Aktuális

Egy hétvége Londonban – hasznos tippek

"Aki Londont unja, az életet unja, hisz London megad mindent, amit az élet kínálhat" – írta Samuel Johnson, az első angol szótár szerzője a XVIII. században.

És a helyzet azóta sem változott, a brit főváros a városnézésen túl ma is ideális helyszínül szolgál a vásárláshoz, evéshez, szórakozáshoz csakúgy, mint a sima ejtőzéshez egy londoni közpark smaragdzöld gyepén.

A piacok szerelmeseinek

Egy hétvége Londonban - hasznos tippekA London északnyugati részében található Portobello Market a világ talán leghíresebb utcai piaca, amely egyaránt népszerű a londoniak és a turisták körében. A piacnak helyt adó Portobello Road 3 km hosszan húzódik a Notting Hill – a Sztárom a párom című film kapcsán világhírűvé lett, azonos nevű – trendi városrészen. Ezen az utcán a helyiek egy nap sem mehetnek végig anélkül, hogy valaki ne érdeklődne náluk a filmbéli, útikönyveket árusító könyvesbolt és a kék ajtó iránt. A hétvégi piac idején akkora a zsúfoltság, hogy érdemes minél korábban kelni, ha el akarjuk kerülni a tömeget, s ha igazi kincsekre vadászunk. A Portobellón külön tömörülnek a régiségárusok, a használt ruhákat kínálók, a divatárusok, illetve a zöldségesek. Képtelenségnek tűnik egyszerre bejárni az egészet, ezért indulás előtt érdemes ellátogatni a piac weboldalára (www.portobellomarket.org), és stratégiát kidolgozni attól függően, mennyi időt szeretnénk ott eltölteni. Egy biztos, a Portobello Market London kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik, annak ellenére, hogy nem az olcsóságáról híres. Itt akkor is jól szórakozhatunk, ha nem veszünk az égvilágon semmit.

Egy hétvége Londonban - hasznos tippekBoltkórosoknak

A csodaszép Burlington Arcade a világ első fedett vásárlóutcájaként 1819-ben nyitotta meg vörös szőnyeggel borított, egyenruhás portásokkal őrzött kapuit. A Piccadillytől indul és a Burlington Gardensig tart, déli végénél pedig az a Királyi Művészeti Akadémia (Royal Academy of Arts) található, amely minden művészetrajongónak kötelező program. Igazi élmény ellátogatni a Harrods luxusáruházba is, vagy a város egyik fő turistaattrakciójának számító Hamleysbe, a világ legnagyobb játéküzletébe a Regent Streeten, ahol akkor sem szólnak ránk, ha órákon át játszunk anélkül, hogy bármit vásárolnánk.

Rockrajongóknak

A Marlborough Streeten található a Magistrate’s Court (egykori bírósági épület), ahol Keith Richards és Mick Jagger védekezett a drogvádakkal szemben még a hatvanas évek végén. Ugyanitt vádolták meg John Lennont is erotikus képek kiállításával, ellene azonban később ejtették a vádat. Az épület ma szállodaként, bárként és étteremként üzemel, de ha a bár hátsó részében foglalunk helyet, valójában a felújított börtöncellákban iszogatunk. A könnyűzene rajongóinak egyébként Rock & Roll Tour néven remek szervezett buszos túrákat kínál a brit főváros, amelynek keretében többek között megmutatják, hol lakik Sting és Madonna, az Abbey Roadon pedig fotót is készíthetünk magunkról a Beatles-borítóról ismert zebrán.

Egy hétvége Londonban - hasznos tippekA legnépszerűbb buszvonal

Ha szeretnénk egyetlen jeggyel a lehető legtöbb látványosságot érinteni, válasszuk a 23-as buszt. Éjjel-nappal jár nagy rendszerességgel, s ez a turisták körében a legnépszerűbb útvonal. Elhalad a Szent Pál-székesegyház mellett, majd a Trafalgar Square-en, a Piccadillyn, a Regent és Oxford Streeten, és láthatjuk a Covent Gardent, a Tate Modern Galériát, a Portobellót, az Abbey Roadot, az Old Bailey-t (központi büntetőbíróság), valamint a Fleet Streetet is, az angol sajtó fellegvárát.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Egy hétvége Londonban - hasznos tippekA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Falusi Mariann őszintén a Megasztárról
  • 3 fantasztikus palacsintarecept a sztárséftől
  • Varró Dani: Misi tájékoztat
  • Így spórolj válság idején!
  • Tandíj vagy külföldi egyetem?
  • Mi növeli egy gyerek teljesítményét?
  • Egy hétvége Londonban – hasznos tippek
  • Mit főzöl anya? – Mosószert!

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top