Aktuális

A csecsemőknek is jegyet kell venni az olimpiára

Az olimpia szervezői úgy döntöttek, mindenkinek kötelező a jegyvásárlás. Az újszülöttes anyukák pedig úgy, hogy lázadnak. Ötkarikás szintű műhiszti, vagy jogos panasz?

Valóságos sportskandalum van kibontakozóban, ami nemcsak a londoni fanatikusokat, hanem a magyar olimpiarajongó kismamákat is érintheti. Az 2012-es ötkarikás játékok szervezői nemrégiben megerősítették újszülöttekre vonatkozó céges politikájukat, miszerint „kortól függetlenül mindenkinek rendelkeznie kell jeggyel”, ráadásul bizonyos eseményekre teljes árúval. A reakció minden elsöprő és heves. Anyukák hada sorakozott fel diszkriminációt kiáltva. Nagy részük ugyanis nemcsak egy helyes újszülött, hanem már érvényes jegy birtokában is van, igaz, egyelőre csak saját részre. Ők nem is gondolták volna, hogy kicsinyüket nem vihetik magukkal. „Nevetséges!”, „Baromság!” – csak néhány finomabb a kismamák kritikái közül, és hát részben érthető is az indulat. Lássuk csak, miért.

A csecsemőknek is jegyet kell venni az Olimpiára

Ütemezett gyerekszülés?

A legtöbb jegyet tavaly áprilisban dobták piacra, vagyis 15 hónappal a játékok előtt. Akkor, amikor a sportrajongó családok legfrissebb tagjai jó esetben is még csak gondolat formájában voltak jelen. Eddig egészen logikus a dolog, hiszen kevés család engedheti meg magának a luxust, hogy lyukra fusson egy fölöslegesen és előre kifizetett belépővel, miközben a várva várt utód végül mégsem a Sárkány évében (és éppen az olimpiára), hanem a sors akaratából inkább a Kígyóéban érkezik meg. Vagyis a mamának van jegye, a babának viszont már nem biztos, hogy jut. És hogy mi a hivatalos álláspont? A szervezőbizottság (London Organising Committee of the Olympic Games – LOCOG) sportosan lazán kezeli a dolgot. Azt ajánlják a pár hetes babáikat szoptató anyukáknak, csak „próbálkozzanak szépen a kiszemelt eseményekre jegyet vásárolni, hátha sikerül”.
Megoldáscentrikus hozzáállásra a leggyönyörűbb példa a jelenleg állapotos Rosalind Ereiráé, aki némi telefonálgatás után azt a választ kapta, van ugyan, ahova vehet kedvezményes gyerekjegyet, de sajnos van, ahova csak teljes áron viheti majd a kisbabáját. Hátha alapon próbálja majd a forró vonalat hívogatni áprilisban, amikor az utolsó 1,3 millió „jegyet elszórják”. Minden bizonnyal sikerül is majd, elvégre nemrég a már említett Sárkány évébe léptünk, vagyis jó adag szerencsét ígértek nekünk, pláne a most születendő utódainknak.

Tényleg, a nők rosszabbul járnak

A nő nem habozott. Egyenesen az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsághoz (EHRC) fordult, ahol megerősítették gyanúját, miszerint mindez nemi alapon történő megkülönböztetés. Persze tiszta sor, hogy a szervezőbizottság döntése a kismamákat, azaz a nőket érinti érzékenyebben, hiszen míg apa vidáman kurjongat, szurkol nagy elánnal kedvenceinek, addig anya otthon a „szoptatószékbe” kényszerül.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy tényleg akkora áldozat kihagyni a pici miatt egy élőben élvezhető olimpiát? Jó-e egyáltalán egy alig pár hetes kis lénynek, ha több ezer felbuzdult fajtársa között hurcolásszuk álló nap vírusoknak, zajnak, dögmelegnek és a mosdó előtti kígyózó soroknak kitéve? Hacsak nem a 2618 vécéjével világrekorder Wembley Stadionban hajráznánk két szoptatás és egy bónusz pelenkázás között. Nem beszélve arról, hogy egy focidöntő esetén a bőséges vécékínálat is bizonyulhat kevésnek.

A csecsemőknek is jegyet kell venni az OlimpiáraElég a bölcső mellett szurkolni

„Vihar a biliben az egész az anyukák részéről. Olyan ez, mintha luxusmárkás cuccokban járatnám a gyerekemet, miközben nem oszt, nem szoroz, hiszen nagyobb korában emlékezni sem fog rá. Ha én el is akarnék menni, pár hónapos gyereket egész biztos nem vinnék ki az olimpiára, főleg teljes árú jeggyel. Ilyenkor még megvan a saját életritmusa, amit követnie kell. Evés, alvás, ürítés, ilyen környezetben ezt nem tudja nyugodtan produkálni” – mondja a 34 éves Réka, aki maga is többszörös anya.

Végiggondolva az egészet, részben érthető, miért is gondolják úgy sokan, mindez igazságtalan a nőkkel szemben. Messzebbről nézve viszont (mondjuk úgy jó 18 évvel), ki lesz az, aki felnőttként az anyja szemére veti, hogy nem nézhette pár hetesen a London 2012-t? Ha szerencsénk van, addigra tán még azt is megbocsátja nekünk a fiatalabb generáció, hogy nem készült a lila fejjel üvöltő egykori kisdedről emlékezetes fotó a családi albumba, kedvenc afrikai gerelyhajítónkkal a háttérben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top