Aktuális

Miért nem volt női játékvezető a foci-Eb-n?

Miért nincs női pilóta a Forma–1-ben? Miért van külön bajnoksága a női és férfi pingpongjátékosoknak? A Nők Lapja Café utánajárt.
Miért nem volt női játékvezető a foci-Eb-n?

Azt azért ismerjük el, hogy tényleg nem lenne szép vége, ha a profi bokszban a nőket és a férfiakat egymásnak eresztenék. Azt se kívánjuk, hogy a fociban nagydarab pasik rúgják le a náluk törékenyebb lányokat. Vannak azonban sportágak, ahol a fizikai erőnlét kevésbé számít, és a logikánk alapján akár reális is lenne a férfiakat és a nőket egy bajnokságban játszatni. Egy olyan világban, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai között a nők aránya nem éri el a húsz százalékot, csak nagyon lassan változnak a régi, hagyományoknak nevezett beidegződések. Utánajártunk, mi igaz a feltételezéseinkből.

Pingpong
Ha az ember laikusként nézi, úgy tűnhet, hogy a pingpong az a sport, ahol az ügyesség és a gyorsaság sokkal többet számít az erőnél. Tévedés. Szvitán Krisztina, serdülő Európa-bajnok és csapatban magyar bajnok pingpongozó szerint a férfiak mindig erőből, a nők pedig technikásan játsszák a pingpongot, de azonos szintű profizmus esetében nincs az a technika, ami képes lenne legyőzni a jó erőből játszott férfi pingpongot. “Nem véletlen, hogy az Eb-n, a vb-n és az olimpián soha nem játszanak a nők férfiak ellen, ugyanis esélytelenek lennénk. Ez nem diszkrimináció, csak puszta tény. Egyetlen kivétel az ún. vegyes páros kategória.”

Golf
Magyarországon nincsenek olyan – Angliában például tradicionális – golfklubok, melyek csak férfiak számára elérhetők, maximum egy-egy helyen előfordul, hogy férfinapot tartanak. Dr. Madaras Katalin, többszörös magyar bajnok golfozó szerint leginkább csak nemzetközi szinten, profi versenyeken tesznek különbséget a nemek között: “Magyarországon a legtöbb bajnokság vegyes. Néha előfordul egy-egy külön férfiaknak vagy külön nőknek kiírt verseny, de ez nem jellemző. Akad olyan, hogy más helyről kezdhetjük a játékot, mint a férfiak, vagy van úgy, hogy együtt játszunk, de az értékelésünket külön veszik, de ezt mindig versenye válogatja. Nincs megszabott irány. Jó néhány alkalommal vertem már meg férfiakat golfban, és valljuk be, nem volt rossz érzés. (Nevet.) A tizenkét éves kisunokámmal is járunk golfozni. Ő kisfiú, de mindig a lányokkal együtt játszik, viszont a fiúk és a lányok eredményeit külön szokták kezelni.”

Autóverseny
Miért nem volt női játékvezető a foci-Eb-n?Azért ahhoz, hogy valaki jól vezessen autót, talán mégsem kell pasinak születni. Ahhoz képest, hogy még csak tizenhét éves, Balázsi Diána már több éve gokartozik, és egy éve a Suzuki Swift kupa egyetlen női versenyzője. “Lányként azért mindig több idő kell, hogy elfogadjanak, mivel a motorok és az autóversenyzés a pasik szemében nagyon férfidolog, és azt külön sérelmezik, ha egy nőtől kapnak ki a pályán. Gokartosként jó néhányszor a falban végeztem pusztán a piszkálódásaik miatt. Persze ha jó vagy, egy idő után elfogadnak, és utána már nagyon aranyosak. Vannak már itthon külön kupák nőknek, de alapvetően kevés a női versenyző. A csapatok viszont szeretik, ha feltűnik egy tehetséges nő, mivel vele könnyebb szponzorokat szerezni és nagyobb sajtófigyelem irányul rájuk. Az autóverseny csúcsát jelentő Forma–1-be néhány évtizede sajnos nő csak tesztpilótaként kerülhetett, pedig nincs ilyen kimondott szabály. Talán majd ez is megváltozik…”

