Magyar néniért fogott össze a Facebook-közösség

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Már több mint hétezren osztották meg annak a néninek a fotóját, aki 90 évesen virágcsokrot árul az utcán, hogy lányán segítsen.
2012. 07. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

„Vegyetek virágot az Allee előtt! A néni estefelé árul, amikor a piac bezár, addig ott segít árulni. 90 éves, és beteg lányát tartja el így a nyugdíjkiegészítéssel. Isten tartsa őt egészségben!” – tették ki többen a felhívást vasárnap a Facebookra.

Magyar néniért fogott össze a Facebook

A mellékelt fotón egy nénike álldogál hajlott háttal a fővárosi bevásárlóközpont előtt az egyik kezében egy csokor virággal, a másikban egy bottal. A kép lavinát indított el, a felhasználók valóságos önkéntes reklámkampányt hoztak össze az idős hölgynek. Az egyik posztot már több mint hétezren osztották meg, és az üzenet még Dopeman üzenőfalára is kikerült.

A biztonsági őrnek is megesett rajta a szíve


A felhívásra rengeteg hozzászólás érkezett, sokan írtak, akik rendszeresen vesznek virágot, málnát, cseresznyét a nénitől. „Amúgy estefelé szokott hazamenni a beteg lányával, a buszra is alig tud felszállni, annyira hajlott a háta, és annyira nehezére esik már” – írta az egyik hozzászóló. Egy vajszívű biztonsági őr is megjelent, és elmondása szerint annak ellenére sem zavarta el az idős asszonyt, hogy nem volt engedélye. Az utcai árusoknak is kötelező ugyanis közterület-foglalási engedélyt szerezniük a helyi önkormányzatnál, különben megbírságolhatják őket.

Sajnos nem ő az egyetlen idős nyugdíjas az országban, aki kénytelen kiállni az utcára virágcsokrot vagy mást árulni, mások segítségére utalva. „Én a Múzeum körúton szoktam sokat sétálni Budapesten, idős emberek oda pakolgatják ki a könyveiket, és 100 forintért adják el őket – írta valaki. – Egy bácsi a múltkor ott sírt nekem, hogy kilakoltatták, legalább egy könyvet vegyek tőle, bár ragaszkodik hozzájuk, és mindet olvasta már, kénytelen eladni őket. Művelt ember lehetett, rengeteg nyelvkönyve volt és világirodalmi alkotások. Vettem tőle, mindegyikről tudott beszélni, hogy miről szól. Sajnálom őket nagyon.”

Ti is ismertek a környéketeken hasonló bácsit vagy nénit, aki segítséget érdemel?
Olvass tovább

Hozzászólások

Martina84 2013-11-20 14:33

Szegény néni :( valaki tudja mi lett vele?

WASP 2013-08-30 17:07

Én nem láttam, ismerek is egyet. Csak azért nem írom le, mert akkor ráugranak, és általánosítanak.

 

De, hidd el van! Nem is egy! 

WASP 2013-08-30 17:03

Kivánom , hogy ez legyen a legnagyobb bűncselekmény amit elkövetnek ellened.

 

Nem is a néniről van szó, hanem magáról a jelenségről.

Engem nem érdekel melyik kormány van hatalmon, tőlem mind is lehet egyszerre, ha jó nekik.

De! Akkor is felháborít, hogy padlóra tud tenni, pl. egy betegség egy egész családot. Elég, ha csak az egyikük fizetése esik ki bármilyen okból, és életképtelenek.

Ezeket a helyzeteket kellene megoldani.

Ha valaki kábszeres segítjük, ha alkesz, akkor beteg szegény.

Csak pont az van kizárva a szociális ellátásból, aki esetleg végig gürizte az életét. 

katus47 2013-08-30 16:06

Az a szomorú , sokan segíteni akartak a gyerekeiken és odaadták jelzálogként. Akkor senki nem figyelt erre, hajléktalanok lehetnek.

