Szégyenpad az önkormányzaton: kiírták, ki tartozik

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy hazai település honlapján teljes névvel és címmel közzétették azok listáját, akik a helyi adóval tartoznak az önkormányzatnak. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Pilismarót jegyzője a település honlapján közzétette az önkormányzatnak tartozók telefonszámát: a képviselő-testület pénzügyi bizottsága döntött így. A gépjárműadó esetében 196 ezer, az építményadót illetően 168 ezer, az iparűzési adót tekintve pedig 164 ezer forint a legmagasabb összegű hátralék. Néhányan már rendezték tartozásukat.

Szégyenpad az önkormányzaton: kiírták, ki tartozikWinkler Nóra véleménye: Tulajdonképpen van logika abban, hogy egy közösség tagjai közösségként működjenek, és világosan lássák, egyenlő terheket visznek-e, avagy sem. Mindenki segített már költözködni a barátoknak, és tudja, milyen egy nehéz fotelt felcipelni a harmadikra. Ha a társad, aki veled szemben áll és a batár másik két sarkát emeli, rosszfej, te fogsz szétgörnyedni a bútor súlya alatt. Ő látszólag emel, de a nagyját rád hagyja. A közös tehervállalás a szocializációs folyamat része, a családi neveltetés, iskolai tanárok, normális baráti kör alakítják, hogy egyedenként ki mennyire képes felfogni; a világban nem csak egyedül van. Ha kap egy közösségtől, akkor cserébe adnia is jó, sőt még jobb, ha mielőtt kapna, eleve úgy gondolja, tekintettel lehet másokra.

Ebben vannak szabadon választott gyakorlatok, hogy például képes-e valaki úgy parkolni, hogy csak egy, nem pedig háromautónyi helyet blokkol. A kötelező elemek, mint az adók esetében, már törvények rendelkeznek a betartásról, és ott nemcsak fejcsóválás megy, mint a parkolóban, hanem behajtás és bírság.

E példa is mutatja, van annak ereje, ha egy közösség elé kikerül, melyik egyede nem teljesítette a vállalásait. Lehet azt gondolni, hogy a be nem fizetett adók miatt állnak olyan fejlesztések, javítási munkálatok, amikből a teljes közösség profitálhatna, de egyes gondatlan egyedei miatt, a szabálykövetők sem jutnak előbbre. 

Szóval ebben hatékony a tisztánlátás, csak sajnos nem tudom nem továbbgondolni. Ha egy önkormányzat ilyen módon transzparens az egyének felé, akkor következetesen legyen minden esetben az. Jöjjenek a költségtérítések, lobbiutak, reprezentáció. Jó az irány, ha a tisztánlátást célozza, ha arra épít, egy közösség kiveti tagjai közül azt, aki nem a közös szabályok szerint játszik, csak akkor húzzuk nagyra. Mert így hiába örülünk egy hatékony új lépésnek, ha körülötte vígan él csomó változatlan kétséges.

Olvass tovább

Hozzászólások

ezisezis 2012-02-26 09:10

Épp ez a mentalitás, ami miatt trutyiban ül az ország, ami miatt nyomorult balkán vagyunk. Mert az adócsalásra úgy tekintünk, mint egy vagány, karakán hozzáállásra. És az, hogy "odafenn" lopnak-e belőle vagy sem, ebből a szempontból nem számít. Illetve, ha lenn helyes adómorál van, fenn sem lopnak annyit és viszont. Ugyanis ez az egész ország véleményét tükrözi - ők nem fizetnek, nem jár nekik semmi - ők lopnak, nem fizetünk.

 

cabron 2012-02-20 08:59

Senki nem forgatta ki a szavaidat, leírtuk, hogy miért nem mondják meg, ki mennyi iparűzési adót fizetett.

Elvileg erre voltál kíváncsi.

 

Igazság? Na, igen.... 

Mindenkinek megvan a maga igazsága.

Sarapod2 2012-02-18 19:44

Nem tisztem a jelentgetés, és nem is cseszi a csőröm a terepjáró.

Mindenki a saját bőrét viszi a vásárra.

 

Sajnos manapság már az ember nem írhatja le a véleményét, mert kiforgatják. Pedig sehol sincs leírva, hogy egyforma véleményen kell, hogy legyen a nép.

 

Sajnos a mi törvényünk nem tudom mire van alapozva, de nem arra, hogy igazságos legyen.

 

Ezennel én be is fejeztem ezt a témát. 

cabron 2012-02-18 19:36

Hogy a falu hány százaléka mihez ért, vagy mihez nem, arra nem lehet törvényt alapozni. :)

cabron 2012-02-18 19:34

Mert következtetni lehet a jövedelemre belőle, amihez senkinek semmi köze.

 

Ha cseszi a csőröd a terepjáró és a medence, akkor jelentsd fel a Nav-nál.

 

 

Sarapod2 2012-02-17 19:35

Fentebb leírtam az aggályom. Nevetséges amit itt a mi falunkba csinálnak. Abból, hogy mennyit fizetsz be, csak olyan ember képes következtetni a bevételedre aki ért hozzá. Tehát a falu 85 %-a nem. A fennmaradó meg úgy is tudja, mert oda megy be az adópapírom, és semmi sem titok ma már. De nincs is mit tikolnom.

Vagy mindenkinek engedjék el az iparűzésit vagy senkinek. Nem tartom helyesnek, már itt lent a porfészekbe is ez a korrupció megy.

Sarapod2 2012-02-17 19:31

Nem a jövedelmére, nem a bevételére vagyok kiváncsi, csak útálom ha hülyének néznek! Saját repülő, terepjárók, 3 uszoda a családnak, oszt kérvényezik, hogy nem tudják befizetni az iparűzésit. Azért ez egy kicsit furcsa nem?