A kazincbarcikai szülészet vezeti Az Év Szülészete versenyt

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A babaszoba.hu internetes oldal szavazásán a kazincbarcikai kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya áll jelenleg az első helyen. Két héttel ezelőtt még kétséges volt, hogy tovább működhet-e az egyébként bababarát szülészet, de az ott dolgozók és a környéken lakók összefogással nemcsak megmentették, hanem akár díjat is nyerhetnek kórházuknak.
Írta:  2012. 07. 13. Ez van! rovat 

„Itt a bababarát jelző nem puszta díszlet”

Július 31-ig lehet leadni a voksokat Az Év Szülészete szavazáson. Jelenleg a kazincbarcikai szülészet vezet a versenyben. Annak a kórháznak az osztálya, amit két hete még be akartak zárni, arra hivatkozva, hogy a megyében négy szülészet is működik. A lakossági tiltakozás, tüntetés és „civil lobbi” hatására azonban az utolsó pillanatban kegyelmet kapott a barcikai szülészet.

További képek, itt! forrós: www.boon.hu
További képek, itt! forrás: Borsod Online


„A kazincbarcikai kórház szülészetét évek óta a bababarát osztályként tartják számon, ami nagyon ritka az országban. Itt kevés beavatkozás történik. Az ott dolgozók előtérbe helyezik a természetes szülést, miközben az anya a saját igényeinek megfelelően tudja világra hozni gyermekét. Kazincbarcikán a »bababarátság«, nem csupán díszlet” – mondja Sződy Judit, a babaszoba.hu internetes oldal szerkesztője, aki azt is hozzáteszi, természetesen Az Év Szülészete szavazásának jelenlegi állását befolyásolhatta, hogy két héttel ezelőtt még bizonytalan volt a szülészet sorsa.

A bababarát kórház kezdeményezést 1991-ben indította útjára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen, felismerve azt, hogy a szoptatás későbbi kimenetelére jelentős befolyással van az, hogy mi történik a kórházban a szülést követő első napokban. A kezdeményezés célja, hogy a legjobb életkezdetet biztosítsa minden újszülött számára azáltal, hogy olyan környezetet teremt a szülészeti intézményekben, amely a szoptatást normaként támogatja.

„Bár fájdalmas a szülés, de nem mindegy, milyen körülmények között adunk életet a babának”

A bababarát jelzőt csak megerősítik azok a kismamák, akik a barcikai kórházban adtak életet gyermeküknek. „Itt szültem a kislányomat, és kisváros ide, kisváros oda, nagyon elégedett voltam mindennel. Az ellátással, a nővérekkel, a csecsemősökkel... Mivel egygyermekes anyuka vagyok, én is rettentően féltem a szüléstől, ami megjegyzem, a mai napig nem egy kellemes élmény a fájdalom miatt... Volt választott orvosom is, akit csak dicsérni tudok, mert maga a tünemény. Mindig képben volt, hogy ki vagyok, mi vagyok, mi a problémám. Azóta is csak kellemes tapasztalataim vannak, és kitartok orvosom mellett” – írta egy Kazincbarcikán szülő kismama egy internetes fórumon.

fotó: Profimedia
fotó: Profimedia

Mindössze 16 ilyen szülészet van az országban

De vajon a bezárástól megmenekült osztály hogyan lesz képes az új felállásban megtartani ezt a pozitív képet? „150 kórház közül mindössze tizenhatnak van úgynevezett bababarát szülészete, ebbe tartozik bele kazincbarcikai is, ahol éves szinten 750 nő ad életet gyermekének – mondja a Nők Lapja Cafénak dr. Váradi József főorvos. – Az osztály eddig is 15 ággyal működött, ami a szülészeti részleget érinti. Azzal a két-három ággyal van kevesebb, amit korábban »terhespatológiai ágyként«, vagyis a terhesség alatt fennálló vagy az alatt kialakult betegség esetén használtunk. De itt sem hagyunk cserben senkit, ezek fenntartását kigazdálkodjuk a másik oldalról” – folytatja a főorvos, aki hozzátette: az osztályon ezenkívül két családbarát szoba is működik, amelyben együtt lehet az újszülött, a mama, külön szoptatószék, fürdő, pelenkázó áll a kismama rendelkezésére, természetesen annak, aki vállalja ennek a külön költségeit. Ezt a két szobát egyébként alapítványi pénzből hozták létre.Gyerekosztály nélkül milyen a jövőkép?


