Aktuális

Kánikulában irány a strand!

Tiszta erőből nyár – szól a dal, ami tökéletesen ki is fejezi, mit éreztem, amikor ellátogattunk a budapesti Római Strandra. Kánikula, zsúfolásig megtelt medencék, kígyózó sor a palacsintás előtt – éppen, mint régen. A strandon megáll az idő – hogy egy másik patinás slágert idézzek.
Kánikulában irány a strand!

A HÉV kicsit csúnyább, a Római Strandfürdő megálló szép, patinás épülete élettelenebb, de a tömeg éppen olyan, mint amire kamaszkorom óta emlékszem – nem tegnap volt. Akkor még nagyon élveztem, ha sokan vannak körülöttem, ma kicsit zavar. A legendás Római Strandfürdő – akár a budapesti strandok többsége – szerencsére nem szűkölködik a szabad területekben. A tomboló hőség ellenére is bőven maradt árnyas hely, ahová a heverészni vágyók leteríthetik pokrócaikat, törülközőiket. Sok a fiatal, élvezik, hogy vége a sulinak, és akár egész nap fröcskölhetik egymást a vízben. A kanyargós
Kánikulában irány a strand!óriáscsúszdák, a strand egykori büszkeségei, kicsit megkoptak, de rendületlenül állnak, és szívósan „köpködik ki” az élménymedence fölé nyúló csővégekből a fürdőruhás kalandkeresőket. A nagy, lapos csúszda a kisebb gyerekeké, akik többnyire szüleik társaságában visonganak, élvezve a nedves felület és a gravitáció nyújtotta örömöket. Visszaidézem emlékeimet – nem sok minden változott. A nők szépek, a férfiak izmosak vagy pocakosak. Sokkal több a márkás fürdőruha, monokini helyett tetoválást viselnek a lányok. A lángosnak csak az ára változott, a sörnek a választéka is. Az élménymedencében óránként beindítják a sodró folyosót, ahol még tempózni sem kell ahhoz, hogy gyorsan suhanva szeljük a habokat, a hátsó úszómedencében pedig akár még tempózni is lehet. Amikor túlságosan meleg van, és mindent beterítenek a veszélyesnek nyilvánított napsugarak, délután különösen vonzó hely ez a medence, mivel szinte tökéletes árnyékban élvezhetjük a hűs vizet.

Kánikulában irány a strand!Romantikus fürdőzés
Szerencsére ezt a szolgáltatást nem a válság, hanem az időjárás szabályozza – mondja Czinge Szilvia, a Római Strandfürdőt is kezelő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketingigazgatója. Melegben az emberek vízre vágynak, és ennek legbiztonságosabb, legkényelmesebb módja még mindig a strandfürdő, főleg ha nincs idő vagy pénz hosszabb utazásra.
– A biztonság a strandfürdők egyik legnagyobb előnye a bányatavakkal és egyéb hivatalos engedélyek nélkül működő fürdőhelyekkel szemben. Nálunk állandó orvosi ügyelet, szakképzett úszómesterek biztosítják a gondtalan pihenést – mondja a szakember. – A budapesti fürdőkben a szórakoztatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. A Római Strandon nemsokára elkészül, a Dagályon már működik is a kalandpark, a Palatinuson nemsokára egy új, Karisma nevű játékkal is eltölthetik az időt a sportosabb pihenésre vágyók. Nagy sikerre számíthat idén is az immár országos rendezvény, a Strandfürdők éjszakája: egész éjjel nyitva tartanak a legnépszerűbb fürdőhelyek. A lubickoláson kívül természetesen számos programot szerveznek erre az augusztus közepe táján megtartott mulatságra. Az időpont időzítésének hála, még csillaghullásra is számíthatnak az éjszakai fürdőzők.

A büfés sosem úszik?

