Aktuális

Az egyetlen szakma, ahol a nők keresnek többet

Nagyjából ötven nő foglalkozik olyasmivel profi szinten Magyarországon, amivel jóval többet keresnek, mint férfi kollégáik. Vajon mit kell ehhez csinálni?

Az egyetlen szakma, ahol a nők keresnek többet„Nővérként többet kerestem, mint egy orvos”- mondja Sasha Grey egy, a nők egyenlő fizetéséért kampányoló filmben. Ezen persze csak az lepődik meg, aki nem tudja, hogy Sasha bizony pornószínésznő és a filmbéli szerepeit sorolja a kampányfilmben. Tehát a felnőtt filmek nővérkéjeként valóban több pénzt kapott, mint a filmbéli főnöke.  „Nincs abban semmi meglepő, hogy egy társadalmi hirdetésben  felnőtt film-modell szerepel, ez külföldön normális, az Egyesült Államokban akár politikusok mellett is kampányolnak vagy emlékezzünk csak arra, amikor Cicciolina bekerült az olasz parlamentbe”- magyarázza Kovi. 

Nőkkel lehet eladni

Sasha valószínűleg nem örülne, ha ugyanannyi pénzt keresne, mint férfi kollégái. “Legalább 30-50 százalékkal keresnek többet a pornószínésznők” – magyarázza Kovi.  „Van, amikor valaki csak pár tízezer forintot kap egy filmért, persze a felső határ akár lehet százezer vagy több is.” A válság egyébként a pornóipart is elérte, régebben ennél többet lehetett keresni. Amikor a szakmát kezdte Kovi, 21 évvel ezelőtt, már többet kerestek a nők, de nemcsak itthon, külföldön is ez a bevett szokás. „Főleg férfiak veszik a pornófilmeket, tehát nőkkel lehet eladni. Gondoljunk bele, a DVD borítókon is többnyire nők vannak.” Ilyen egyszerű az indok, miért kapnak ennyivel több pénzt ugyanazért a munkáért a pornószínésznők. Az egészen más kérdés, hogy mennyiben más a két színész dolga. „Két idegen fiatal összekerül egy forgatáson, akár tetszenek egymásnak, akár nem, működőképesnek kell lenniük.” A férfiaknak ezt nehezebb megoldani Kovi szerint.  Arról viszont szó sincs, hogy lányokból hiány lenne a piacon, hiszen nagyjából ugyanannyi férfi és nő jelentkezik ilyen munkára.

Az egyetlen szakma, ahol a nők keresnek többetÖtödével kevesebb

A „civil” szakmákban nincs ekkora különbség, ám minden területen a férfiak oldalára dől a fizetési mérleg.  Magyarországon 21 százalékkal keresnek kevesebbet a nők ugyanazzal a munkával, mint a férfiak, egy friss felmérés szerint. Európában ugyan kisebb a különbség, 17 százalék, de ez nem vigasztal bennünket. Ami talán még meglepőbb, az az, hogy minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a fizetésbeli lemaradása a szintén magas pozícióban lévő férfiakkal szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top