Aktuális

A Four Seasons konyhájáról esznek a hajléktalanok

Mi a közös Sophia Lorenben és egy tucat budapesti hajléktalanban? Ötcsillagos luxushotel konyháján készül az ebédjük. A mostani hideg rendkívüli módon hatott az emberiességre: magánszemélyek és cégek a maguk módján segítenek.

Meleg szobák – extrák nélkül
Tárt karokkal várta egy bécsi éjszakai bár a nagy hidegben a hajléktalanokat.  Az üzlet tulajdonosa úgy döntött, ha már üresen állnak a szobák a téli szünet miatt, néhány jéghideg éjszakára befogad tíz hajléktalant. 

Jótevők a téli fagyban

„Segíthetnek a vendégek”   

A nagy hidegben a magyarok is sokkal segítőkészebbek, számos jótevő akad, akinek nem lenne dolga, mégis csöndben, de hatékonyan segít. A Four Seasons Hotel konyhájában nemcsak hírességekre főznek; majdnem egy éve minden hétfőn hatvan adag egytálétel is készül a nehéz sorsúaknak és nem spórolnak az összetevőkkel. „Igyekszünk változatos alapanyagokból dolgozni, tápláló, zöldségekben és húsban gazdag leveseket főzünk” – mondta Yves Giacometti, a FS igazgatója. A külföldi vendégek itt még segíthetnek is a babgulyás elkészítésében a rászorulóknak, így tehetnek egy kis jót a közösségért.

„Könnyes szemmel kiabáltak utánunk”

„Pincepörkölt, gulyásleves, sárgaborsó-főzelék, és persze több tíz kiló kenyér” – sorolja Almássy Viktória, a Liszt Ferenc téri Bohémia és a Karma étterem munkatársa, mit főztek a RÉS Alapítvány  hajléktalankonyhájára. „Jött a nagy hideg, és gondoltuk, jól jönne ilyenkor egy kis vitamin: figyeltünk arra, hogy friss zöldségek és hús kerüljön legalább azon a tíz napon a tányérjukra. Mi vittük ki minden nap az ételt, ötven adagot – szívszorító és megható volt egyszerre, ahogy várták az autót, és amikor eljöttünk, néhányan könnyes szemmel kiabáltak utánunk, hogy »köszönjük«. Sok mindent átértékel az ember egy ilyen tapasztalat után: hazamész és  örülsz, hogy van meleg lakásod, megbecsülöd, hogy van mit enned.”

Jótevők a téli fagyban

„Aztán megtört a jég”

„A kollégák közül először sokan idegenkedtek, nyilván először jártak hajléktalanszállón vagy nappali melegedőben, amikor tavaly három napig ételt osztottunk Budapesten – meséli az első tapasztalatokat Oszlányi Törtel, a GKF Csoport ügyvezető igazgatója. – Idén újra öt-hatszáz adag ételt főzött az egyik partnerünk, mi pedig kivittük és szétosztottuk a Kürt utcában. Több kolléga már előre jelentkezett, hogy idén is szeretne jönni: valahogy megtört a jég. A segítségnyújtás élménye megérintett bennünket, ezt csak az érti, aki részt vett már ilyesmiben.”

Hozz egy takarót!

Ilyen felirattal tettek ki egy táblát a Vörösmarty téri, a tél miatt becsomagolt szoborcsoport mellé. „Ha még a szobrokat is védjük a hideg ellen, egy takaró igazán nem sok, de mégis nagy segítség a hajléktalan embereknek – mondja az akciót kitaláló és a Menhely Alapítvánnyal közösen szervező JWT Reklámügynökség ügyfélkapcsolati igazgatója, Kertész László. – Már 2 köbméter takarót gyűjtöttünk – meséli nevetve –, máshogy nem tudom a mennyiségét meghatározni.” Az akció még március közepéig tart, addig több belvárosi szórakozóhelyen is le lehet adni az akár régi, akár vadiúj takarókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top