Fotó

A mi gyerekeink is lehetnének

Boldogan mosolyog a kamerába az általános iskolás Mona – fekete-fehér lakkcipőben, csinos ruhácskában. Kiegyensúlyozott, hétköznapi kislánynak látszik, pedig kőkemény a története. Most a bicskei menekülttáborban él, Szíriából menekült a háború elől. Új hazát keres, ahogy több tízezer gyerek a világban. A Gozsdu-udvar egyik falára menekült gyerekek festettek a menekültek világnapján.
A menekültek világnapja alkalmából a Neopaint csapata festette a Gozsdu-udvar egy tűzfalára Sam Phelps ausztrál fotós fényképét egy pakisztáni menekült kislányról.

 

A fotórealisztikus festmény alá magyarországi menekülttáborokban élő gyerekek festettek napocskát, szívecskét, virágokat. A szíriai gyerekek Bicskéről jöttek, a menekülteket befogadó állomásról. Az afgán és a bangladesi gyerekek Budapesten élnek, a családjuk a Református Misszió Központ – Menekültmisszió “ügyfele”.

 

Az elmúlt évek csökkenése után hirtelen megugrott a menedékkérők száma, 2013-hoz képest a világon 6 millióval többen hagyták el otthonukat, és menekültek háború vagy politikai üldöztetés miatt idegen országba.

 

Ennek a szíriai konfliktus az oka, de sokan menekülnek a Közép-Afrikai Köztársaságból, Szudánból és Szomáliából is.

 

 

 

Ő Lutfa, Bangladesből érkezett.

 

Az otthonukat elhagyni kényszerülők fele gyerek, sokan útközben szakadnak el családjuktól, de olyan is van, akit egyedül indítanak útnak a szülei egy jobb élet reményében.

 

 

 

 

Kalam Bangladesből

 

Mohammed Szíriából

 

Mohammed testvére, Riam Szíriából

 

Mona Szíriából

 

Feroz és Mustafa Afganisztánból

 

 

 

 

2014-ben, rekord számú, több mint 25 ezer kíséret nélküli gyerek kért menedéket a világ 77 országában.

 

 

 

 

A menekült gyerekeknek is joguk van az iskolai oktatáshoz, de sokszor nem tudják bizonyítani, hogy korábban hány osztályt végeztek el, ezért előfordul, hogy a tényleges tudásszintjüknél alacsonyabb osztályba kerülnek. Számos iskolában a tanárok nem kaptak képzést vegyes összetételű és származású, különböző anyanyelvet beszélő gyerekek oktatására. Forrás: unhcr-centraleurope.org

 

Az előkészítő nyelvi kurzusok gyakran nem elég hosszúak és intenzívek ahhoz, hogy a menekült gyerekek legalább olyan szinten elsajátíthassák a befogadó ország nyelvét, ami lehetővé teszi számukra a tanulást és az iskolai életben való részvételt. Sok gyerek kimarad az iskolából, ezzel pedig elveszíti lehetőségét a továbbtanulásra és egy jobb életre. Forrás: unhcr-centraleurope.org

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top