Aktuális

Mi lesz a tűzoltók nélkül maradó Hortobággyal?

Könnyen baj lehet abból, hogy az állami támogatási rendszer átalakulása miatt az önkormányzatok veszik át az úgynevezett köztestületként működő tűzoltóságokat – derül ki a Hajdú Online hétfői cikkéből.
Mi lesz a tűzoltók nélkül maradó Hortobággyal?

A lap szerint megteltek a hirdetőújságok és a városi lapok a megmaradásért küzdő települési önkéntes tűzoltóságok segítségkérő felhívásaival. A változás természetesen megint pénzszűkét jelent: januártól új szempontok alapján jár az állami támogatás az önkormányzativá váló köztestületeknek. Több helyen nem a védett lakosság és terület nagysága számít, hanem az, milyen távolságra esnek a hivatásos tűzoltóságoktól.

Példaként a lap a hajdúböszörményi önkéntes tűzoltók példáját hozza, akik összesen 50 ezer ember életére vigyáznak, és az M35-ös autópálya 40 kilométerén is vonulnak, de mivel közel vannak a főállású tűzoltósággal rendelkező Debrecenhez, máris megfeleződött a nekik járó állami támogatás.

Közel fél óra, mire odaérne valaki

Mi lesz a tűzoltók nélkül maradó Hortobággyal?Az önkormányzatok persze ahol lehet, próbálnak segíteni, és kompenzálni a kieső forrást, viszont a  tűzoltóságnál szolgált „nagy öregek” a lapnak azt állították: az első öt perc alatt eldől a tűz sorsa. Szerintük ezért nem mindegy, hogy ezek után megmarad-e az egyeki, a balmazújvárosi vagy a létavértesi tűzoltóság: ha ezek megszűnnének, akkor a természeti és kulturális kincsekben bővelkedő Hortobágyra az első egység kiérkezéséig akár 25 perc is eltelne – rossz belegondolni, mi történne addig a nemzeti parkban.

De a lakott települések sem érezhetik magukat biztonságban: ha például az egyeki tűzoltóság megszűnne, és a közeli tiszafüredi kollégák épp tüzet oltanának, Egertől Debrecenig nem lenne más, aki időben odaérne a kistelepülésre, olyan távol fekszik mindentől. A létavértesi egység hiányát pedig tíz másik település is megérezné.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top