Szégyenpad az önkormányzaton: kiírták, ki tartozik

Egy hazai település honlapján teljes névvel és címmel közzétették azok listáját, akik a helyi adóval tartoznak az önkormányzatnak. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Pilismarót jegyzője a település honlapján közzétette az önkormányzatnak tartozók telefonszámát: a képviselő-testület pénzügyi bizottsága döntött így. A gépjárműadó esetében 196 ezer, az építményadót illetően 168 ezer, az iparűzési adót tekintve pedig 164 ezer forint a legmagasabb összegű hátralék. Néhányan már rendezték tartozásukat.

Szégyenpad az önkormányzaton: kiírták, ki tartozikWinkler Nóra véleménye: Tulajdonképpen van logika abban, hogy egy közösség tagjai közösségként működjenek, és világosan lássák, egyenlő terheket visznek-e, avagy sem. Mindenki segített már költözködni a barátoknak, és tudja, milyen egy nehéz fotelt felcipelni a harmadikra. Ha a társad, aki veled szemben áll és a batár másik két sarkát emeli, rosszfej, te fogsz szétgörnyedni a bútor súlya alatt. Ő látszólag emel, de a nagyját rád hagyja. A közös tehervállalás a szocializációs folyamat része, a családi neveltetés, iskolai tanárok, normális baráti kör alakítják, hogy egyedenként ki mennyire képes felfogni; a világban nem csak egyedül van. Ha kap egy közösségtől, akkor cserébe adnia is jó, sőt még jobb, ha mielőtt kapna, eleve úgy gondolja, tekintettel lehet másokra.

Ebben vannak szabadon választott gyakorlatok, hogy például képes-e valaki úgy parkolni, hogy csak egy, nem pedig háromautónyi helyet blokkol. A kötelező elemek, mint az adók esetében, már törvények rendelkeznek a betartásról, és ott nemcsak fejcsóválás megy, mint a parkolóban, hanem behajtás és bírság.

E példa is mutatja, van annak ereje, ha egy közösség elé kikerül, melyik egyede nem teljesítette a vállalásait. Lehet azt gondolni, hogy a be nem fizetett adók miatt állnak olyan fejlesztések, javítási munkálatok, amikből a teljes közösség profitálhatna, de egyes gondatlan egyedei miatt, a szabálykövetők sem jutnak előbbre. 

Szóval ebben hatékony a tisztánlátás, csak sajnos nem tudom nem továbbgondolni. Ha egy önkormányzat ilyen módon transzparens az egyének felé, akkor következetesen legyen minden esetben az. Jöjjenek a költségtérítések, lobbiutak, reprezentáció. Jó az irány, ha a tisztánlátást célozza, ha arra épít, egy közösség kiveti tagjai közül azt, aki nem a közös szabályok szerint játszik, csak akkor húzzuk nagyra. Mert így hiába örülünk egy hatékony új lépésnek, ha körülötte vígan él csomó változatlan kétséges.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

halacs 2012-02-16 14:23

Az önkormányzatnak számtalan törvényes eszköze van az adó behajtására, és ez feladatai közé is tartozik. De azzal, hogy nyilvánosságra hozza a személyes adatokat címmel, telefonszámmal, visszaél az adatokkal, másoknak visszaélésre ad lehetőséget, és összemossa a különféle okokból nem fizetőket – ráadásul az is előfordulhat, hogy egy egyszerű, csupán könyvelési hiba miatt kerül valaki az „adósok” közé.

 

Egyetértek, fizesse meg mindenki az adót, és végezze el mindenki a feladatait - de a törvény adta kereteket tartsa be az önkormányzat is. 

dani zsuzsanna 2012-02-16 14:19

és ha az a magánszemély,nem tudja ezeket befizetni,mert nincs miből?? azt miért nem írják ki hogy az önkormi mennyivel tartozik??és hogy némelyik polgármester miből végtörleszt,vagy mekkora adóssága van,mert épp felhúzta a második házát??
szánalmas hol tart ez az ország.. :-(

semiramis 2012-02-16 14:06

adatokkal valo visszaeles, BTK es europai törvenykezes. azonnal feljelenteni öket ugy hazai, mint eu-s szerveknel.

(egyebkent ugyanigy törvenytelen a jo/rossz adosok listaja a neten, nem is ertem, hogy nem jelentette fel öket meg segki...) 

Anda39 2012-02-16 14:06

Én nem tartom felháborítónak. Ahogy azt sem tartottam, amikor egy üzlet kiírta azok nevét, akiket lopáson kaptak. 

Ha valaki a rossz életkörülményei miatt nem tud fizetni, az bemegy az önkormányzatba, és próbál segítséget, megoldást kérni. De gyanítom, hogy nem csak az ilyen rossz helyzetben lévő emberek tartoznak, hanem azok is, akik simán megtehetnék, hogy fizetnek.  

payaboy 2012-02-16 14:01

Ha olvasom a "szégyentáblán", hogy Kovács Kázmér tartozik, akkor az csak egy név.

 

Ha viszont ismerem őket, akkor tudom hogy azért tartoznak mert már rég nincs munkájuk, vagy mert adócsalók. Első esetben nem gondolok róluk rosszat, de a másodikban a k. anyjukat.

 

Nincs ezzel semmi baj, fizesse mindenki normálisan a ráeső adót, aki pedig nem fizet, ne sértődjön meg ha ez nyilvánosságra kerül.

Torolt_felhasznalo_379840 2012-02-16 13:54

Miért nem mindjárt a homlokukra tetoválják?

halacs 2012-02-16 13:48

Nem, kedves Nóra, nincs köze a közösségvállaláshoz a nyilvános megszégyenítésnek, ami egyértelműen sérti a személyiségi jogokat. A hatalom arroganciája ez, és nincs tekintettel a körülményekre, hogy esetleg egy hitelcsapdába került kisgyerekes házaspár küszködik-e filléres gondokkal, és emiatt nem tudja befizetni az adót, vagy csak egyszerűen nem törődik vele, pedig simán be tudná fizetni. Szégyenletes, hogy egy önkormányzat ilyen lépésre vetemedhet. Hajtsa be az adókat törvényesen, de ne ilyen módon.

Nők Lapja Cafe 2012-02-16 13:48

Egy hazai település honlapján teljes névvel és címmel közzétették azok listáját, akik a helyi adóval tartoznak az önkormányzatnak. Winkler Nóra különvéleménye.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>