Városi vagy? Így vásárolj faluról!

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Drága a zöldség, nincs olyan „igazi” íze, az ember nem tudja, mit kap... egyre több városlakó hagyja el a piacot és indul el, hogy maga szerezze be az ebédnek valóját.
2012. 05. 29. Ez van! rovat 

Városi vagy? Így vásárolj faluról!2007-ben nagyvárosi embereknek elege lett a szupermarketek kínálatából, s úgy döntöttek, amit csak lehet, azt közvetlenül a termelőtől szerzik be. Ők a Szatyor Egyesület, melynek Kármán Erika az egyik alapító tagja.

– Szinte mindannyian éltünk külföldön, láttunk ilyen csoportokat, ez azonban teljesen saját, itt működtethető modell – kezdi a szervezetfejlesztéssel, szakmai tréningekkel foglalkozó Erika. – Többek közt azért, mert a legtöbb biogazda itthon nem is árusít egyéni vásárlóknak. Kezdetben – ekkor még egyesületi formában működtünk – öten dolgoztunk, mindenkinek megvolt a feladata: szállítás, szervezés, kapcsolattartás. Természetesen mindannyian köszönömért, azaz önkéntesként dolgoztunk. A módszer lényege ugyanaz volt, mint ma: a tagok összeírják, milyen élelmiszerekre van szükségük, mi ezt feldolgozzuk, továbbítjuk a gazdák felé, akik a kért mennyiséget elhozzák, mi pedig fizetünk, osztunk.

40 család betevője


Városi vagy? Így vásárolj faluról!A Szatyor szépen bővült, s egyre több munkát adott Erikáéknak. Annyit, amennyit önkéntesként már nem tudtak vállalni. De ez csak az egyik ok volt, amiért lépniük kellett. Közrejátszott az is, hogy az egyesület fő céljára, nevezetesen a környezettudatos gondolkodás terjesztésére már alig jutott idejük, a Szatyor „család” folyamatos bővülésével pedig kezelhetetlenre növekedett a számlák mennyisége is.

 

Csoportok országszerte

Csömör • Fót • Kecskemét • Gödöllő • Érd • Esztergom

– 2011 tavaszára ért meg a helyzet arra – emlékszik Erika –, hogy elindítsunk egy társadalmi vállalkozást. Ekkor már 30-40 család kapcsolódott be. Szeptember környékén pedig már annyian kerestek bennünket, hogy megnyitottuk a VIII. kerületi Gyulai Pál utcában a Szatyorboltot, amely mellett az egyesület közösségi tere is működik. Ez már olyan, akár egy valódi kis közért: van pénztárgép, pult, polcok. Nyitvatartási időnket pedig a dolgozó emberekhez igazítottuk, keddtől péntekig, délután 4-től este 8-ig dolgozunk. Célunk, hogy minél közelebbről, azaz a lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással, minél kevesebb csomagolóanyagot használva szerezzük be az árukat. Mindig csak annyit kérünk, amennyit igényeltek a tagjaink, kizárólag olyan élelmiszerekből van „raktárkészlet”, amelyek nem romlandók, ilyen a lekvár, a liszt, a tea, a méz. Hússal azért sem foglalkozunk, mert sokunk vegetáriánus, tehát eleve távol áll tőlünk ez a szemlélet, de az is tény, hogy az engedélyeztetése különösen nehézkes.

Fél mázsa spenót

Városi vagy? Így vásárolj faluról!Noha a bolt kicsi, s a csapat is maroknyinak tűnik, a „kis közért” forgalma szépen növekszik. Honlapjukon ma már 700 regisztrált felhasználó van, akik – hogy néhány alapvető élelmiszert említsünk – hetente 60-70 kiló krumplit, 40-50 liter tejet, úgy 400 tojást, s most, hogy szezonja van, mintegy fél mázsa sóskát, spenótot vásárolnak.

– Nemcsak bioélelmiszert forgalmazunk – hangsúlyozza Erika –, de igyekszünk minél kíméletesebb gazdaságokból származó árut venni. Minden gazdát meglátogatunk, mielőtt bármit vásárolnánk tőle, sőt a tagoknak is szoktunk szervezni kirándulásokat a méhészhez, a zöldségtermesztőhöz vagy épp a sajtkészítőhöz. Így egyrészt meg tudunk arról győződni, honnan és mit veszünk, másrészt személyes kapcsolatot alakítunk ki minden gazdával.

