Aktuális

Külön törvényt követelnek a családon belüli erőszakra

Ötvenezer aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a "kapcsolati bántalmazás" nagyobb súllyal szerepeljen a büntető törvénykönyvben.
A családon belüli erőszak gyakran láthatatlan a külvilág számára
A családon belüli erőszak gyakran láthatatlan
a külvilág számára

Aláírásgyűjtés indul annak érdekében, hogy a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi kategóriaként szerepeljen a törvények között.

A kampányt Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke indította azért, hogy „a társadalom végre felismerje a bűncselekmény súlyosságát, és a jogalkalmazó szervekkel együtt hatékonyan lépjen fel az erőszak ellen, az áldozatok védelmében”.

A kérdés korábban már felvetődött a parlamentben is a Lehet Más a Politika párt képviselőinek felszólalásában. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg a magyar nők egyötöde élt már át élete során bántalmazást, a kormány úgy tesz, mintha ez a jelenség nem létezne – hangzik az indoklás. – A családon belüli erőszak gyakran láthatatlan a külvilág számára, hiszen többnyire otthon történik. Mindez (…) tragédiához vezethet, hiszen évről évre emberek tucatjai halnak meg ennek következményeként. Ez a leggyakoribb halálozási ok a nők ellen elkövetett bűncselekmények között.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top