Aktuális

Mostanáig tartott a véghajrá a pénzért

Négy hónapig tartott, ma ér véget az adósmentő akció rövid földi pályafutása. Sokan és sokáig fognak emlékezni rá, frankhitelesek ezrei áldják a nevét, és még ennél is többen csikorgatják a fogukat, mert nem sikerült menekülni a devizacsapdából.

Ma van az utolsó nap arra, hogy letegyék a pénzt a végtörlesztők – gyakorlatilag a múlt péntek volt az igazi finis. Átlagosan 5-6 millió forintot kell(ett) visszafizetniük 180 forintos árfolyamon. A szerencsés kevesek egy része saját zsebből vagy családtól kalapozta össze a pénzt, a többiek hitellel vagy ingatlaneladással próbálkoztak – többségüknek nem jött össze a dolog.

Eszkimótömegek hajszolják a fókát

Mostanáig tartott a véghajrá a pénzértAz ingatlanosok egybecsengően azt mondják, csak az emberek kisebb részének sikerült elpasszolnia a lakását, hogy abból végtörleszthessen. „Mi azt tapasztaltuk, hogy csak minden negyedik eladónak jött össze határidőre a dolog” – mondja Kányási Péter, a Duna House értékesítője. Hasonló arányt említ Szabó Andrásné, a Budapesti Ingatlan Iroda tulajdonosa: „Túl nagy volt a kínálat, tíz lakásra jutott három vevő.”

Több mint pörgős volt az utóbbi pár hónap, rengetegen próbáltak túladni a lakásukon, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy több mint kétszázezer ember jelezte, hogy élni kíván a fix árfolyamú végtörlesztéssel.

„Az utolsó napok hisztérikus eladási lázat hoztak: volt, aki majdnem 4 millió forintot engedett a 21 milliós lakásából, csak hogy sikerüljön pénzhez jutnia, mások extra jutalékot ígértek, ha sikerül vevőt találni.” Mindenesetre mára lecsillapodott a lakáspiac: aki eddig nem tudta eladni, az most már valószínűleg nem is fogja.

„Még nem érzek semmit, csak várom, mi lesz velünk”

Akinek összejött, most hihetetlenül megkönnyebbült, még ha a lakásába is került a szabadulás: ne feledjük, több millió forint volt a tét – akik viszont hoppon maradtak, azok aggodalommal figyelik a híreket és a frankárfolyamot.

Rita (35) is a csapdában rekedt tömegekhez tartozik, neki sem jött össze a végtörlesztés, pedig mindent megpróbált: igyekezett eladni a lakását, közben pedig forinthitelért folyamodott. „A lakáseladás azért nem jött össze, mert a potenciális vevők kerete csak részben volt meg készpénzben, a többit pedig nem tudták utolsó pillanatban előteremteni – pláne így, hogy menet közben »elvettek« tőlünk egy hónapot, hiszen eredetileg február végéig fizethettünk volna.

Mostanáig tartott a véghajrá a pénzértA banki hercehurcáról is csak rossz tapasztalatai vannak, pedig két pénzintézetnél is próbált hitelhez jutni. „Bár tökéletes adósok vagyunk, máig mindent pontosan fizetünk és van fix jövedelmünk két ingatlanfedezettel, az egyik helyen egy hónapja azt mondták, már nincs elég idő, a másikon pedig úgy utasítottak vissza, hogy a nemleges választ csak most, a határidő előtt egy nappal sikerült kicsikarni belőlük.” Rita keserű is lehetne, de azt mondja, tartania kell magát, különben ha rosszra gondol, akkor az meg is történik. Egyébként is, ma délután négyig kell végtörlesztenie, hátha történik valami csoda addig: mint valami bolhapiacon, napközben hárman is telefonáltak az olcsón megszerezhető lakás reményében, de vagy néhány millió hiányzott, vagy az eurószámlát nem tudták megnyitni 16 óráig: egyetlen napon múlott 5 és fél millió forint sorsa. Rita hétfőn még 14, keddtől már 19,5 millió forinttal tartozik.

A varázsige: kibővített árfolyamgát

Akinek nem jött össze a végtörlesztés, annak van még egy utolsó utáni mentőöve, amit úgy hívnak, hogy kibővített árfolyamgát. Aki ezt választja, annak bár a tőketartozást a piaci árfolyamon kell visszafizetnie, a kamatokat rögzített (1 CHF = 180 Ft) árfolyamon törlesztheti. Más szóval a rossz árfolyam miatti veszteséget a kormány és a bankok közösen fizetik az adós helyett, aminek köszönhetően jelentősen, akár ötödével is csökkenhet egy átlagos devizahitel törlesztőrészlete. A rögzített árfolyamú végtörlesztéshez képest persze soványka eredmény, de azért ez is valami.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top