezerszer végigjárva mindig nyugodt volt és eseménytelen.

Így védekezz, ha megtámadnak!

Normális, hogy nem félünk, igen, akár éjszaka, egyedül sem, mert így kellene lennie. A félelem, a rettegés, a gázspray a ridikülben: ez az, ami abnormális. Így nem csoda, hogy időről időre megfeledkezünk arról, hogy néha, nagyon ritkán, sajnos tényleg történik valakivel valami. Ritkán, mert bár a híradók sikerrel torzítják a képet és az érzékelésünket, valójában a magyar nagyvárosok biztonságosnak számítanak. A belvárosi részek még éjjel is mozgalmasak, főként hétvégén sok az ember. Persze nem mindenki lakik a belvárosban, és még ha éjszakai busszal megyünk is egy darabig, egy pontról csak sétálni kell.

Magunk azt gondoljuk, hogy valahogy csak ki tudnánk keveredni egy támadási helyzetből. Beszélnénk az illetőhöz, kérlelnénk vagy beleegyezést színlelnénk esetleg ellenkezőleg: küzdenénk, kiabálnánk, elfutnánk. Mindenki ezt gondolja, azok is, akiknek mindez nem sikerült. Több támadó ellen valószínűleg eleve esélytelenek vagyunk, kiszolgáltatottak az illetők szándékainak, elme- és lelkiállapotuknak. Ám ha egy támadóval állunk szemben, talán tehetünk valamit; nem egy nő van, aki túlélt ilyen jellegű erőszakos cselekményt.

Vajon mi a megfelelő technika? Mit kell tenni ahhoz, hogy a legnagyobb eséllyel meneküljön el egy nő ilyen helyzetből? Mi hogyan reagálnánk, ha sarokba szorítanának?

Kiálts, küzdj, karmolj?


Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőtől sokan kérdezgették ezt mostanában, így ő közösségi oldalán foglalta össze tanácsait, melyek lényege: küzdeni kell. „A szörnyű az, hogy ilyen támadások bárhol előfordulhatnak. Parkolóházban, utcán, kisbusz mellett elhaladva és sajnos sokszor közvetlenül a lakásunk, házunk környékén vagy az ajtó előtt. A támadás általában gyors, és arra irányul, hogy a megtámadott ellenállását megtörje. A támadó rá akarja kényszeríteni az akaratát a másik félre fizikai erőszakkal, fenyegetéssel. A legfontosabb a menekülés, a kiabálás, a többi ember figyelmének felhívása.” Tarjányi szerint az együttműködés csak rablási eseteknél ajánlott, szexuális indíttatású bűnözőknél azonban ez csak olaj a tűzre. „A lakásunk előtti támadás esetén SOHA, ismétlem SOHA ne működjünk együtt abban, hogy a lakásba velünk bemehessen a bűnöző, bent már sokkal több ideje van »mindenre«. Nyílt térben igyekeznek lehetőleg rövid időt tölteni, ezért egy egyszerű kiáltás négyzetesen növeli a túlélési esélyeket.”

Nem mindegy azonban, hogy ismerős vagy idegen az ellenfelünk. (Az utóbbi sokkal ritkább, Magyarországon pedig kimondottan nem jellemzőek a szexuális aberrációs támadások. Ehelyett inkább ismerősök, családtagok erőszakoskodnak, illetve laza ismeretségek, alkalmi, például neten kötött kapcsolatok torkollnak ilyesmibe.)

A szakértő szerint fontos momentum, hogy egy ismerős támadónak nem érdeke életben hagyni a másik felet, hiszen tudja, a támadás után le fog bukni. Ezért: „ha eljön a legrosszabb, akkor küzdeni, küzdeni, küzdeni! – tanácsolja Tarjányi. – Beszéltem olyanokkal, akik átéltek ilyen támadást, sőt meg is sérültek, de túlélték. Soha nem szabad feladni és elfogadni azt, amit a támadó akar.”
Így védekezz, ha megtámadnak!

Tettesd, hogy beleegyezel?


A nővédelemmel foglalkozó Patent Egyesület tagjai szerint nagyon veszélyesek az efféle általános tanácsok. „Az igazság az, hogy esete válogatja, mikor melyik taktika válik be: nyilván érdemes komolyan venni például az elkövető azon fenyegetését, hogy megöl, ha kiabálunk” – véli Kuszing Gábor, a szervezet pszichológus munkatársa.

