Aktuális

Rihanna lesöpörte Angela Merkelt

Még Katalin hercegnő esküvői ruhájának tervezőnője is bekerült a világ 100 legbefolyásosabb embere közé – legalábbis a Time magazin listája szerint. Meglepő helycserék.

Rihanna lesöpörte Angela Merkelt„Inspirálnak, szórakoztatnak, vagy egyszerűen hatással vannak az életünkre” – ilyen ismérvek alapján döntenek a befolyásosságról az amerikai Time magazin újságírói, amikor beválogatnak valakit a fontos emberek listájára. Idén 37 nő került a 100 befolyásos közé, 2011-ben csak 32 – tehát lassan jövünk fel, talán egyszer még azt is megérjük, hogy több nő lesz a listán, mint férfi.

A számunkra kevésbé ismert Jeremy Lin, ázsiai származású profiligás amerikai kosárlabdázó vezeti a sort, de ami talán érdekesebb, hogy az igencsak előkelő 8. helyen a barbadosi énekesnő, Rihanna áll. Nem ő az egyetlen énekesnő a listán, a csodás hangú, Grammy-díjas Adele is bekerült a véleményformáló hírességek táborába. A porcelánfehér bőrű és hibátlan stílusú Tilda Swinton színésznő, és Az élet fája című, Oscar-díjra jelölt filmben Brad Pitt feleségét alakító Jessica Chastain is nagy név idén.

Talán nem meglepő, hogy Katalin hercegnő – aki tavaly még Kate Middleton néven került a listára – idén is szerepel. De most nem Vilmos herceggel az oldalán, hanem a mostanában kétes hírnévnek örvendő húgával, Pippával. Az inspiráló hírességek 100-as táborába még Katalin hercegnő esküvői ruhatervezője, Sarah Burton is bekerült.

A politikusok, így a politikus nők is a lista végére szorultak, pedig általában az elsők között szoktak szerepelni. Az amerikai elnök, Barack Obama csak 62., míg felesége, Michelle most be sem került a csapatba, ahogy Nicolas Sarkozy francia elnök sem. 2011-ben még Angela Merkel német kancellár is az élbolyban szerepelt a Time listáján, most csak a végén kullog.

Ám nemcsak híres művészek vagy politikusok kerültek a példamutatók 100-as listájára: a szüzességi vizsgálatok ellen küzdő egyiptomi aktivistát, Szamira Ibrahimot, és egy pakisztáni rendezőnőt, Sharmeen Obaid-Chinoyt – aki a nők elleni sósavas támadásokra hívta fel a figyelmet idén Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmjével – is példamutatónak tartják a Time újságírói.

A befolyás természete gyorsan változik a Twitter korában – ezzel indokolta az amerikai magazin, miért van szerintük nagyobb befolyása egy sportolónak, művésznek, mint egy gazdasági vagy politikai vezetőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top