Új szabálysértési törvény – nagyobb biztonság?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Április 15-e óta a kis bűn is bűn, hogy ne legyen belőle nagyobb. Bezárhatnak gyorshajtásért, bírságolhatnak fürdőzésért és börtönbe kerülhetnek a kiskamaszok.

Gyors és eredményes fellépés: ez az indoka a minden eddiginél szigorúbb szabálysértési törvény megalkotásának.
Záróvonal-átlépés, forgalmiengedély-meghosszabbításának elmulasztása, szalámilopás, cigarettázás a megállóban... sok az olyan emberi viselkedés, amely nem éri el egy bűncselekmény súlyát, de annál gyakoribb és zavaróbb, vagy akár veszélyes a környezet számára.
A törvényhozók úgy gondolják, jobb csírájában elfojtani a bajt, vagyis gyorsan és súlyosan büntetni minden olyan cselekményt, ami veszélyezteti a köznyugalmat, a rendet, a békés együttélést.
Ennek érdekében április közepétől számos ponton változik a szabálysértési törvény – elsősorban a büntetési módok és tételek alakulnak át drasztikusan.

Új szabálysértési törvény – nagyobb biztonság?


Lehúznak a rendőrök

A rendőrség bármilyen szabálysértést bírságolhat a helyszínen, emellett idézést is átnyújthat: ez esetben öt napon belül kell megjelenni az illetékes hatóságnál. Ám ha a „tényállás” egyértelmű, az érintett meghallgatása nélkül is határozhatnak.

A leggyakoribb büntetés a pénzbírság, amely 5000 forintos helyszíni bírsággal kezdődik, de akár 300 000 forint is lehet. A törvény nem határoz meg mindenfajta eseményre külön plafont, de egyes ügytípusokra kialakítja a fixbírság intézményét, például nem mérlegelhet a rendőr, ha valaki nem adja meg az elsőbbséget vagy szabálytalanul előz; ezzel automatikusan 15 ezer forint ugrik. Fizethetünk kártyával, vagy kérhetünk csekket. Ha viszont nem így teszünk, hanem eljárás indul ellenünk, rögtön a kétszeresére ugrik a kiszabható büntetés, ami enyhébb akkor, ha együttműködünk, de keményebb, ha visszaesők vagyunk. Aki nem fizet, azzal előfordulhat, hogy naponta 5000 forintjával „le kell ülnie” a tételt. A rendőr viszont „el is engedhet”, vagyis továbbra is megelégedhet egy figyelmeztetéssel.

Akit megbüntetnek, az bizonyos esetekben közérdekű munkával (6–180 óra) is vezekelhet önkéntes alapon, ilyenkor a területi munkaügyi központnál kell jelentkezni; egy óra meló 5000 forintot ér. Az eltiltás, elkobzás és kitiltás mellett a legsúlyosabb szankció a szabálysértési elzárás: akár három hónapra is „leültethetnek”. Ez alól az egészen fiatalok sem kivételek – de őket „csak” 45 napra zárhatják be. Ami a kitiltást illeti: ez már nemcsak sportrendezvényt, de bármilyen „kereskedelmi egységet” is érinthet, vagyis aki lop, azzal előfordulhat, hogy a továbbiakban nem is vásárolhat a tetthelyen. Minden 50 000 forint alatti értékű lopás szabálysértés lesz, így gyorsított eljárásban lehet reagálni rá.

Csekk a fecskében

Új szabálysértési törvény – nagyobb biztonság?Nem csak a közlekedésben szabályt sértőkkel lesznek tehát szigorúbbak a hatóságok: ha fél éven belül háromszor hibázunk, az minden téren súlyosbító tényező: dupla vagy tripla pénzt kell fizetni. Megúszásra nem lehet számítani, mert mostantól nemcsak a jogerősen elmarasztaltakról, de a helyszínen bírságoltakról is nyilvántartást vezetnek.
Szabálysértést követ el mostantól az, aki az utcán él, a börtönöknél mutogatással üzen az ismerősének vagy tiltott helyre viszi a kutyáját szájkosár nélkül.