No de mit kóstálnak ezek a kíméletes, avagy biogazdaságból származó, hírhedten drágának tartott élelmiszerek? Hiszen a magyarok – érthető okokból – roppant érzékenyek az árra.

– Előfordult, hogy aki régóta szállított nekünk, megkérdezte: bővítse, gépesítse-e a gazdaságát, hiszen úgy olcsóbb lenne neki is, nekünk is – mondja Erika. – Mi arra kértük, hogy ne tegye, hiszen ez a hagyományos módszer a környezetet is kevésbé terheli, s nem mellékesen az így termesztett áru minősége lényegesen jobb. A szatyros áruk ársávja a szupermarketek és a biopiacok között húzódik, de gyakorta előfordul, hogy szezonban olcsóbban szerzünk be például almát, mint amennyiért a nagy áruházak adják.

Városi vagy? Így vásárolj faluról! Segítenek az új sejteknek

A Szatyor Egyesület saját tevékenysége mellett azoknak a vidéki kezdeményezéseknek is segít, amelyek hasonló közösséget szeretnének létrehozni. Budapest után Érden alakult meg az első kis Szatyor, a Natúr Bevásárló Közösség, melynek Márton Anikó programszervező, weboldalszerkesztő a mindenese.

– A Szatyornak már vásárlója voltam, amikor 2011-ben tartottak egy egynapos képzést – meséli Anikó. – Egy hónapig egyedül voltam, ekkor csatlakozott hozzám a „kolléganőm”, akivel nyakunkba vettük a környéket, hogy termelőket keressünk. A legtöbb gazdánk – akik vállalták a heti szállítást – Fejér megyei, s augusztus elejére sikerült összeállítanunk az alaptermékbázist: zöldségek, gyümölcsök, tojás, tejtermékek. Az első héten hat család rendelt, de – ahogy mondani szokás – mindenki csak egyvalakinek szólt, s ma már hetente 40-50 családot látunk el. A munkát önkéntesként végezzük, péntekenként adjuk át a tagoknak a rendelést. Jelenleg úgy heti 15 órát dolgozunk ezzel, s ennél többet nem is bírunk. Ha tovább akarunk lépni, több önkéntesre vagy új csoportra volna szükség. Annál is inkább, mert időközben mi is mentorokká váltunk: a Diósdon most alakuló csoportnak segítünk, amely legalább tíz családot tudna ellátni vegyszermentes, egészséges élelmiszerekkel.

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

pszichothriller 2012-05-29 10:21

Ez nagyon jó! Volt is rá igény?

Elárulod az ország melyik részén van ez?

harangocka 2012-05-29 10:19

Ja, fán termő husit eszek.:D:D:D 

 

 

Fúúúde nekem az a friss hús íz....brrrrrrrrrrrrnem-nem-nembííííííírom! 

szacsiga 2012-05-29 10:18

Van egy másik megoldás is. Ahogy egyik rokonunk csinálja. Úgynevezett "zöldségközösség" vagyis közösség által támogatott mezőgazdaságot hoztak létre, ahol a környékbeliek befizetnek havi fix összeget, és ezért cserébe egy szezonális zöldség-gyümölcs dobozt kapnak hetente. Jóval olcsóbban, mint a piacról.
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/akar-kindertojas-zoldsegkozo sseg-pilisben

antironia 2012-05-29 10:17

Akkor te csak ilyen húst eszel?

 

http://nemkutya.com/like/19946

 

 

:D:D:D:D

harangocka 2012-05-29 09:51

Nekem olyan "városi bélem" van:Dhogy nem bírom a háztájit megenni. Szoktunk kapni anyóséktól csirkét, kacsát, házi disznóságokat, stb...de én már a szagától rosszul vagyok. A friss húsból készült ételnek annyira intenzív íze van -legalábbis éz én ízlelőbimbóimnak- hogy már sok. Szóval én maradok a feldolgozott, hiperszuperben vásárolt kajáknál.;)

gezemici 2012-05-29 09:34

Jó kezdeményezés, de én azt gondoltam hogy jóval olcsóbb.

750 a spenót itt, a piacon 3-400. A tojás 60 Ft. itt, én 48-ért dupla sárgást veszek a sarki zöldségesnél. 

 

Szóval marad a piac. 

 

 

Bekat 2012-05-29 09:07

Tök jó kezdeményezés!
Pár éve nálunk is próbálkoztak hasonlóval, én nyitott voltam rá, de elhalt a dolog, nem volt rá igény. Pedig Óbuda nem szegény környék.
Ráadásul az előre rendelés tudatos tervezést igényel a főzésben is, ami (remélhetőleg) kevesebb pazarlással járna.

Nők Lapja Cafe 2012-05-29 09:07

Drága a zöldség, nincs olyan „igazi” íze, az ember nem tudja, mit kap... egyre több városlakó hagyja el a piacot és indul el, hogy maga szerezze be az ebédnek valóját.

Tovább a cikkre...

Címlapon

Legjobbak

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Fotó: elképesztően néz ki Angelina Jolie

Vannak, akiknek kimondottan jót tettek az évek...
Facebook lájkok száma
Fotó: a világ legbénább lánykérése

Fotó: a világ legbénább lánykérése

Pedig romantikusnak indult...
Facebook lájkok száma
Répás linzer húsvétra

Répás linzer húsvétra

Ezt az egyszerűen elkészíthető linzert azok is bátran...
Facebook lájkok száma
Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Húsvéti ajtódísz kezdőknek

Egy aranyos húsvéti ajtódísz egyből ünnepi hangulatot...
Facebook lájkok száma
Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Káprázatos Disney-kosztümöket készít lányának egy anyuka

Kézzel készülnek ezek a pompás jelmezek.
Facebook lájkok száma

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember

Két topmodellt vitt ágyba a magyar üzletember
Facebook lájkok száma
Ajándékba, otthonra: egyszerű, könnyen készíthető apróságok húsvétra

Gyerekekkel készíthető cuki húsvéti dekor

Néhány nap és húsvét van, minden csupa nyúl, tojás és...
Facebook lájkok száma
Rá se ismerni Katy Perryre

Rá se ismerni Katy Perryre

Bizony a sztárok bőrét sem kíméli a rengeteg smink....
Facebook lájkok száma
Megható videó: így búcsúzik haldokló párjától egy selyemmajom

Megható videó: így búcsúzik haldokló párjától egy selyemmajom

Haláláig a partnere mellett maradt a selyemmajom.
Facebook lájkok száma
Iskolában tanulnak mosolyogni a kínai fiatalok

Iskolában tanulnak mosolyogni a kínai fiatalok

Evőpálcika segítségével edzik az arcizmaikat.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Legtöbbet megosztott cikkek

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Így néznek ki a tetovált nyugdíjasok!

Nemcsak mi öregszünk, hanem a tetoválásaink is, velünk...
Facebook lájkok száma234 Hozzászólások száma6
Meghalt Gabriel García Márquez

Meghalt Gabriel García Márquez

A Nobel-díjas kolumbiai író, újságíró halálhíréről a...
Facebook lájkok száma149 Hozzászólások száma3
Így készülnek a sztárok a húsvétra

Így készülnek a sztárok a húsvétra

Húsvét közeledtével kinyitották családi albumukat a...
Facebook lájkok száma35
Madaras valóságshow indult

Madaras valóságshow indult

A cinkék és társai mit sem tudnak arról, hogy nézők...
Facebook lájkok száma28
Ő Tom Cruise új barátnője

Ő Tom Cruise új barátnője

Tom Cruise-nak végre sikerült megtalálnia Katie Holmes...
Facebook lájkok száma26
Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Nem a te hibád, ha fogalmad sincs a nadrágméretedről

Végigjártunk néhány próbafülkét. Kíváncsiak voltunk,...
Facebook lájkok száma26 Hozzászólások száma8
Lenyűgöző reptéri fotó

Lenyűgöző reptéri fotó

8 órán keresztüli gépfelszállások egyetlen képen.
Facebook lájkok száma26
18+: Nőgyógyászok terveztek vibrátort

18+: Nőgyógyászok terveztek vibrátort

Ki ismerné jobban a női intim zóna anatómiáját, mint...
Facebook lájkok száma20 Hozzászólások száma2

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem