Aktuális

Rejtélyes rosszullét egy pesti iskolában

Kiürítették az épületet, mert huszonkét diák egyszerre panaszkodott fejfájásra és szédülésre. A rosszullét okát nem találják: gyomorrontás vagy pánik, esetleg diákcsíny?

Több száz kisdiáknak kellett elhagynia a budapesti Nagy László Általános Iskola és Gimnázium kétszintes épületét hétfő délelőtt, mert több mint húsz diák egyszerre panaszkodott fejfájásra és szédülésre. „A tűzoltóság doktorszolgálata és az Országos Mentőszolgálat dolgozói a helyszínen vizsgálták őket, egyelőre eredménytelenül” – mondta el először Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A tűzoltóság szakemberei különleges mérőműszerekkel körbejárták az épületet, de a levegőben elsőre semmilyen rendellenes anyagot nem mutattak ki. „A panaszok oka egyelőre ismeretlen” – tette hozzá még dél körül Kisdi Máté. Később visszaengedték a gyerekeket az épületbe.

Rosszat ettek vagy fellázadtak?

„Elsőként az a lehetőség merül fel, hogy valamilyen szivárgó gáz okozhatta a tüneteket, de ezek szerint ez kizárható – mondta el a Nők Lapja Cafénak dr. Nyeső Judit gyermekgyógyász. – Az is lehet, hogy a gyerekek valami rosszat ettek, az járhat fejfájással, hányingerrel. Ilyen rosszulléttel kezdődik például a meningococcus által okozott agyhártyagyulladás is, ami fertőző betegség, de ilyen tömeges előfordulása nem jellemző.”

Egy másik általunk megkérdezett orvos inkább diákcsínyre gyanakszik, mivel szerinte a fűtési szezonon kívül megmagyarázhatatlan az ilyesmi. Így az is előfordulhat, hogy egy őket ért igazságtalanság miatt összebeszéltek, vagy pánikszerűen, pszichésen hatott a többiekre az első egy-két gyermek rosszulléte.

Újra kiürítették az épületet

A frissen érkezett hírek szerint a gyerekek vérében szén-monoxidot találtak, ezért másodszorra is kiürítették az épületet. Győrfi Pál, Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a tünetek szén-monoxid-mérgezésre vagy vírusfertőzésre is utalhatnak. Eddig 25 diákot küldtek tovább megfigyelésre az Erzsébet és a Heim Pál Kórházba.

„19 gyermeket szállítottak intézményük toxikológiai osztályára fejfájás, hányinger, enyhe mérgezés tüneteivel – nyilatkozta Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház orvos-igazgatója. – A gyermekek vizsgálata folyamatban van, mindegyikük állapota kielégítő.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top