A kazincbarcikai kórházban azonban bezárták a gyerekosztályt, ami eddig a környéken élő mintegy százezer 14 év alatti gyermek munkaidőn túli sürgősségi ellátását is biztosította. Felmerül a kérdés, hogy gyerekosztály nélkül mi vár a kazincbarcikai szülészetre. „Szerencsére maradt egy csecsemő-újszülött részleg, ahol különböző megbízási szerződéssel még vannak orvosok, akik azonnal rendelkezésre állnak a szülés alatt vagy után” – mondta a főorvos, majd hozzátette, hogy az osztályukon született babák 95%-a teljesen egészséges. 

Az Év Szülészete szavazás 2011. július 31-ig tart. A szavazáson minden állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészet részt vesz. Három kategóriában kell értékelni az egyes szülészeteket. Az egyes a legrosszabb, az ötös a legjobb értékelés. Érvényes szavazatot csak az adhat le, aki mindhárom kategóriában értékeli az adott szülészetet. Szavazatot megerősíteni csak azok a felhasználók tudnak, akik a már létező babaszoba.hu regisztrációjukat összekötik létező Facebook-fiókjukkal, vagy regisztrálnak babaszoba.hu oldalon a Facebook-fiókjuk segítségével. Egy regisztrációval egy szülészetre egyszer lehet szavazni. Egy regisztrációval legfeljebb öt szülészetre lehet szavazni. A szavazás hitelessége miatt csak azokat a szavazatokat veszik figyelembe, amelyeket olyan Facebook-regisztrációval erősítettek meg, amelyek tulajdonosainak van legalább egy, 30 napnál régebbi bejegyzésük, like-juk vagy feltöltött fotójuk. A Facebook-fiókokat egy „Az Év Szülészete szavazás” Facebook-alkalmazás segítségével ellenőrzik, ezért a szavazat megerősítését csak abban az esetben tudják elvégezni, ha engedélyezik az alkalmazásnak, hogy hozzáférjen a fiók alapadataihoz (név, felhasználónév, Facebookon használt e-mail cím, facebookos azonosítószám, ismerősök), továbbá az alábbi kiegészítő adatokhoz: adatlap, nyilvános fotók és videók, üzenőfali bejegyzések. A kiegészítő adatokhoz való hozzáférésre csak a szavazat megerősítése érdekében van szükség; ezeket az adatokat nem tárolják és más szolgáltatásokban nem használják fel.
Ajánlott oldalak: Kórház, Kazincbarcika, Orvos, Beteg
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás

Címlapon

Legjobbak

Erre jó a nedves wc papír

Erre jó a nedves wc papír

A nedves toalettpapír használata közel sem annyira...
Facebook lájkok száma
Zavarba hozták Szinetár Dórát

Zavarba hozták Szinetár Dórát

Párja csípőmozgásáról faggatták a színésznőt.
Facebook lájkok száma
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma6
Meglepő dolgot tett VV Józsi

Meglepő dolgot tett VV Józsi

Rendbe szeretné tenni anyagi helyzetét a Való Világból...
Facebook lájkok száma
Együtt húsvétol Rékasi, Détár és Pikali

Együtt húsvétol Rékasi, Détár és Pikali

Az ünnepekre összehozza a családot a válófélben lévő...
Facebook lájkok száma
Süssünk linzernyuszit!

Süssünk linzernyuszit!

Nyuszi alakú sütit készíteni jó mulatság, különösen...
Facebook lájkok száma
Húsvéti last minute édességek, falatkák

Húsvéti last minute édességek, falatkák

Könnyű elkészíteni, ráadásul remekül mutatnak az...
Facebook lájkok száma
Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Ausztráliai körútjuk során Sydney-ben a hercegi párt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma40
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma416 Hozzászólások száma10
Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Az egész család számára kiváló időtöltés
Facebook lájkok száma225
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma164
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma67 Hozzászólások száma4
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma59
Komoly kullancsinvázió várható

Komoly kullancsinvázió várható

Sajnos a kullancsokat idén is megkímélte a hideg tél,...
Facebook lájkok száma53 Hozzászólások száma7
Vekerdy: kell a házi feladat vagy sem?

Házi feladat

Mit kell csinálni a „nemszeretem” dolgokkal? Dr....
Facebook lájkok száma34

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem