Aktuális

Több mint 30 milliót fizettek Petőfi kézírásáért

Egy titokzatos vevő 34 millió forintért vette meg Petőfi Sándor három, saját kezűleg írt versét.

Több mint 30 milliót fizettek Petőfi kézírásáértKét megsárgult lapért fizetett 34 millió forintot a titokzatos licitáló a Petőfi és kora címmel meghirdetett árverésen. A költő saját kezű aláírása is szerepel a régi lapokon, amelyeken 1848-as, forradalmi dátumozással Petőfi Sándor saját kezűleg írt két verse és egy verstöredék áll.

A Petőfi-kézirat az utolsó tétel volt az aukción, állítólag feszült izgalommal a hangjában hirdette ki a kikiáltási árat az aukció vezetője. A 34 millió forint elhangzása után a teremben néma csend volt, nem licitált senki. Csak hogy érzékelni lehessen, mekkora összegekért licitáltak ezen az árverésen: a második legdrágábban elkelő tételt, ami Strobl Alajos Anyánk című bronzportréja volt, 1,2 millió forintért vették meg.

Végül egy telefonos licitáló vásárolta meg a Petőfi-kéziratot, akiről az MTI annyit tudott meg, hogy egy magyar gyűjtő, akitől nem idegen az együttműködés gondolata valamely közgyűjteménnyel. Petőfi kéziratának felbukkanása nagyon ritka: utoljára nyilvános aukción 1938-ban bukkant fel a költő kézirata, bár 2008-ban előkerült a költő Imádságom című versének saját kézzel írt eredetije, azt azonban nem nyilvános árverésen adták el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top