Aktuális

Egy ország készül a -20 fokos hidegre

Több éve nem volt olyan hideg, mint amilyen most jön. Lesz, ahol –23 fokos faggyal büntet a tél – Szabolcstól Vas megyéig mindenütt készültségben.

A tavaszias melegek után most örülhetünk, mert végre igazi havunk lesz, jöhet a szánkó és a síléc, a budapesti Mangalicafesztiválon pedig minden eddiginél több szilvapálinka fogy majd, ugyanakkor nyűgünk is lesz bőven a nappal akár mínusz 15-17 fokkal támadó téllel. A fűtésszámlánk az egekbe szökik, havat lapátolhatunk reggelente, és sokfelé szétfagynak majd a vízvezetékek, de az ország működését alapvetően befolyásoló problémákra is felkészülhetünk.

Akadozó közlekedés

Letaglózta az országot a -20 fok híreA várható mínuszok nem jelentenek mindenkori hidegrekordot, de az utóbbi években nem volt ilyen hideg télen. Pár napig még csak a hőmérséklettel lesz gondunk, de hétvégére megérkezik a hó is: először délkeleten kezdődik kisebb havazás, szombat–vasárnapra ez átterjed az ország többi részére is. Hó is lesz, de egyelőre nincs hír hatalmas mennyiségről: délkeleten akár 30-35 centi is lehet. Mindannyian tudjuk, mit jelent ez: hótorlaszokkal küszködő kotrógépeket, koccanásokat, késéseket.

A MÁV-nál már hét elején sajtóközleményben nyugtatták a népet: felkészültek a rendkívüli hidegre, ellenőrizték a hidraulikus és a villamos váltókat, felmérték „a hóakadályok elhárításához szükséges eszközök állapotát” és a rendelkezésre álló mennyiséget. „Azt tanácsoljuk az utasoknak, ha nem érzik megfelelőnek egy kocsi belső hőmérsékletét, forduljanak a jegyvizsgálóhoz, aki a lehetőségeihez mérten intézkedik a komfortos utazás érdekében.” Megnyugtató.

És bár a buszok mostanában sokszor leálltak, a BKV-nál azt mondják, a társaság szolgáltatásaiban tapasztalható fennakadásokért (legalábbis eddig) a fagy nem okolható: „a kocsiállások nem a hideg időjárás miatt következtek be, hanem különböző műszaki okok miatt, a mérték pedig nem tér el az elmúlt években a téli időszakban megszokottól”. Bár ez csak részben meggyőző, azért az autósoknak tanácsolható, hogy komolyabb hóakadályok esetén ne induljanak hosszabb autóútra.

Vigyázzunk egymásra!

Hogy most tényleg komoly a helyzet, azt talán az is alátámasztja, hogy a Belügyminisztérium is intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében: például lovas rendőrök járják a nehezebben megközelíthető tanyákat, és naponta ellenőrzik, hogy az ott élő időseknél minden rendben van-e, be tudtak fűteni vagy sem. 

Az ÁNTSZ hivatalos Facebook-oldalán oszt tanácsokat, kiemelve, hogy veszély fenyegeti az időseket, csecsemőket, kisgyermekeket és a betegeket. Télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. „Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után három–hét nappal mutatható ki” – írják. Hogy mennyire veszélyes lehet az alacsony hőfok, mutatja, hogy a szomszédos Romániában február első napjaiban már nyolcan haltak meg a rendkívüli hideg miatt.

Letaglózta az országot a -20 fok híreA kisállatok jobban fáznak

A kedvtelésből tartott kistestű yorkik és csivavák gazdái joggal aggódnak. A kutyaruha ilyenkor nem ostoba nagyvárosi hóbort, sőt gyakorló kutyások a kutyacipőn sem nevetnek: az utcai sózás komolyan felmarhatja a négylábúak talpát.

Készítsük fel a gyerekeket is

Bár ilyen hidegben nincs nagy kedvünk az utcára merészkedni, Folk Florina védőnő nem javasolja a teljes bezárkózást: „Kenjük be jó alaposan zsíros krémmel a gyerekek arcát, mert a nagy hideg szárítja a bőrt, és természetesen ne maradjunk sokáig a szabadban.”
A nagy hidegnek és a hónak vannak pozitív hatásai is: nemcsak mi, emberek viseljük nehezen a mínusz húszat, de a kórokozók is lelassulnak ilyenkor, ráadásul havazás után még a levegő is tisztább, mint egyébként, úgyhogy a rövid séták kifejezetten javasoltak.

„Ha elmegy az áram, akkor fűtés sem lesz”

Letaglózta az országot a -20 fok híreAndalikné Mike Szilvia, háromgyermekes édesanya az ország legkeletibb csücskében, az Ukrajnától 10 kilométernyire fekvő Jándon lakik, családi házban. „Egyrészt örülök a hidegnek, mert azt tapasztaltam, hogy ilyenkor tényleg kevesebb a fertőzés, és már előre nagy szánkózásokra, vidám hócsatákra számítunk. Másrészt viszont… kombikazános fűtésünk van, és ha elmegy az áram, akkor elmegy a fűtés is. Úgyhogy már megbeszéltük a barátokkal, rokonokkal, hogy ha így alakulna, náluk húzzuk ki ezeket a napokat.”
A hótorlaszokra és ellátási gondokra is felkészült Szilvia, de csak annyira, mint egy hosszú hétvégére: két-három napi élelmet vásárolt, és reméli, hogy minden simán fog menni a hófúvásos hétvégén.

Bodorkós Zsófia, kétgyermekes szombathelyi anyuka az ország másik végében jóval szerencsésebb helyzetben van: „Nálunk is egyre hidegebb van, de nem aggódom. A gyerekek még kicsik, nem járnak bölcsibe, úgyhogy ki sem kell mozdulnunk a házból. Cserépkályhával fűtünk, van egy teli fagyasztóládánk, és a konyhai kályhánk tetején még főzni is tudok, szóval megoldjuk. Bezárkózunk a jó melegbe, csak sétálni megyünk ki a ropogós hóra.”

Schirilla dafke átússza

Szerencsére vannak stabil pontok az ország életében, ilyen a tűzijáték, a folytonos panaszkodás, és hát a jó Schirilla, aki szándékai szerint most is át fogja úszni a Dunát, legyen akár mínusz ezer fok és hóvihar.
Mint az 50 éves sportember elmondta, nem számít a kemény fagy és a jeges víz, szombat délután mindenképp csobbanni fog a váci Dunánál. Ha sikerül, az valóban lenyűgöző teljesítmény lesz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága közleményben kérte, hogy fokozottabban figyeljünk a rászorulókra, és ha szükséges, hívjuk a 112-es telefonszámot. (További információk a veszélyeztetett hajléktalanokról a www.diszpecserportal.hu oldalon és a www.hajlektalan.info weblapon olvashatók.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top