Rachel88 2012-08-01 08:36

Megható, igen. Viszont leszűkül a kör. Csak azok tudnak tőle venni virágot, akik helybeliek és ők sem mindig. Nagy dolgot nem tudunk még ezzel a sok megosztással sem elérni, hacsak felajánlásokkal nem segítenek a nénin. Feldobtak egy ügyet, mintha a megosztásokkal segítenének. Ha mindenki csak egy morzsányit adna az ilyen sorsú embereknek - jobb életet élhetnének. Mindenki ott segít, ahol és amivel tud - mégis azt látom, hogy javarészt azok segítenek, akiknek egyik napról a másikra élnek. Azok, akik mindig is jólétben éltek nem tudják milyen nélkülözni. Megoszthatjuk más emberek nyomorúságát, de ezzel együtt segítsünk aktívan is ha tehetjük.

ancsa21 2012-07-26 15:18

Mindössze az történt, hogy valaki lefényképezte a hölgyet, és mint kiderült, kitalált köréje egy történetet. Mert úgy gondolta, hogy... Meg úgy hallotta, hogy... (Valamelyik online újságban olvastam, magától a "nénike" ügy elinditójától!) Gondolom az hathatta meg, hogy olyan "szép szomorú" arccal árusitotta a hölgy a virágokat. Mondom a hölgy, és nem egy "magyar nénike". Egyébként szerb, vagy netán sváb nénike is lehetett volna??

 

Mindenesetre nagy felindultában feltette az illető a sztorit is meg a fotót is a fészbukra, majd ő csodálkozott el a legjobban, hogy micsoda mennyiségben bukott rá a szomoru arcokra éhes közösség. Majd kitört a sajnálat a szegény magyar nénikéért. 

 

Egyébként egyrészt az is komplett röhej, hogy miket képesek az emberek kitalálni, majd elinditani, merő jóindulatból. De az is, hogy erre hogyan harapnak, meg főleg kik. Ennél már csak az a röhejesebb, mikor az emberi lelket marhára ismerők erre még rányomnak néhány lapáttal...

 

Egyetlen kormánynak sem feladata -még a svájcinak sem...-, hogy köztereken árusitó szomorú arcúakat fizessenek saját zsebből. Mint ahogy ez senki másnak sem feladata. Mindenkinek meg kell tanulnia gondoskodni önmagáról, és családjáról. Aki pedig mindennek ellenére bajban van, annak jár a segitség! De csak azok után, hogy megvizsgálták, valóban a rászorultak közé tartozik, vagy sem.

 

Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy az idős hölgy megkérdezés nélkül tilos lett volna az eredeti fotót feltenni a fészbukra!  

 

 

 

 

 

 

andi*1970 2012-07-26 12:50

Először is, nem a kormány feladata az öregeket eltartani. Ugyebár-öngondoskodás van ebben az új rendszerben.- Vagy tartsa el a gyermeke, ami ugye már jogilag is kötelező. - ez a mi jövőnk, így fogunk mi is járni

2.  A fotó közlése pedig törvényes, ugyanis a nénike közterületen állt. Ez a sajtószabadság, ami kell nekünk.

3. Elég sajnálatos, hogy emberek utcán koldulnak- de én már nem dőlök be a látszatnak. Környezetemben nagyon sok idős mamika él, akikre ha ránézel sajnálatott érzel, mert ennyi idősen árulnak. Aztán ha megismered őket kiderül, hogy nem szorúl rá, csak egyszerűen nem bírja megállni. Ez pont olyan, hogy naponta többször csengetnek be alapíványi "kéregetők", akik beteg gyerekek képeivel hatnak az adakozókra. Vannak sokan akik adnak, aztán kiderül hogy csalók mind.

Van egy kedves szomszéd nénim, akiről tudom hogy nagyon nehezen él. Van két gyereke is aki támogatja, de még így is sokmindent meg kell vonnia magától. Így inkább veszek kicsit több gyümölcsöt, vagy lisztet stb. és azzal segítem. Soha senkinek nem panaszkodik, csak elfogadja a sorsát. Inkább azon aggódik, hogy mi lesz a fiatalokkal!