Képzettség nélküli „pszichológusok” garázdálkodnak?

Magyarországon „bárki” tarthat pszichoterápiát néhány hetes, pár hónapos tanfolyam után, térítés fejében. Karafiáth Orsolya különvéleménye.
A hír: Szabó Máté ombudsman szerint súlyosbodtak a problémák amiatt, hogy Magyarországon olyanok is végezhetnek pszichológiai tanácsadást és terápiát, akiknek nincs pszichológusi oklevelük. Szabó Máté három éve a Magyar Pszichológiai Társaság panasza nyomán indított vizsgálatot a helyzet tisztázására. A társaság hangsúlyozta: a pszichoterápia gyakorlása magas szintű szakmai felkészültséget igényel, egyetemi tanulmányokat, s az a megfelelő hozzáértés és gyakorlat nélkül „veszélyeztetheti a páciensek lelki egészségét”.

Képzettség nélküli Karafiáth Orsolya véleménye: Aki kétségbeesett, gyakran kapkod összevissza, és nem biztos, hogy éppen a megfelelő szalmaszálba kapaszkodik bele. A fuldokló (és igen gyakran hasonlít a reménytelenség, kiábrándultság, a pánikbetegség, a depresszió miatt és még sorolhatnám miféle lelki bajtól szenvedő a fuldoklóhoz) mentőövet keres, a lehető leghamarabb, gyors és biztos segítséget. És nincs garancia arra, hogy épp a mentőövet ragadja meg. Közeli példákkal kezdem.

Egyik ismerősömnek, ebben biztos vagyok, pszichiáterre vagy pszichológusra lenne szüksége, de ő elvből elítéli ezt a megoldást, van a fejében egy ködös elgondolás arról, hogy amit lehet tudni a dologról, azt ő tudja (hiszen tanult ő is még a tanárképzőn kétszer fél év pszichológiát), az egész hosszadalmas, ebből nem kér. Épp ezért problémáival, amik ugye évről évre súlyosbodnak, rohangál mindenhová, fűhöz-fához, ami pár befizetett alkalom után enyhülést ígér. Volt már a repertoáron minden: ál-kineziológus, hatalkalmas, ködös módszeren alapuló problémamegoldás, mágneses bigyók, minden, amit el tudunk képzelni. És ismerősöm mindegyik módszertől csodát remélt, ám a csodák nem jöttek, átmeneti enyhülések következtek csupán, az is voltaképpen csak attól, hogy az adott esetben vakon hitt a legújabb téboly sikerében.

Másik ismerősöm a csoportterápián kijelentette, hogy ő  a biztonság kedvéért mágushoz is jár, és ez a figura megmondta neki, hogy az adott problémájába bele kell nyugodnia, mert az karmikus, az ismeretséget és a rossz viszonyt még az előző életéből hozta magával... (Számomra ez nem volt ilyen egyértelmű, a viszályt, ami a nő életét megkeserítette, még kevés háttértudással is fel lehetett térképezni, összes előző életének ismerete nélkül is.) Terápiára járni valóban: macerás és drága. Magánvélemény, de szerintem túl drága is, és botránynak tartom, hogy az, akinek nincs hetente alsó hangon 10-20 ezer forintja ilyesmire, az kiesik a körből. Legutóbb akkor dobtam egy hátast, amikor a kezelőm, akihez legutóbb jártam 15 ezer/50 percért közölte, hogy hamarosan talán hetente háromszor is meg kell látogatnom. Nos, a probléma, amivel felkerestem, az volt, hogy nehezen kezelem a helyzetet, hogy keveset keresek... De ez több ismerősömmel is előfordult: hosszú terápiát hagyott abba a barátnőm azért, mert nem tudta finanszírozni. És a közellátást ismerjük: bemégy, van rád maximum 10 perc, és felírják a gyógyszereket. Ezek mellett a szürreális árak mellett én személy szerint csöppet sem csodálkozom, hogy azok, akik ezt az árkategóriát nem engedhetik meg maguknak, azok alternatív megoldás után néznek. És nyilván kiépült erre is piac, mert ha valamire van kereslet, mindig lesznek, akik a kínálati oldalon lévő lyukakat kitöltik.

