Aktuális

Mikor lesz divat a kutyaparóka itthon?

Soha nem költöttek még ennyit az USA-ban a kedvencekre, mint tavaly. Kutyakütyükre és állateledelre nagyjából 50 milliárd dollárt áldoztak a gazdik. Ez kicsivel több, mint amennyi pénzt a magyarok gyógyszerre költenek egy év alatt…

Kutyaparókára és kisállatmasszázsra költötték az 50 milliárd felét az amerikai kisállattermékeket áruló szövetség (APPA) összesítése szerint, pontosabban mindenféle szolgáltatásra, ami a kis kedvencek testét szépíti vagy karbantartja. (Az már másik kérdés, hogy a paróka tényleg szépíti-e az ebeket…)

Menő a paróka

 Mikor lesz divat a kutyaparóka itthon?A kutyakosztüm vagy a -cipő már szinte természetes, és itthon sem akadunk fenn, ha felöltöztetett kutya jön szembe az utcán. A „kutyahajfestés” vagy netán a paróka már keményebb falat. „Ennyire nem extravagánsak Magyarországon a gazdik” – mondja Molnár Zita, egy menő szalon kutyakozmetikusa. Még legalább 3 év szerinte, amíg a kutyaparóka „beteheti a lábát” kis hazánkba. „Jövő héten hoznak hozzám először festésre kutyust, pedig már évek óta praktizálok” – ezt már egy másik szakember, Tóth Zsuzsa meséli. A kutyalobonc rendbe rakása 3000 forinttól kezdődik, és ha mondjuk óriás uszkárt viszünk, nagyjából 15 ezernél áll meg Budapesten. „Még ki sem számoltam, mennyit kérjek a szőrfestésért, a gazdi egy kék csíkot szeretne a kutyus farkába, meg egyet a buksijára. Én is kíváncsi vagyok, milyen lesz.”

Biokaja

„Az 50 milliárdban az én pénzem is benne van, mert néha szoktam kutyajátékokat rendelni az USA-ból: 5-6000 ezer forintért olyanokat, amiket Magyarországon nem lehet megvenni – meséli nevetve Eszter, aki egy kis westivel és egy menhelyről örökbe fogadott kutyussal él együtt évek óta. – Én nem viszem őket masszázsra, de ahogy én sem eszem egészségtelen ételt, nekik is csak prémium kutyakaja jöhet.” A prémium kategóriás szárazeledel kilója kétszer annyiba kerül, mint a „hagyományos”, bárhol kapható eledelé, de Eszter szerint megéri, mert egyrészt kevesebbel is jóllakik a kutya, másrészt nem maradékból készül. „Ezek tényleg egészséges kutyakaják, havonta körülbelül 30 ezer forintba kerülnek, de ezen kívül még költök plusz vitaminra, bolhacseppekre, egészséges jutalomfalatra, szóval 50 ezer simán elmegy. Mondjuk akkor már valami kis meglepetés is van benne!”

A kaja az első

Kisállat-szitterre és biztosításra is egyre többet költenek az Egyesült Államokban, hogy nálunk mennyit, ezt még nem számolta össze senki. Annyi biztos, a magyarok állateledelre költik a legtöbbet egy magyar állatáruház tapasztalata szerint, játékokra pedig keveset szánnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top