„Ha a nő hevesen ellenkezik, kiabál, harcol, az vagy bejön, ha az illetőnek mázlija van, vagy még nagyobb veszélyhelyzetbe keveri őt. Egy stratégia veszélyes valakinél, másnak viszont épp az menti meg az életét, de a nálunk előforduló eseteknél többször vált be az, hogy együttműködtek, mint hogy ellenálltak volna. Az általános tanácsokkal az a baj, hogy kikapcsolják az ember ösztönös túlélőreflexét. A nő ne automatikusan alkalmazzon valamiféle technikát, hanem mérlegeljen: ez a legjobb tanács. Hiszen egyedül ő, az adott helyzet szereplője tud ráérezni, melyik lehet a jó út.”

Arra a felvetésünkre, hogy egy támadó sokat kockáztat, ha életben hagyja a „tanút”, tehát nagy eséllyel végzetes lesz a támadás, emiatt a végsőkig kell küzdeni, hiszen nincs vesztenivalónk, Spronz Júlia, az egyesület vezető jogásza így reagál: „Ez a mi logikánk és nem az elkövetőé. Ő egyáltalán nem gondol a felelősségre vonásra, hiszen a szexuális erőszakcselekményeknél jellemző, hogy az illető egyáltalán nem érzi úgy, hogy bűncselekményt követ el, ő azt gondolja, hogy joga van magáévá tenni azt, akit megkíván.”

Szúrj, vágj, lőj?


Így védekezz, ha megtámadnak!Rendőrségi oldalról a leginkább hallott jó tanács ez: kiabálj, kérj segítséget! Oláh László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője azonban árnyalja a képet a Nők Lapja Café kérdésére: „Minden támadás más, de azt leszögezhetjük, hogy ha nem szexuális indíttatású a dolog, hanem rablás a cél, akkor a legjobb mindenben együttműködni, hiszen nincs az az érték, amit érdemes az életünk kockáztatásával is megvédeni.”

Szexuális jellegű támadás esetén más a helyzet. Oláh László szerint sok támadó igenis fél attól, hogy utólag felismerik majd, és ezért ha olyan a helyzet, akkor egyfajta utolsó esélyként érdemes ellenállni, menekülni. Ám azt ő is elismeri, hogy néha ez még erősebb agresszióra sarkall.

És ha úgy érezzük, van esélyünk küzdeni és hatásos lehet, hogyan tegyük? Hordjunk-e magunkkal például bármilyen önvédelmi eszközt? Oláh László nem javasolja. „Egy paprikaspray még elmegy, főként ha biztonságérzetet ad a tulajdonosának. Ám egy elektromos sokkolót vagy gázriasztó fegyvert nemigen tud jól használni az, akinek nincs gyakorlata ebben és könnyen ellene fordíthatják. Ezek helyett jobbak azok az eszközök, amik amúgy is részei lehetnek egy átlagos női retikülnek: hajlakk, parfüm, tű, kulcs... ha ilyesmivel védekezik valaki, az persze nem alkalmas arra, hogy teljesen ártalmatlanná tegye a támadót, de talán okozhat egy pillanatnyi zavart, amikor elfuthat. Ha pedig közelharcra kerül a sor, célozzuk az illető leggyengébb pontjait: a szemét és a heretájékot.

Abban minden megszólalónk egyetért, hogy a legjobb védekezés a megelőzés, ami sok esetben nem is olyan nehéz. Mert habár valóban jogunk van bárhol sétálgatni, és jó lenne, ha olyan lenne a világ, hogy ezt bármikor megtehetnénk, ha ezerből csak egyszer történik baj, az éppen elég. Úgyhogy buli után inkább dobjuk össze a pénzt taxira, de ne induljunk el egyedül.
Olvass tovább