Én magam például mentálhigiénés szakembernek tanulok, ha elvégeztem, lehetnek klienseim, akiket kísérek problémájuk megoldása közben. Ám ha azt veszem észre, hogy nem problémáról, krízishelyzetről van szó, hanem pszichés betegséggel állok szemben, kutya kötelességem a kliensemet szakemberhez irányítani, mert onnantól nincsen jogosultságom foglalkozni vele. Ám én magam is ismerek olyan, magukat ilyen-olyan terapeutának nevező egyéneket, akik minden jogosítvány nélkül „rendelnek”, és igen jól megélnek belőle. Nyilván sokkal kevesebbet kérnek ezek az emberek, mint egy szakember, így tömve a rendelőjük. Akkor lenne megoldás a szakmai összefogás és a helyzet kézben tartása, ha létezne megfelelő pszichológiai ellátás, ami azoknak is elérhető, akik nincsenek túl rózsás anyagi helyzetben. Amíg nincs ez, addig virágozni fog a lelkikuruzslás-ipar.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_572064 2012-07-19 09:40

Sajnálom, hogy rossz tapasztalataid voltak, de vannak jó és becsületes pszichológusok is. Minden szakmában van csaló, ezt nem lehet kivédeni, de a többségük becsületes.

inmélius 2012-07-19 09:36

Ühüm.... honnan tudja egy pszichológushoz járó, hogy ő már gyógyult, vagy nem használ neki a terápia ésssss ezért a pszichológus a hibás?

 

Jááááááj

Torolt_felhasznalo_572064 2012-07-19 09:32

Jé, asztittem Gyöngyibaba Soma néniről szóland a cikkecske...:D

Kate 2012-07-19 09:27

Szia!

 

Szerintem ne kívülről várd a segítséget. Te magad kell, hogy változzál, amire úgy látom nagyon is nyitott vagy. Érdemes lenne foglalkoznod az agykontrollal, ahol saját magad hozhatod rendbe testi, lelki problémádat. Ezt akár tanfolyamon el tudod sajátítani, de akár könyvből, és hanganyagról is megtanulhatod az alapokat (bár úgy nehezebb).

Így egy csomó pénzt megspórolhatsz, ráadásul az önbecsülésed is nőne. :)

Torolt_felhasznalo_118041 2012-07-19 09:24

Háát, igen, van az dolog, hogy egy pszichológus betege addig beteg ameddig azt ő akarja... sajnálom, hogy így jártál...

Noemie 2012-07-19 08:55

Egyértelművé vált benne, hogy a pszichológusoknak nincs erkölcsi tartásuk. Hol lehet panasz tenni ellenük? Ha problémám van és szeretnék az életemen változtatni, nem másokat hibáztatni, akkor kihez tudok fordulni, ki tud nekem segíteni? Tudom, hogy elsősorban én, de annyi indulat, düh és harag van még bennem, amit egyedül még nem tudok feldolgozni. Kiegyensúlyozott, boldog életet szeretnék élni, nem félelmekkel, szorongásokkal telit. Úgy látszik, ma Magyarországon nem lehet találni olyan pszichológust, aki ebben segítene, mert mindegyiket csak az érdekel, hogy minél több pénzt tudjon szerezni, véleményem szerint csalással és lopással, ami bűncselekmény.

Noemie 2012-07-19 08:54

A probléma az, hogy nem csak képzettség nélküli pszichológusok garázdálkodnak, hanem a képzettséggel rendelkezők is.
A problémám két éve kezdődött. Jelentkeztem egy önismereti csoportba, ahol három hónap után kiderült, hogy számomra nem a legmegfelelőbb. Jeleztem ezt a terapeuták felé, akik megijedtek, hogy elesnek a pénzemtől, ezért a megfélemlítés eszközét használták, azzal riogattak, hogy volt egy tanítványuk, aki abbahagyta a tréninget, és az élete sokkal rosszabbra fordult. Folytattam a tréninget, aminek következtében a végére rosszabb állapotba kerültem, mint ahogy elkezdtem. Utána egy vidéki városban kezdtem el hipnoterápiára járni, ami ugyan segített. 48-szor voltam, a pszichológus mindig azt hangsúlyozta, hogy nem vagyok személyiségzavaros, akinek évekig kell járnia terápiára. Mikor a munkám miatt nem tudtam tovább járni hozzá, a 48. alkalommal mondta el, hogy mi is valójában az én problémám, amivel foglalkozni kell, de ne aggódjak, skype-on folytathatjuk a terápiát és még fizethetek neki egy csomó pénzt. Egyértelműen kiderült, hogy csak a pénzemre hajt és megértettem, hogy miért járnak hozzá évekig az emberek.
Ugye a problémám kiderült, ezért úgy gondoltam, hogy keresek egy másik szakembert itt Pesten, aki tud nekem segíteni. Találtam egyet, aki szimpatikusnak tűnt. Kilencszer voltam nála, egyszerűen nem hajlandó a problémámmal foglalkozni, mert ő is húzni akarja az időt, hogy ő is minél több pénzt le tudjon rólam szedni. A következő alkalommal visszakérem tőle a pénzemet, mert becsapott és hazudott.

Nők Lapja Cafe 2012-07-19 08:54

Magyarországon ,,bárki\" tarthat pszichoterápiát néhány hetes, pár hónapos tanfolyam után, térítés fejében. Karafiáth Orsolya különvéleménye.

Nők Lapja Café: Képzettség nélküli ,,pszichológusok\" garázdálkodnak?

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>