Szöcskéből készül a legjobb leveskocka

Az unió támogatja a rovarevést, mint mondják, csak így oldható meg, hogy legyen elegendő élelem és a Föld se menjen tönkre. Winkler Nóra különvéleménye.
A hír: Milliókat költ az EU a rovarevés népszerűsítésére. Az évtized végéig van időnk arra, hogy hozzászokjunk a rovarevés gondolatához, mivel egyes tudósok szerint az állattartás megdrágulása miatt elkerülhetetlen lesz a proteinben rendkívül gazdag hatlábúak fogyasztása. Az EU-t mindez nem fogja felkészületlenül érni: az Európai Bizottság idén 3 millió euróval támogatja a rovarok ehetőségét kutató projekteket – adta hírül a Daily Mail című brit napilap hírportálja.

WINKLERWinkler Nóra véleménye: Pár éve vettem ajándékba egy színes kis könyvet, amiben egy amerikai pasi vette végig, hogy miket kéne megkóstolnunk, amíg élünk, de kizárólag olyanokat listázott, amiktől azért igaziból undorodunk, de szerinte igenis ízletes. A különböző állatagyak, belek, világraszólóan büdös zöldségek és gilisztás fogások között a rovaroknak is szentelt pár fotót. Nem csorgattam a nyálam egyikre sem.

Pedig ez biztosan az agy átállításán múlik. Hogy az undor helyett valahogy akarjuk kíváncsin nézni, ne a megszokott módon gondoljunk rá, ne azt nézzük, korábban mi volt ez a fura darab valami a tányéron, hanem hogy juj, de érdekes íze lehet. Háborús visszaemlékezésekből tudjuk, hogy rémes volt a lóhúst megenni, azt a szép állatot, késsel nekimenni... de nem volt más. Egy vegetáriánusnak pedig békeidőben is elképzelhetetlen vagy akár elfogadhatatlan, hogy mások az elemózsiás zsákjukból kiszednek mondjuk egy csirkefejet és vidáman szopogatják le róla a nemtudommit, sose ettem csirkefejet.

Mexikóban a piacon a lehető leghétköznapibb dolog a megvehető rovarok halma, egyméteres gúlákba rendezik a sok szöcskét, a háziasszonyok meg zacskóba szedik őket, közben dumcsiznak egymással, az árus leméri, szóval pont úgy fut le a jelenet, mintha kesudiót vennének vagy valamilyen apró szemű gyümölcsöt.

A rovarokat nem egzotikus fogásoknak veszik, se nem proteintartalmuk miatt, hanem mert a szöcsik előzőleg chilikeverékekben pácolódtak, úgyhogy a készülő ételekbe beledobva egyszerűen csak hordozzák az ízeket, mint nálunk egy leveskocka, csak több az ízelt láb.

Aki kisgyerekként folyton látja az anyukáját piros porban pácolódott – alliteráció! – rovarokat venni, edényekbe hajigálni, annak nem kell majd sokat agyalni azon, hogy hogy is van ez. De aki a Damjanich utcában nőtt fel és az anyukáját leginkább visítozva ágyra ugrani látta, ha valahonnan előjött egy csótány vagy berepült egy bogár, annak nehezebb lesz integrálnia őket a menübe, csak mert tele vannak jó proteinnel.

Azt valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy a rovarevés gyorsan átmenne nálunk és meghonosodna, mert nem a nyitottságunkról vagyunk híresek. De ha beledarálják egyéb ételeinkbe, az gyakorlatilag nem fog feltűnni, mert a készételek, felvágottak nagy részét se hiszem hogy ennénk, ha mindenki végigolvasná, mi minden kerül bele abba a dologba, amit szíve mélyén májpástétomként szeret.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Tiheli 2012-02-01 19:30

Hát, ha valaki megeszi a garnélarákot, annak a hernyó sem kottyanhat meg:D

pihe** 2012-02-01 18:43

ja, majd kimegyünk a mezőre legelni. egyébként lehet hogy finom a tücsök, csak ugye ki kóstolta eddig.. tényleg mennyi kalória lehet egy szöcskében? viszont ... fúj remélem hernyót nem kell majd ennünk:(((

bucimanci 2012-02-01 17:34

Pfúúúúújjjjboáááááá

nesze_neked 2012-02-01 17:30

Csak ne tudjak róla, hogy az van benne :S

gwendeee 2012-02-01 17:18

Hát néhány dolgot hallottam már az élelmiszerkészítésről, sztem most is eszünk rovarokat, csak feldolgozva..

Torolt_felhasznalo_325942 2012-02-01 17:11

Szöcskéből készül a legjobb leveskocka

 

 

Ez igaz!

 

És ha kész a finom leves, akkor egy evőkanál pirított szárnyashangya a betét bele.

 

Nyamnyám...........

Flow-er 2012-02-01 17:01

Hogy mit eszünk, csak szokás kérdése.
Mióta svéd ismerősünk elhűlve hallgatta, hogy mi szeretünk nyárson szalonnát sütni, zsírral csepegtetett kenyeret enni, azóta semmin nem csodálkozom.
Ami nekem természetes, azon ő megdöbben - ami meg másnak az, azon én döbbenek meg.
Pedig hát ehető ez is, az is.
Jó marketinggel egyébként bármit el lehet adni.
Legyen konyhakész, de még jobb, ha azonnal fogyasztható.
Mert az emberi lustaságnál nagyobb úr nincsen.


Nők Lapja Cafe 2012-02-01 17:01

Az unió támogatja a rovarevést, mint mondják, csak így oldható meg, hogy legyen elegendő élelem és a Föld se menjen tönkre. Winkler Nóra különvéleménye.

Tovább a cikkre...

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>