Ezentúl el lehet zárni a magánlaksértőt, az önkényes beköltözőt, a távoltartó végzés szabályainak megszegőjét, a rendzavarót, a garázdát. És bár a módosított törvény kevesebb „minibűnt” (86) tartalmaz a korábbinál (180), bekerültek „új” vétkek is, például a jogosulatlan címhasználat, az engedély nélküli gyógyszerkészítés és -forgalmazás vagy a tiltott fürdőzés.

Egy sor hatóság büntethet minket a megyei (fővárosi) kormányhivataltól a rendőrségen át a Nemzeti Adó- és Vámhivatalig a fenti módon – már ha április 15-én vagy azután nem fértünk a bőrünkbe; a korábban elkövetett ügyeinkért még a régi tételek szerint kell bűnhődnünk.
Olvass tovább

Hozzászólások

Torolt_felhasznalo_325436 2012-04-19 10:25

Érdekes,hogy én egy kezemen megtudom számolni mennyi bírságot szedtem össze eddig.

 

Annyival lépem túl a sebességhatárt,ami még belefér a 10%-ba.Igen,van, hogy emiatt tötyögnek utánam,és van aki emiatt záróvonalat figyelmen kívül hagyva megelőz,és ?Hol érdekel.Az ilyet láttam már pár száz méterrel arrébb,hogy igazoltatják.Biztos megérte neki:)

 

Persze,hogy csusszantam át sárgán is,mert veszélyesebb lett volna satuféket nyomni.Tény, hogy ilyenért még soha nem kaptak el.

 

De,ha tehetem és legtöbbször tehetem(mert betartom a sebességhatárt),ha látom,hogy vált át sárgára és meg tudok állni,akkor fékezek és nem nyomok neki padló gázt,hogy átsuhanjak. A záróvonalnál sem előzök soha.Ez van,tudom, hogy hihetetlen.

Torolt_felhasznalo_237607 2012-04-19 06:36

Képzeld, én is ilyen vagyok. Ezért vagyok felháborodva, hogy az utóbbi hónapokban nagyon sok pénzbírságot be kellett fizetnem...apróságokért. 

 

Miközben látom magam körül, hogy emberek, akikről mindenki tudja, hogy nem tisztességesek, élnek, mint Marci Hevesen.

 

Egyébként meg nem tudom mennyit vezetsz, de ha azt mondod, hogy te soha de soha nem lépted még túl semennyivel a 30-as, 40-es táblát, a záróvonalat, soha nem jött még ki úgy a lépés, hogy a sárga lámpán az utolsó pillanatban csusszantál át, hát akkor te tényleg glóriát érdemelsz. Vagy álszent vagy.  

kysslina 2012-04-18 20:52

Képzeld el, hogy éppen kikerülsz az út közepén haladó biciklist, hátul a kicsi gyereked ül bekötve, és mondjuk éppen 30-as táblánál, de ugye nem kell, hogy gyorsan kerüld ki, hiszen lassan megy a bicajos, és miközben ezt teszed, hátulról egy ifjú apa meg 130-al beléd rohan, meg a kicsi gyerekedbe, akit telibe is talál, azzal az indokkal, hogy éppen elkezdődtek a felesége fájásai.

 

Mégis mennyire érdekelne ez téged az adott esetben?? 

kysslina 2012-04-18 20:49

A száguldozás ebben az esetben is okozhat balesetet, éppen ezért van a mentőkön, tűzoltó kocsikon megkülönböztető jelzés, hogy messziről tudd, hogy száguldozni kénytelen. Máshol sem kérdezik, hogy miért száguldozol.

Torolt_felhasznalo_325436 2012-04-18 19:12

Akkor sem az alapján mérlegelt,hogy neked éppen milyen nyűgöd,bajod van,hanem,hogy mennyire súlyos a szabálytalanság amit elkövettél.

 

 

Bubble 2012-04-18 18:59

Így van, nem az érzelmeken múlik. Ezért volt eddig a rendőrnek mérlegelési lehetősége.

szárnyasló 2012-04-18 17:47

A lényeg nem a bezárás. Hanem hogy azt sokkal több pénzzel lehet kiváltani, de egy 16 éves kölyöknél a szülő kb. mindent megtesz majdf, hogy ne azzal kezdjen: BÜNTETETT előéletű. Fizetnek majd, ha beledöglenek is. (méghogy az ifjak érdeke vagy ilyen!)