Aktuális

Állatviadalokat tartanak szórakozásból

Hobbiból, kivagyiságból kínoznak állatokat a NOÉ Állatotthon Alapítvány szerint. Egy kutyás fórumon lettek figyelmesek az állatvédők a képekre és videókra, amelyeken rókákkal és borzokkal edzik a kotorékkutyákat.

Állatviadalok szórakozásból„A ma esti kotorékozás eredménye egy 12 kilós kan róka. A történet röviden annyi, hogy 16.30-tól nagyjából 18.00-ig tartott az egész művelet, a Lidiről ástam rá, pont a kutya mögé, a róka farral kifelé volt megszorulva. A szukát levettem róla, kicsit bővítettem a járaton, beengedtem a 11 hónapos kanomat, kifordította, majd lefojtotta a rókát, és kicibálta teljesen az aknába. Igazából csak egy könnyed esti sétát terveztünk a párommal.”

Eltűnt ez a bejegyzés a netboard.hu internetes portál  jagdterrier topikjából az állatvédők feljelentése óta. „Nemcsak ez a bejegyzés, még sok hasonló, és persze képek és videók is” – mondja Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány sajtós munkatársa. „Az alapítvány honlapján közzétettük a képeket, hogy lássák az emberek, micsoda embertelenségről van szó!”

Saját szórakoztatásukra

Kakasok, mérges kígyók vagy vad pitbullok egymásnak eresztése  – vagyis az állatviadal – szigorúan tilos Magyarországon. A vadászat egyik fura formája, a kotorékozás – amikor a kifejezetten erre alkalmas kutyafajtákat beküldenek a rókák, borzok föld alatti járatába, hogy ott aztán felvegyék a harcot a vadállatokkal – teljesen legális.

Engedéllyel mehet

Állatviadalok szórakozásbólPersze csakis az engedéllyel rendelkező vadászok kotorékozhatnak, de ők is csak a szintén vizsgázott kutyáikkal, előre engedélyeztetett helyen és időben. Tehát ha mondjuk leviszem a foxterrierem sétálni az erdőbe, és éppen kedvem támad beküldeni egy rókalyukba, akkor simán állatkínzó leszek, nem vadász… Az pedig, hogy a vadászatnak ezt a formáját mennyire tekintjük sportnak, másik kérdés.

Állatkínzás, tiltott állatviadal és vadorzás miatt tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen a fotók alapján az állatvédők. „Nem tudjuk, mennyi esély van arra, hogy elkapják a tetteseket – mondja a NOÉ szóvivője –, de reméljük, már a feljelentéssel is felhívtuk a figyelmet erre a szörnyű jelenségre.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top