nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Soha nem indult ennyi nő az olimpián

Akad olyan ország, mely először küld női sportolókat az olimpiai játékokra, de olyan is, ahonnan több a női induló, mint a férfi.
NLCafé
f Ajánlom

Soha nem indult ennyi nő az olimpiánAz 1984-es olimpián még nem futhattak maratont a nők, 1996-ban pedig 26 olyan ország akadt, mely egyáltalán nem küldött női sportolót az atlantai olimpiára, idén, Londonban azonban a közel 10 500 olimpikon több mint 40 százaléka nő lesz. Az egyik legbátrabb női induló minden bizonnyal a maláj Nur Suryani Mohamed Taibi, aki – ahogy azt meg is írtuk – nyolc hónapos terhesen versenyez majd sportlövészetben.

Sőt az Egyesült Államok csapatában már meg is fordult a nemek aránya a korábban megszokott férfitöbbséghez képest: ezúttal 269 nő és 261 férfi versenyez majd amerikai színekben. Szaúd-Arábia, Brunei és Katar pedig most először indít – kettő, illetve egy-egy – női sportolót a megmérettetésen, ami szintén komoly áttörésnek számít, még ha 2012-ben ez némileg ijesztően hangzik is.

Magyarország 158 fővel képviselteti magát a londoni olimpián, ebből 63 a nő, 95 a férfi sportoló, ami az átlagnak megfelelő arány.

Az idei olimpia műsorán szerepel először a női ökölvívás, igaz, a férfiak tíz súlycsoportjával szemben a nők csak háromban indulhatnak, és magyar női bokszolónak sajnos nem szurkolhatunk. A nőknek általában véve viszont annál inkább: 2016-ban, Rio de Janeiróban legyünk ennél is többen!

Megosztás Facebookon