Aktuális

“Drága a benzin, nem megyek dolgozni!”

"Nincs tiszta ruhám, drága a benzin és különben is, figyelnem kell a kertészre" – képtelenségeket találunk ki, csak ne kelljen bemenni a munkahelyünkre.

Csapatépítés vagy kötelező fotózás – csak két dolog, amitől frászt kapnak a munkavállalók – derül ki a Citrix cég friss kutatásából. Több mint ezer dolgozó válaszolt a kérdésekre, és kiderült: háromnegyedük szembesül olyan dolgokkal a munkahelyén, amit nem bír elviselni.

Nyavalygó kolléga, okoskodó főnök

Igaz, sokan találnak közeli barátokra a munkahelyen, de ugyanakkor szinte mindenkinek van olyan kollégája, akit kifejezetten kellemetlennek tart. A megkérdezettek felét a folyamatosan panaszkodó kolléga akasztja ki; szerintük nincs annál idegesítőbb, amikor egész nap valaki sirámait kell hallgatni. A másik típus az okoskodó kolléga, akinek mindenhez van valami irritáló ötlete, véleménye, akkor is, ha senki sem kérdezte. A dolgozók 44 százalékának pedig a nyűgös munkatársakból van elegük. Hozzátennénk még egy kategóriát: a nyávogó kolléganő tipikus esetét, aki isten tudja, miért, mindent nyávogva közöl. És persze ott a főnök, akinek a természete meghatározza a napunkat, sőt szinte az egész munkahelyi légkört. A főnök néhány idegesítő tulajdonságát nehezen tolerálják az alkalmazottak. Például 37 százalék utálja, ha a főnöke ellopja az ötleteit, 33 százalék azt, ha okoskodik, és 27 százalék azt, ha nem vesz tudomást alkalmazottairól. Tízből három dolgozót olyannyira zavar a főnöke jelenléte, hogy a nyári szabadságát is úgy osztja be, hogy minél kevesebb időt kelljen a vezetőjével együtt töltenie az irodában.

Elvis születésnapja

Hát nem csoda, hogy ezek után néha bizony bármilyen hihető és hihetetlen indokot kitalál a dolgozó, hogy egy-két napra megszabaduljon a nyomasztó főnöktől és kollégáktól. „Drágult a benzin” – volt, aki ezt mondta be a főnökének, amikor nem volt kedve bemenni. De a felmérés szerint olyan is akadt, aki a diétájára vagy arra hivatkozott, hogy nincs tiszta ruhája. Egyébként ez nem is olyan rossz ötlet. A legelképesztőbb indokok versenyében az „Elvis születésnapja van”, illetve a „Felügyelnem kell a kertészre” viszi a pálmát szerintünk.

A szerencsétlen férj

Talán ismertek olyan típusú kollégákat, akik mindig másra fogják, ha nem tudnak bemenni dolgozni.  A 26 éves Krisztának volt ilyen kolléganője. „A hazugságának tárgya pedig mindig szerencsétlen férje volt, aki vagy fekvőgipszet kapott, vagy súlyos allergiarohammal kellett kórházba szállítani, de volt már annak a szerencsétlen férfinak epegörcse, bokaficama, szájzára és farcsontrepedése is. Ezekre hivatkozva rendszeresen nem jött dolgozni – a ciki az volt, amikor egyik kollégánk összefutott a makkegészséges férjjel a belvárosban.”

Gyomorrontás…

Vannak olyan esetek, amikor nincs más választásunk, mint a hazugság, ha meg akarjuk őrizni a renoménkat a főnökünk előtt. „Ami engem illet, egyszer kamuztam be, hogy gyomorrontásom van, pedig csak a másnaposságtól kellett sugárban hánynom” – meséli Lilla, akinek az esete, úgy érezzük, nem egyedi…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top