Aktuális

Budapestinek hívnak? Fizess!

Budapest Bank, Budapest Taxi, Budapest Marriott Hotel, Pesti fodrászat, Fővárosi Divatiskola... elképzelhető, hogy nemsoká mindannyiuknak százezrekbe kerül, ha nem akarják átnevezni magukat.

Ha a Fővárosi Közgyűlés úgy dönt, a jövőben minden olyan egyéni vállalkozónak és gazdasági társaságnak fizetnie kell, amelynek a neve bármilyen verzióban tartalmazza a fővárosét. 750 ezer forint lenne a tarifa, ennyit kérnének minden Buda, Budai, Budapest, Budapesti, Fővárosi, Pesti, Pest-Budai és hasonló elnevezésért.

Jelenleg több ezer társaságot hívnak így, és az előterjesztő főpolgármester, Tarlós István indoklása szerint a névhasználat kifejezetten előnyös volt a cégeknek. Ám a városvezető eszerint már nem adná ingyen ezt a bizonyos előnyt. Az „örök használatért” 750 ezer forintot kérnének, de megfizettetnék azt is, ha valaki emléktárgyon vagy kiadványon szerepelteti a településnevet – ezt darabonként 100 forintért tehetné csak meg.

Budapestinek hívnak? Fizess!

Mivel a tervezetnek még nem minden részlete világos (nem tudni például, hogy mi a helyzet a sport, a kultúra vagy nonprofit területen működőkkel, illetve a multinacionális cégek leányvállalataival), máris számolgathatja a pénzét például a Budapest Bank, a Budapest Taxi, vagy mondjuk a Budapest Marriott Hotel. Ha beleesnek is a körbe, számukra talán nem nagy nehézség fizetni, a kisebb cégek viszont valószínűleg inkább nevet váltanak. Nem biztos például, hogy ezek után lokálpatrióta marad a Budapesti Biztonsági Szolgálat Kft., a Budapesti Bobpálya vagy a Budapesti Lelki Segélyszolgálat.

– Örülni nem örülünk neki, de ha muszáj, fizetünk – mondta a Nők Lapja Cafénak a Budapest Bortársaság Kft. – Bár a mi nevünk elől már úgyis kikopott a Budapest, hiszen tizenkét boltunkból csak hét van a fővárosban. Szeretjük ezt a várost, mert annak idején itt kezdtük, de csupán emiatt nem szívesen fizetnénk.

Inkább a nevét adná, mint a pénzt Tóth György, a Budapesti Kárpitos Kft. cégvezetője. – Ha fizetni kell érte, azonnal nevet változtatunk – mondja. – Ez egy nagyon régi szövetkezet, negyven éve így hívják, így vezetődött be, úgyhogy elég kellemetlen lenne egy ilyen döntés.
Tóth György azt mondja, százezer forint a maximum, amivel hajlandó lenne megváltani a nevet. – Annyi nem vágna földhöz, talán még a hétszázötven se, de elvből nem fizetnék, hát álljon meg a menet!

Budapest Bár
Budapest Bár

Nem aggódik viszont a levédett nevű Budapest Bár producere, Gáncs Andrea. A zenekarnév nem cégnév, azt már csak nem adóztatják meg! – mondja –, hiszen akkor fizethetne a Budapest Klezmer Band vagy az a kiadó is, akinek a könyve mondjuk A budapesti lány nevet viseli. Az meg elég furcsa lenne, ha mondjuk egy koncerten úgy kellene bemutatkozni a zenekarnak, hogy „A főváros nevét viselő Bár” következik.
A Budapest Bár nevének kitalálásakor felmerültek a Budapest kávéház, a Pesti dal és hasonló szókapcsolatok, ám mivel ez a zenei műfaj erősen a központhoz kötődik, a fővárosi megjelölésben nem volt vita. Mivel a csapat sosem árult feliratos pólókat és bögréket, a százforintos sarctól biztosan megmenekült, de összességében is úgy vélik, inkább ők adnak hozzá Budapest presztízséhez, mint fordítva. – A londoni olimpián egyetlen magyar zenekarként több tízezer ember előtt lépünk majd fel ezzel a névvel, és ez egy fillérjébe sem kerül a fővárosnak – mondja Andrea.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top