Aktuális

Annyi az apró betűs hiteldrágításnak

Április 1-től új jogszabályok lépnek életbe, melyek megszabják, mennyi lehet a bankhitelek legmagasabb THM-je, és megtiltják azt is, hogy a pénzintézetek a jelzáloghiteleknél különböző rejtett díjakat számoljanak fel az ügyfeleiknek.

[másolat] - Rajtad is múlik, mennyi lesz a nyugdíjadMit is jelentenek pontosan az új szabályok?

Április elseje után a Magyarországon, fogyasztóknak nyújtott hitelek esetében az úgynevezett teljes hiteldíj- mutató (THM) – néhány kivételtől eltekintve, mint pl. a hitelkártya, áruhitel vagy folyószámlához kapcsolódó hitel – nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét, jelenleg 31%-ot. Hitelkártya, áruhitel- és folyószámlahitel esetén a jegybanki alapkamat +39%-ot ,ez a plafon.

Jogos a kérdés: ha maximálták a THM-et, ez vajon nem veszi-e el a bankok hitelezési kedvét, nem lesz-e majd nehezebb hitelt szereznünk? A Raiffeisen Banknál ezzel kapcsolatban megnyugtató választ adtak: „A hiteligényléseket a bankok sokféle szempont szerint vizsgálják, de önmagában a THM-plafon bevezetése nem szűkíti a hitelezést” – hangsúlyozták.

Ha már hitel: mikor vegyünk fel, és hogyan válasszuk ki a legjobbat?

Alapszabály: csak akkor vegyünk fel hitelt, ha amúgy is van rendszeres jövedelmünk, amiből már tudunk félrerakni. Ez egyrészt segít annak felmérésében, hogy mi az a „felesleg”, amit akár hiteltörlesztésre is fordíthatnánk, másrészt rendelkezünk tartalékkal a nehezebb időkre. „Fontos felmérni a saját hitelképességünket, és annak jövőbeni esetleges változásait is – csak olyan összeget érdemes felvenni, ami később biztonsággal visszafizethető. Az ajánlatok összehasonlításakor érdemes a havi törlesztőrészlet mellett a THM-et, a kamatot és a teljes visszafizetendő összeget is vizsgálni. Érdemes vizsgálni – ha van – a kezelési költség mértékét is” – tanácsolják a Raiffeisennél.

A megfelelő hitelt pedig csakis alapos megfontolás után szabad kiválasztani: mindig nézzünk meg több ajánlatot, és minden esetben figyeljünk a THM-re, ami jó támpontot nyújt a konstrukciók összehasonlításában. Igyekezzünk a célnak megfelelő hitelterméket választani: általában az adott célra kitalált termékek (lakás, autó és így tovább hitelek) a legolcsóbbak. A hosszabb távú beruházásokat (például lakásvásárlás) ne rövid lejáratú kölcsönökből finanszírozzuk, és fordítva. Egy egyszeri nyaralás miatt sem érdemes a lakást bedobni fedezetként, vagy éppen hitelkártyáról készpénzt felvenni hosszú lejáratra.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top