Kánikulában irány a strand!A Római hátsó úszómedencéje fölé magasodó dombocskán találjuk a strand egyik népszerű büféjét. Teraszáról mindhárom vízfelület belátható, a pultjánál pedig némi sorban állás után csillapíthatjuk éhünket-szomjunkat.
Popovics István négy éve sürgölődik a pult mögött. Azóta a helyzet nagyjából változatlan – véli –, válság ide, válság oda, a hekket, sült krumplit, palacsintát rendületlenül viszik, ha szép az idő. A főtt kukorica is örök sláger. Pedig nem is olcsó mulatság – a sült hekk kilója 3200 forint, ennek nagyjából a harmadát nyomja egy közepes méretű halacska. Ehhez jön még a sült krumpli, kenyér, üdítő. Ha valaki a hamburger-hasáb-üdítő menüt választja, 1500 forintból kijön, de egy komolyabb lakomáért, hallal, palacsintával, savanyúsággal és innivalóval már nem elég két ezrest előhalászni  bugyellárisból. Ehhez jön még a belépő: felnőtteknek egész napra 2100 forint, csak délutánra 1500, a nyugdíjasok és a diákok szintén 1500-ért élvezhetik a napfényt és a medencéket. István – akiből véletlenül lett büfés – nem bánta meg, hogy négy évvel ezelőtt meglátta a „Büfé kiadó a Római Strandon” kezdetű hirdetést. Még akkor sem, ha a medencéket szezonban csak kívülről látja, pedig egy-egy kánikulai kora délutánon – mint most beszélgetésünkkor – az épületben akár 40 Celsius-fok fölé is felkúszik a hőmérő higanyszála. Amikor kibérelte a boltot, gyermekkori élményei motiválták. Fiatalon ugyanis azt látta, hogy a büfé előtt mindig sorba kell állni, és rengeteg pénzt hagy a pulton az ember, amikor végre megkapja a vágyott finomságokat. Mindezek alapján felnőtt fejjel is úgy vélte, a büfé nem lehet rossz irány a gazdagodáshoz. Azóta rájött, hogy a strandszezon három hónapja arra sem elegendő, hogy a maradék kilencben lógassák a lábukat.
A családi vállalkozásban működő étkezde – felesége, két lánya és időnként az anyukája is a pult mögött töltik a nyaruk jelentős részét – inkább kiegészítő jövedelem a költségvetésükben. Majdnem megkérdezem tőle, hol szokott nyaralni, de rájövök, fölösleges. A büfés nem nyaral – ha sikerül a szezon, ősszel, télen vakációzhat.
Idén például az a céljuk – a lányok, Rebeka és Lili is ezért sürgölődnek a pult mögött, hogy ősszel három-négy héten át kalandozhasson a família egy távoli földrészen.
A családfő azt is fontosnak tartja, hogy gyerekei a munka révén az átlagos kamaszoknál alaposabban megismerjék a munka és a pénz értékét. Amikor megkérdem: azért csobbannak-e egyszer-egyszer, az a válasz, hogy ő megengedné a lányoknak, ám a fürdővel kötött szerződés tiltja az úszást a büféseknek.

Nincs heverészés

Kánikulában irány a strand!Megszólítok egy strandoló anyukát, ám beszélgetésünk rövidre sikerül. Bogáta két lányát, Agathát és Katherinát kergeti a strandon. Nem is tud nyugodtan beszélgetni, mert a két kiskamasz hatalmas lendülettel veti magát a vízbe.
– Most vagyok először itt – két mozgékony gyerekkel –, klassz a strand, szívesen heverésznék, napoznék, de ezzel a két kis örökmozgóval inkább sportos élmény egy kánikulai délután.
Fotós kollégámmal ezzel mélyen egyetértünk; mi sem fürödni, hanem dolgozni jöttünk, utcai ruhában sétálgatunk a vízben ejtőző vagy az árnyékban heverésző kánikulai nyertesek között. Abban is egyezik a véleményünk, hogy bár a világot válság sújtja, a strandon mintha ez is veszítene a súlyából. Talán épp annyit, amennyi a medencébe mártott strandoló által kiszorított víz súlya. Némelyek kevesebbet szorítanak ki, mások többet. Szerencsére a hűs víz ma is vonzó, a parton pedig most is halak, kolbászok, lángosok sisteregnek az olajban, a sör- és üdítőárusok sem tétlenkednek. Bármit is mondjanak rólunk a nem strandon készült felmérések, fürdőruhában, lángos, egy fröccs vagy üdítő társaságában még a magyarok sem pesszimisták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top