Hozzászólások

ladybird65 2012-07-26 10:42

Nálad  a pont. Egy másik fórumon másik honlapon nagyon okosan megírta valaki, hogy ennek sem kell bedőlni. Sokszor pont a szex reményében ajánlkoznak fel "lovagok" a hazakísérésre. Ha valakinek van kapcsolata, nincs gond, ő nyilván hazakíséri a hölgyet. De ha épp egyedülálló és jelentkezik valaki az ismeretségi körből, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy az illető megbízható. Gondoljunk pl. a családon belüli erőszakra. Ott egy lakásban élsz az elkövetővel. És gyakorlatilag - ha még gyerek van - semmit sem tehetsz, ki vagy szolgáltatva. Ha jelzed a szüleidnek, vagy elhiszik, vagy nem, vagy tesznek ellene vagy nem. Sajnos a tapasztalat is az, hogy ha megtörténik az erőszak, s az illető túléli, akkor sem biztos, hogy jó ötlet feljelenteni az elkövetőt. Mert ha nem tudod bizonyítani, még Te kerülsz a vádlottak padjára. Pláne ha az elkövető kiemelt rétegből kerül ki. (ld. Zsanett-ügy. )

Sosem fogok hinni a rendőrök ártatlanságában, de ez az én személyes véleményem. Ott volt a poligráfos vizsgálat, a grafológus nő véleménye, stb. mind a rendőrök ellen szólt. Meg már eleve azt sem értem, miért kell 5 rendőr ahhoz, hogy egy 42 kg-os nőt igazoltassanak? Erről mindig az a szakállas vicc jut az eszembe, hogy Móricka, miért kellett 5 úttörő felsegíteni a nénit a villamosra? Hát, mert a néni nem akart felszállni....

vérmatska 2012-07-26 00:03

"jól tudta, hogy a lenge öltözéke (36 C. fokban mindenki úgy jár) felhívás keringőre"

 

Aha.

Semmi nem garantálja, hogy ha a nő zárt ruhába öltözik, elkerülhető lenne (lett volna) az erőszak. Nyilván bizonyos mértékben kisebb az esélye, de hogy mennyivel kisebb, azt sosem fogjuk megtudni...

Egy csinos, jóalakú fiatal nő zárt, konszolidált ruhában is csinos, jóalakú fiatal nő. Ha az erőszaktevő kellően aberrált és felajzott, ez is eléri az ingerküszöbét.

 

Nem lehet elvárni, hogy 36°C-ban zsákot húzzanak a nők magukra; továbbá, ha nem húznak zsákot, és erőszak áldozatává válnak, akkor sem hibáztathatók.

 

Ja, hogy "minek ment éjszaka egyedül haza"...

Erre vonatkozóan talán kijelenthető, hogy sajnos az áldozat is felelőtlen volt, de nézzük meg ezt a kérdést kicsit közelebbről:

talán este tízkor nem történhet erőszak? (Ilyenkor járnak haza az esti műszakosok.) 

Talán fényes nappal nem történhet erőszak? Aki azt gondolja, hogy nem, nagyon téved...

http://www.dehir.hu/bulvar/megeroszakoltak-egy-no t-debrecenben/2010/08/03/

 

Ne járjon egyedül, hívjon valakit, aki elkíséri. Jó. No és a kísérő nem válhat erőszak (rablás, késelés etc.) áldozatává? Ez ellen mi az okos tanács?

 

Elvira78 2012-07-25 11:22

Szerintem Bándy Kata gyilkosának tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kellene kapnia - a feltételes szabadlábra bocsátás lehetősége nélkül.

Pilizota 2012-07-21 15:08

Minden lehet fegyver. Esernyő, kulcscsomó(szemkinyomás), a térded, a tűsarkú cipő stb.

Szerintem gáz, ha egy felnőtt nő képtelen az önvédelemre, vagy legalább nem kísérli meg, ha megtámadják.

Ha utána kinyírnak is, mert pl a többen vannak, akkor is legalább az egyik támadómnak fájdalmat okozok.....Nehogy már olyan jó legyen nekik! Vagy legalábbis ne indegyik érezze magát jól, azután, hogy likvidált!

Hialin 2012-07-21 11:32

Az a baj, ezekkel a lefegyverző eszközökkel, hogy az ember egy támadás során nem biztos, hogy tudja használni. Lehet, alkalma sem lenne rá, vagy esetleg annyira megbánulna a félelemtől, hogy tehetetlen lenne. Nem tudom, hogy viselkednénk. De az biztos, hogyha nekem lenne annyi lélekjelenlétem, és elérném a táskámból pl. a hajlakkot, (amit nem is hordok magamnál) akkor addig fújnám a k*cs*g szemébe, amíg meg nem vakulna! Szerintem bármilyen spray jó a célra, ami van az embernél, riasztásképpen. Mert ha sikerül szembefújni, akkor szerintem van esély a menekülésre. Szerintem mindenkinél legyen egy kisebb flakon spray.

