Aktuális

Saját taxis szállítja iskolába a főnökök gyerekeit

Taxitársaságot alapított egy kanadai anya, hogy a gyerekeket elfoglalt szüleik helyett sofőrök vigyék iskola után a különórákra. Nálunk az ilyesmi még igencsak ritkaság.

 

Saját taxis szállítja iskolába a főnökök gyerekeit

A kanadai Ottawában és környékén csak egy telefonhívásukba kerül a szülőknek, és máris tapasztalt, gyerekszerető taxisofőr áll gyermekük rendelkezésére, hogy elvigye őket különórára, edzésre, vagy akár gyerekzsúrra. A gyerektaxi-szolgáltatást elindító anyuka több mint hét évig dolgozott kisgyerekek mellett pedagógusként. „Közelről láttam, mekkora terhet jelent nap mint nap a szülőknek, hogy a rengeteg elfoglaltság mellett időben odaérjenek a gyerekért az iskolába, vagy elvigyék különórára, sokszor panaszkodtak emiatt, de anyaként nekem is ugyanolyan nehéz volt megoldanom. Rájöttem, hogy muszáj valamilyen megoldást találnom – mondta Fleurette, a cég alapítója. – Most már levesszük ezt a terhet a szülők válláról, sofőrjeink a megadott időre elmennek a gyerekért, vagy elviszik őt egyik helyről a másikra, és ha kell, megvárják, amíg végez.”

Szinte minden anya küzd hasonló nehézségekkel; kevés a szabadideje, állandóan rohan, de nem szeretné, hogy gyermeke egyedül buszozzon vagy mászkáljon az utcán. Vajon nálunk van más lehetősége?

Az érdi gyerekek furikázhatnak önállóan

Az interneten hosszas próbálkozás után mindössze egyetlen érdi taxist találtunk, aki gyermekszállítást is hirdet a szolgáltatásai között – a déli agglomeráció anyukáinál egy gonddal kevesebb.

– Ritka, hogy valaki ezért rendelne taxit, de olykor azért el kell vinnem egy-egy gyereket az iskolába vagy hazahozni onnan – mondja Zakor Béla sofőr, aki a környékbeli településeken, Törökbálinton, Budaörsön vagy Tárnokon is vállalja az alkalmi bébiszittinget, de egy ingázó kisiskolásért már kiszállási díjat kér. – Érd határától 300 Ft/km áron megyek el a környékre, vagyis nagyjából 1000 forintról indulunk, de amikor a szülők meghallják ezt, inkább megpróbálják másképp megoldani a dolgot.

A hülyének is megéri

Saját taxis szállítja iskolába a főnökök gyerekeitZakor úron kívül csak egy Nagykovácsiban élő sportoktató apukát találtunk, aki komoly másodállási lehetőséget lát a gyerekfuvarbizniszben. Az illető vállalná, hogy elviszi Budapestre a gyerekeket és vissza, de akár meg is várná őket, ha lenne rá kereslet. – Több olyan szülőről is tudok, aki a településen dolgozik, és csak azért autózik be Nagykovácsiból Budapestre, hogy elvigye a gyerekét iskolába, ráadásul onnan még haza is kell hoznia, tehát duplán teszi meg az utat – magyarázza Lőrincz Mátyás az üzleti terv alapjait. A férfi már gyors kalkulációt is készített: – A gyerektaxi-szolgáltatás csak minimálisan kerül többe, mint az, ha a szülők maguk viszik-hozzák a gyereket, csak sokan utána sem számolnak. Nekik nagyjából 2500 Ft-ból jön ki egy dupla oda-vissza út, az én autómba öt gyerek fér, és ha összejönne a létszám, akkor ugyanez körülbelül 3000 forintjába kerülne a szülőknek, közben pedig rengeteg időt spórolnának.

Ám ha esetleg igaza is lehet Mátyásnak, és valóban pénzt és időt lehetne megtakarítani a szolgálataival, az aggódást nemigen spórolhatjuk meg. – Hiába vezettem már egymillió kilométert, hiába van hét légzsák az autóban és nekem is két gyerekem, évek óta a településen élek, az anyukák mégse merik egy „idegenre” bízni a gyereküket. És hát az is valós kérdés, hogy ki tudja az edzés mellett még a sofőrszolgálatot is megfizetni.

Extrák a fejeseknek

– Magyarországon nincs kultúrája ennek, és még nagyon sokáig nem is lesz – mondja Richter Csaba, a 6×6 Taxi Kft. fuvarszervező osztályának vezetője. – A szülők inkább megoldják maguk, bármilyen elfoglaltak is. Mi is vállalunk ilyesmit, de általában csak a szerződött partnerek munkatársai, cégvezetők, üzletkötők kérik a szolgáltatást. Sokuk gyerekét minden nap mi visszük iskolába, de akármennyire is megbíznak bennünk, rendszerint ők is ragaszkodnak ugyanahhoz a sofőrhöz.

Richter Csaba elmondta, külföldön nemcsak a szülők fordulnak nagyobb bizalommal a taxisokhoz, a társaságok is felkészültebbek. Gyerekközpontú, színes autókkal, színes ülésekkel és játékokkal  teszik vonzóbbá a szolgáltatást, sőt a sofőrök még gyermeknevelési kiképzést is kapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top