Futballbíró
Miért nem volt női játékvezető a foci-Eb-n?Azt még megértjük, hogy a férfiak és a nők nem együtt fociznak, de az már kevésbé világos, hogy a férfiak meccseit (legalábbis a nemzetközi bajnokságokat) miért nem szokták nők vezetni. Kulcsár Katalin futballbíró szerint tiszteletben kell tartani a sportág hagyományait, és ha már a két nem a meccseket külön játssza, akkor teljesen logikus, hogy a bírók is ugyanabból a nemből kerülnek ki. “Tudtommal nincs olyan írott szabály, ami szerint nemzetközi meccset ne vezethetne nő, sőt egy svájci bírónő már vezetett is UEFA-kupa-mérkőzést. Magyarországon az NB 2-es és NB 3-as ligákban gyakrabban találkozhatunk női játékvezetőkkel, asszisztensekkel a férfiak meccsein, de a legmagasabb osztályban is kapott már lehetőséget női bíró. Persze ilyenkor kapunk hideget-meleget, de ezt nem lehet arra fogni, hogy nők vagyunk, mivel a bírói szerep eleve olyan, hogy rengeteg kritikának vagyunk kitéve, akár férfiak vagyunk, akár nők.”

Curling
Úgy tűnik, nem véletlenül éreztük úgy, hogy curlingben a nők is labdába rúghatnak (illetve köveket csúsztathatnak) a pasik mellett. A női és a férfi bajnokság mellett akad vegyes, sőt vegyespáros-bajnokság is. A sportág többszörös hazai bajnoka és B csoportos curling-Európa-bajnok, Patonai Ágnes szerint a curlingben a stratégia is legalább annyira fontos, mint a jó erőnlét, ezért egy jó női csapat eredményesen veheti fel a harcot a férfiakkal szemben. “A pasik jóval támadóbban játsszák, mi pedig inkább a pontosságra helyezzük a hangsúlyt. Szokták is mondani néha férfiaknak, hogy »Ne úgy játszd a curlinget, mint a nők!«. Ugyan az olimpián nincs vegyes curling, de ez leginkább azért van, mert valahogy le kell szorítaniuk a bekerülő sportágak számát. Európa-bajnokságon már létezik a vegyes kategória, a világbajnokságok esetében pedig vegyes párosok indulhatnak.

Miért nem volt női játékvezető a foci-Eb-n?Wakeboard
Oké, egy deszkán kell egyensúlyozni, miközben drótkötélen húzatjuk magunkat. Ehhez talán tényleg nem kell pasinak születni! Horváth Kinga, örökös magyar bajnok és Európa-bajnok wakeboardosunk kicsit másképp gondolja ezt: “Azért ez a kötélpályán kapaszkodás nem kis fizikai igénybevételt jelent, és a pasik mindenképp előnyben vannak. Azt azért nem mondanám, hogy a lányok teljesen esélytelenek lennének ellenük, de inkább úgy fogalmaznék, hogy maximum a tisztes helytállásra lenne esélyünk, a győzelemre semmiképp. Nem véletlen, hogy egy-két extrém versenyt leszámítva a hagyományos wakeboardbajnokságokon a férfiak és a nők külön szoktak indulni.”

Sakk
“Semmi ellenvetésem sincs a női sakk ellen, de számomra a játék minősége a férfiaknál nagyobb kihívás. Azonkívül azt hiszem, hogy a nemek szerinti elválasztás a különbségeket csak fokozza. Ha ez megszűnne, akkor rövid távon a sakkozó nők száma visszafelé menne, mert számukra a harc túl kemény lenne. De hosszú távon a viszony javulna, és ez jót tenne a játékuknak” – nyilatkozta egyszer Polgár Judit, aki elérte, hogy nőként a férfiak sakkvilágbajnokságában bekerült a top 10-be. Talán ez is azt mutatja, hogy szükségtelen a női és férfi sakkozókat külön bajnokságokban indítani, viszont annak is a jele, hogy a férfiak mégis megengedték Juditnak, hogy a saját bajnokságukban indulhasson. Első lépésnek megteszi. Várjuk a következőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top