Aktuális

Szerinted melyik a legveszélyesebb zebra?

Azt érzed, hogy rövidtávfutóvá változol, amint a lámpa zöld lesz? Láttál már gyalogos-átkelőhely előtt gyorsító autót? Most visszavághatsz.

Jelöld be te is a legveszélyesebb zebrákat! A „Mindenki gyalogosnak születik” kampány lényege, hogy gyalogosként, bringásként, vagy akár autósként is lehetőséged van arra, hogy egy internetes térképen bejelöld a számodra legveszélyesebb zebrákat. Sőt egy matricát is kaphatsz, amelynek felragasztásával jelzed, hogy te is részt veszel a „mentsük meg gyalogosainkat” mozgalomban.

A mozgalom azért is különösen fontos, mert hazánkban két éve 2728 gyalogost ütöttek el, és 23 százalékukat zebrán. Ami viszont jó hír, hogy 2001-ben még 355, 2010-ben már „csak” 192 gyalogost gázoltak halálra.

A térképes jelölések mostani állása szerint Budapesten a Rákóczi utat, a Kossuth térnél lévő Kossuth Lajos utcát, valamint a Szemere utcát tartják a gyalogosak a legveszélyesebbnek.

Ösztönzésül összegyűjtöttünk néhány veszélyes zebrát:

1. Harc a buszsávval

A forgalmas VI. kerületi Podmaniczky utcán egyetlen zebrán belül (tehát nem középen osztott) az egyik autósáv már pirosat kap, míg a másiknak még zöld van! (Mert az igazából buszsáv, de itt ritka módon a belső sáv a buszsáv.) Csakhogy a gyalogosok megszokták, hogy simán lelépnek akkor is, ha nekik még nincs zöld, de a kocsiknak már piros és megálltak – igaz, hogy kicsivel azelőtt lépnek le, hogy nekik zöld lesz, de mivel mindenhol máshol egyszerre kapnak pirosat a kocsik, megszokták, hogy ez veszélytelen. Tehát a gyalogos lelép, túljut az egyik kocsisáv előtt, majd elszáguld előtte egy troli vagy taxi. Veszélyes, mert nagyon megtévesztő, és csak a trolisok és taxisok figyelmén múlik, mert ha már rájöttek erre, akkor lassítanak, de azért ez nem életbiztosítás.

2. Az út közepén vége a zöldnek

Az egyik legveszélyesebb zebra a Szentendrei úton található, a Bogdáni úti kereszteződésnél. A hat-hét sávos úton a gyalogátkelőhelyen a lámpa előbb a belváros felé vezető oldalon lesz zöld, és csak pár perccel később a Szentendrére vezető oldalon. Ez annyit jelent, hogy pár kemény percig a soksávos út kellős közepén kell állni, és várni, hogy a lámpa átváltson. Amikor itt megyek át, szó szerint halálfélelmem van: az autók 70–100 km/h sebességgel száguldanak el az ember mellett, elég lenne egy aprócska kormánymozdulat, hogy az embert elcsapják. Sokaktól hallottam már, hogy jelezték a közlekedésieknél, hogy ez így rettenet, de az évek során ez a rendszer nem változott.

3. Vigyázz, kész, rajt!

A Rákóczi út igazi versenypálya, az Uránia mozinál ugyanis a lelépés után harmadik másodpercben a zebra zöldje elkezd villogni, ami azt jelzi, hogy másodperceink vannak addig, ameddig a következő piros hetes át nem viharzik, tehát jobb lesz igyekezni. Soha annyi futó nénit és 100-zal száguldó babakocsist nem láttunk, mint ott.

Te hol rettegsz hasonlóan?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top