 

Hialin 2012-07-21 11:02

Én is így nőttem fel, hogy a szüleim folyamat mondták, amit te is. Egyedül sötétben sehova, ne állj szóba idegenekkel stb... szerencsére mindig velem volt a jó szerencse, vagy a Jó Isten, ha úgy alakult, hogy egyedül mentem haza egy buli után.

De igenis féltem pl. a nővéremet, aki éjszakai műszakba egyedül megy végig éjszaka az utcán, a messzebb lévő buszmegállóig, és egyedül jön haza hajnalban, akár hétvégén is, diszkó időszakba, pedig dolgozni jár, és nincs kacérkodva felöltözve. Egy bizonyos szakaszt egyedül tesz meg a sötétbe, az éjszaka közepén. Féltem a nyugdíjas szüleimet, mert ketten vannak otthon. Nyugdíjasok, betegek, csak az kell, hogy valaki kifigyelje őket. tehetlenek. Ahogy én is, met sokat vagyok egyedül, míg a párom dolgozik.

 

Az egyik kolléganőmet hajnali 6-kor szintén c.-ok akarták magukkal rángatni a város közepén, pedig Ő is csak dolgozni ment. Elkezdték rángatni a táskáját, és rátapadtak, hogy elkísérik. Szerencse, hogy volt egy nagy darab férfi a közlben, és elzavarta őket.

 

tehát nem igazán van megelőző dolog. Mostmár nem. Az lenne a megelőzés, ha az össze ilyen büntetett előéletű mocskot bezárnák életük végéig, (vagy durva leszek, egy lopás után még a kezüket is levágnám, vagy kasztráltatnám őket) több rendőr mászkálna az éjszakába (is) mert akit kiszemelnek, annak vagy szerencséje lesz, vagy nem.

Hialin 2012-07-21 10:50

Nem olvastam végig a topikod.

Nincs igazad a megelőzésben.

Hol van már nagyanyáink ideje? Ugyanmár. Támadás bárkit, bárhol érhet, téged is, hiába nincs kint a köldököd. Rossz a közbiztonság nagyon, és ez csak romlik, és igenis van az a bizonyos c.bűnözés, amit annyira tagad az ország egyik fele. A másik fele tudja, hogy van, mert vagy tapasztalta, vagy a környezetében történt bűncselekmény.

Sajnos megint történt egy támadás, biztos hallottátok a jánoshalmi esetet a német túristákról. Szegény házaspár csak pihenni jött, erre megverték, kirabolták őket  és megerőszakolták a nőt. Pedig nem hinném, hogy a 48 éves hölgy kacérkodott volna a tanyán a c.-okkal, vagy mutogatta volna a köldökét. 

És itt mi lett voln a a megelőzés? ja, az, hogy ne jöjjenek Magyarországra. Hát már nem is jönnek.  Pedig az életét így is tönkretették mindekettőjüknek, szerencsétlen asszonynak pláne. 48 évesen ezt kellett megérnie, hogy egy nyugodt nyári éjszakán a tanyájukon rájuk rontanak, kis híján agyonverik a férjét, őt meg megerőszakolják. Hát kösznöm, így is megrázó.

Visszatartó erő nincs, mert a börtön nem az, az a pár év amire besuvasztják őket egyáltalán nem visszatartó erő, vidáman leüli, aztán adj neki újra.

A lánynál, és ennél a jánoshalmi esetnél is büntetett előéletű emberekről beszélünk, ráadásul Bándy Kata gyilkoásnak az eseménykor is börtönbe kellett volna lennie, a jánoshalni esetnél pedig éppen kiengedték az erőszakoló mocskot. Azt csinálnak amit akarnak.  Röhögnek a magyar törvényeken, áldozat meg bárki lehet, akit éppen megkívánnak, kiszemelnek. 

De azért tényleg jó a közbzitonság, és ne féljen senki.