Aktuális

Miről maradt le a Viszkis?

Ma hajnalban szabadult Ambrus Attila. 12 évet ült, a világtól majdnem teljesen elzárva. Kimaradt neki a Facebook-élmény, nem fizetett még euróval, és talán Győzike Show-t sem látott soha. További veszteségek kronológiai listánkban.
Miről maradt le a Viszkis?

A többségnek szinte elképzelhetetlen, mennyire átrendeződik a fontossági sorrend egy börtönben élő ember fejében – az ott lakók valószínűleg szinte “párhuzamos univerzumban” élik az életüket és még ha el is jutnak hozzájuk a kinti hírek, nem biztos, hogy érdeklik őket. “Kint” azonban zajlik az élet – áttekintettük, hogy a most szabadult, bankrablásokért elítélt Ambrus Attila – akit a köznyelv csak viszkis rablóként emleget – milyen fontosabb állomásokat hagyott ki büntetésének 12 éve alatt.

2000 – Sidney és Britney

Miről maradt le a Viszkis?Talán a sydney-i olimpia még az egykori jégkorongosnak is elérte az ingerküszöbét, de az első Budapest Parádé esetében erre már nem esküdnénk meg. Az „erkölcstelen budapesti, drogos csürhénél” jobban csak a melegfelvonulás borzolta a kedélyeket, de a börtönben valószínűleg nem ez volt a legfontosabb téma – hogy Britney Spears ekkor megjelenő Oops!… I Did It Again-jét már ne is említsük.

2001 – 9/11

Az egész világot megrázta a látvány. A tálibok vidáman koccintottak, mi iszonyodva figyeltünk: szeptember 11-én két eltérített utasszállító repülőgép csapódott a World Trade Center ikertornyaiba. Kizárt, hogy Viszkis ne hallott volna erről, de azt a döbbenetet biztosan nem élte át, aminek nyomán a munkahelyeken, utcán, boltokban erről beszéltek egymással vadidegen emberek.

2002 – Euró és Nobel

Megjelentek az első eurós érmék és papírpénzek. Emlékeztek, milyen izgalmas volt, hogy mostantól a bécsi shoppingoláskor is ezzel az új, fura pénzzel fizethetünk? A móri bankrablás viszont több mint felkavaró volt, és nyilván a benti társadalmat is megérintette, bár valószínűleg egész máshogyan… Ebben az évben magyar Nobel-díjas is lett: Kertész Imre író – őt akár még olvashatták is a börtönkönyvtár szorgosabb látogatói –, viszont az ekkor indult iWIW nyújtotta közösségi örömöket nélkülözniük kellett.

Miről maradt le a Viszkis?2003 – A Közel-Kelet is távoli

Ha már könyvtár a böriben: a Da Vinci-kód biztos megvolt a benti választékban is, így Ambrus lehet, hogy nem maradt le Dan Brown bornírt bestselleréről. Az már kérdés, vajon foglalkoztatta-e őt például Irak megtámadása és Huszein bukása… talán a Columbia űrrepülőgép lezuhanása inkább felkavarta bent a kedélyeket.

2004 – Lájk!

Időközben eltelt négy év, úgyhogy egy újabb olimpiát, ezúttal az athénit lehetett a benti tévén figyelni. Az iWIW mellett rablónk kénytelen volt kihagyni az ekkor elinduló Facebookot is (istenem, tán még azt sem tudja szegény, mi az a lájkolás!), és az évszázad cunamijáról is keveset hallhatott.

Miről maradt le a Viszkis?2005 – A Dallas már nem trendi

Mivel a börtönökben is vannak misék, biztosra vehetjük, hogy a katolikus őrizetesek (nem tudjuk, a Viszkis közéjük tartozik-e) szomorúan értesültek II. János Pál pápa haláláról, hogy aztán esetleg megkönnyebbüljenek Joseph Ratzinger német bíboros megválasztásának hírétől. Hogy a londoni metrórobbantásé eljutott-e hozzájuk, az már nem ennyire tuti, és azt is csak találgatni lehet, hogy a tévékultúra olyan gyöngyszemei, mint a hozzánk 2005-re eljutó Született feleségek mondanivalója beszivárgott-e a börtön parabolaantennáján (a hazai Győzike Show-t remélhetőleg nem vetítették a zártláncún, sportszerűtlen lett volna az amúgy is büntetésüket töltőkkel szemben).

Miről maradt le a Viszkis?2007 – Az érintés ereje

Na, ekkor bukkant fel a világ első érintőképernyős mobilja, a híres-neves iPhone, amit minden magára valamit is adó kütyügizda gyorsan beszerzett – szegény rabok még szabadon gizdáskodni sem tudtak.

2008 – Túl a csúcson

Ki tudja, milyen érzés lehetett azzal szembesülni, hogy a négyévente rendezett olimpiákból is már a harmadik megy a benti tévén (ez volt a pekingi). Lehet, hogy eddigre már nem is a vetített sportjátékok kötötték le a Viszkis figyelmét, hanem inkább azon bosszankodott, hogy még mindig azon a hangyás képernyőjű Orion tévén kell néznie az adást, ami már a börtönbe vonulásakor is minimum húszéves volt.

2010 – A vörös éve

Hazánkban a vörösiszap-katasztrófa éve volt 2010: egy ország fogott össze, küldött takarókat, élelmiszert és pénzt a károsultaknak. A hűvösön ücsörgők, még ha értesültek is a dologról, nem sokat tudtak tenni, még ha akartak is. A technológiában is tovább nőtt a lemaradásuk: a Viszkis például valószínűleg nem ipadezhetett, pedig ha tudná, hogy az új alkotmányunkat is egy iPaden írták, biztos bánná.

Miről maradt le a Viszkis?2011 – Politika és cyber

A tavalyi év keleti forradalmai (csak hogy Kadhafi halálát említsük) valószínűleg egyáltalán nem érdekelték a bent rekedteket, és még Steve Jobs halála sem tán, hisz azokról a kütyükről is lemaradtak, amiket mi olyan lelkesen használunk. Egyéb világraszóló eseményekről, amelyek egy börtön hétköznapjaiba beszüremlenek, nem tudunk, ha csak nem tekintjük ilyennek a Karib-tenger kalózainak sokadik folytatását vagy a Kung Fu Panda 2-t – ezeket akár még bent is leadhatták.

2012 – A szabadság napja

Lehet, hogy sok mindenről lemaradt az alkoholrajongó bűnöző, de azért hasznosan töltötte az idejét: lediplomázott és nyelvvizsgát is tett. Hát lehet, hogy ő járt jobban… 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top