Aktuális

Szégyenpad az önkormányzaton: kiírták, ki tartozik

Egy hazai település honlapján teljes névvel és címmel közzétették azok listáját, akik a helyi adóval tartoznak az önkormányzatnak. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Pilismarót jegyzője a település honlapján közzétette az önkormányzatnak tartozók telefonszámát: a képviselő-testület pénzügyi bizottsága döntött így. A gépjárműadó esetében 196 ezer, az építményadót illetően 168 ezer, az iparűzési adót tekintve pedig 164 ezer forint a legmagasabb összegű hátralék. Néhányan már rendezték tartozásukat.

Szégyenpad az önkormányzaton: kiírták, ki tartozikWinkler Nóra véleménye: Tulajdonképpen van logika abban, hogy egy közösség tagjai közösségként működjenek, és világosan lássák, egyenlő terheket visznek-e, avagy sem. Mindenki segített már költözködni a barátoknak, és tudja, milyen egy nehéz fotelt felcipelni a harmadikra. Ha a társad, aki veled szemben áll és a batár másik két sarkát emeli, rosszfej, te fogsz szétgörnyedni a bútor súlya alatt. Ő látszólag emel, de a nagyját rád hagyja. A közös tehervállalás a szocializációs folyamat része, a családi neveltetés, iskolai tanárok, normális baráti kör alakítják, hogy egyedenként ki mennyire képes felfogni; a világban nem csak egyedül van. Ha kap egy közösségtől, akkor cserébe adnia is jó, sőt még jobb, ha mielőtt kapna, eleve úgy gondolja, tekintettel lehet másokra.

Ebben vannak szabadon választott gyakorlatok, hogy például képes-e valaki úgy parkolni, hogy csak egy, nem pedig háromautónyi helyet blokkol. A kötelező elemek, mint az adók esetében, már törvények rendelkeznek a betartásról, és ott nemcsak fejcsóválás megy, mint a parkolóban, hanem behajtás és bírság.

E példa is mutatja, van annak ereje, ha egy közösség elé kikerül, melyik egyede nem teljesítette a vállalásait. Lehet azt gondolni, hogy a be nem fizetett adók miatt állnak olyan fejlesztések, javítási munkálatok, amikből a teljes közösség profitálhatna, de egyes gondatlan egyedei miatt, a szabálykövetők sem jutnak előbbre. 

Szóval ebben hatékony a tisztánlátás, csak sajnos nem tudom nem továbbgondolni. Ha egy önkormányzat ilyen módon transzparens az egyének felé, akkor következetesen legyen minden esetben az. Jöjjenek a költségtérítések, lobbiutak, reprezentáció. Jó az irány, ha a tisztánlátást célozza, ha arra épít, egy közösség kiveti tagjai közül azt, aki nem a közös szabályok szerint játszik, csak akkor húzzuk nagyra. Mert így hiába örülünk egy hatékony új lépésnek, ha körülötte vígan él csomó változatlan kétséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top