Aktuális

Akár 50 ezer forintba is kerülhet egy szál cigi

Vége a türelmi időnek április elsejétől! Nem ismernek majd tréfát az ellenőrök: ha valakit dohányzáson kapnak kocsmákban vagy éttermekben, azt megbüntetik.

 Akár 50 ezer forintba is kerülhet egy szál cigiEllenőriznek és büntetnek is majd április elsejétől  az ÁNTSZ ellenőrei, hiszen a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás az éttermekben, a kocsmákban – bármilyen vendéglátó- vagy szórakozóhelyen –, a munkahelyeken, a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A három hónapos türelmi idő lejárt, így április elsejétől már nemcsak dorgálás jár a dohányzásért, hanem súlyos pénzbírság. A tilosban járó dohányost akár 50 ezer forintra is megbüntethetik, a helyet pedig, ahol fittyet hánynak a törvényre, akár két és fél millió forintra.

Január elseje óta már 13 ezer helyet ellenőriztek az ÁNTSZ munkatársai, ebből 800 helyen nem foglalkoztak a törvény betartásával, vagyis dohányoztak. A legnagyobb ellenállást többnyire vendéglátó- és szórakozóhelyeken tapasztalták. Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos azt mondta: április első napjaiban oda mennek ki először ellenőrizni, ahol már a türelmi idő alatt sem tartották be a dohányzási tilalmat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top