Aktuális

Nyaralás Tunéziában

A Földközi-tenger szerelmesei nem csalódnak, ha a nyaralás helyszínéül Tunéziát választják. Az idő garantáltan meleg, a strandok kellemesek, és van látnivaló bőven. A politikai változások már lezajlottak, így a pihenés minden értelemben békésnek ígérkezik.

Hammamet és Sousse. A két legfontosabb üdülőcentrum Tunéziában, ez a két település és
környéke fogadja a legtöbb nyaralni vágyót. Többnyire családokat, de jönnek ide bulizni vágyó fiatalok, szezonon kívül pedig elképesztően sok az európai, főleg a német télből melegebb vidékre vágyó nyugdíjas.

Nyaralás Tunéziában

Tenger és táskák

Sousse igazán mozgalmas, lüktető hely, de a kikötője kicsi, barátságos és szép. Az ott található étterem pedig kiváló. Aki szereti a tenger gyümölcseit, érdemes legalább egyszer betérnie oda. A vásárlást is tanácsos az itt található hatalmas bazárban (souk) megejteni. Szép bőrárut találunk itt (táska, cipő), de azért akad bóvli is. Három-négyezer forintért már kaphatunk táskát – persze átszámítva –, és ha többen vásárolunk, még jobbak az esélyeink az alkudozásnál. Nagyon szépek a kerámiatálak és a kendők, olcsó a bizsu, és friss a datolya.
Az országban több helyen gyönyörű, kézzel készített szőnyegek is kaphatók, ezek ugyan nem olcsók, de bőven megérik az árukat. Érdemes érdeklődnünk, és egy kis szőnyegszövő műhelyben vásárolnunk. Ha itt nyaralunk, látogassunk el a közeli El-Jem amfiteátrumába, amely a világon a hatodik legnagyobb ilyen látványosság. Ha nem is olyan megrendítő, mint a római, azért érdemes megmászni kívül és belül. A látogató elücsöröghet az árnyékos oldalon, elképzelheti, milyen lehetett, amikor harmincezer vérszomjas néző várta, hogy alulról felengedjék a vadállatokat a homokban várakozó gladiátorok közé.
(Apropó: itt forgatták a Gladiátor című filmet, Russel Crowe-val a főszerepben.)

Nyaralás TunéziábanBerberek és Hollywood

Az ország délebbre eső vidékein kevesebb a turista, pedig itt is gyönyörű látnivalók várnak ránk.
A Csillagok háborúja című filmeposz rajongói nyilván nem hagyják ki a forgatás egyik fontos helyszínét, Tataouine-t (Tatuin), ezt az ősrégi berber települést. Mintha az őstörténetbe csöppennénk, olyan a csendes városka házai között nézelődni, minden apró, szűkös és agyagszínű. Az itt lakók, akárcsak a nem messze innen lévő másik berber településen, Cheniniben, a védelemre rendezkedtek be, ez egyértelmű. Chenini házai fent a magasban, kanyargós, szűk utakon közelíthetőek meg, a csend már-már a sivatagot idézi, és néha egy-egy gyerek ballag velünk szemben, száron vezetve a szamarát.

Tunisz és környéke

Nyaralás TunéziábanHa Tuniszban is szeretnénk időzni, egy egymilliós nagyvárosra készüljünk. Megfelelő a közbiztonság, bár mostanában még mindig vannak spontán tüntetések. Ám a hatóságok nagyon fontosnak tartják az idegenforgalmat, így nincs mitől félnünk. Ha kevés időnk van a fővárosban, koncentráljunk két közeli látványosságra. Az egyik Karthágó, melynek romjait mindenképpen látni kell, a másik szintén a római idők emlékét őrző Bardo Múzeum. Az itt látható mozaikképek olyan gyönyörűek, hogy utána alig győzzük majd hazavinni őket – képeslap formájában. A fővárostól 20 km-re fekvő Sidi Bou Said a kék-fehér városka: fehérek a falak, kékek az ablakok és az ajtók, évszázadok óta őrzik ezt a hagyományt.
www.tunesien-info.at

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top