Aktuális

Autóval külföldön – indul a síszezon

A fura decemberi tavasz után végre kap egy kis telet Európa, úgyhogy aki megteheti, autóba vágja magát, és családostul elhúz egy használható sípályára. A legolcsóbb persze Magyarország, de akinek van rá pénze, elutazhat Ausztriába, Szlovákiába vagy még messzebb.

Autóval külföldön – indul a síszezonHa külföldre utazol, a bőrönd, költőpénz és útlevél mellett mindenképp gondoskodj utasbiztosításról: hidd el, sokkal kellemesebb úgy suhanni a nyaktörő pályákon, hogy nem motoszkál a nyúltagyad hátsó csücskében az a nyomasztó gondolat, hogy akár egy piti kis bokaficam miatt is otthagyhatsz egy vagyont a helyi orvosnál. Egy ilyen nem várt esemény ugyanis alaposan megkeserítheti a vakációt, ha nincs biztosításod.

Nonstop hívható a segítség autósoknak is

Persze akinek van utasbiztosítása, annak nem kell aggódnia: a jobb utasbiztosítások a Föld bármely pontjáról 24 órában elérhető telefonos segítségnyújtást is tartalmaznak, ráadásul magyarul beszélhetsz az operátorral, ami nem mindegy!

Természetesen van olyan biztosítás is, ami túlmutat az utasbalesetek körén, és kifejezetten az autósoknak szól: van olyan kiegészítő utasbiztosítás a piacon, amelyet elsősorban az autóval külföldre utazóknak ajánlanak a szakértők. Ha egy külföldi baleset vagy műszaki hiba következtében autónk menetképtelenné válik, akkor ez a konstrukció egyrészt segít megtalálni a legközelebbi megbízható szervizt, ha szükséges, hazajuttatni az autót, másrészt fedezi is az ezzel járó váratlan kiadásokat.

Kádár Péter, az Allianz Hungária Zrt. termékfejlesztési igazgatójának tanácsai:

Autósoknak: Mivel a síszezonban téli útviszonyok között utazunk, sokkal nagyobb a közlekedési balesetek esélye.

Síelőknek: A sípályákon gyakoriak a törések és rándulások, azonban már a legkisebb sérülés külföldi ellátása is igen költséges lehet. Egy súlyos sérülés esetén pedig a hegyi mentés, illetve a külföldi kórházi ellátás költségei akár milliós nagyságrendűek is lehetnek.

Az Európai Egészségkártya sem jó mindenhova

Sok magyar síelő abban a tudatban látogat a környező országok síterepeire, hogy az Európai Egészségkártya kiváltásával teljes védelmet élveznek, de ez óriási tévedés. Ezzel az egészségkártyával ugyanis csak olyan szolgáltatóknál lehet igénybe venni az ellátást az unió területén, amelyek állami tulajdonúak vagy az állammal szerződésben állnak. A többi intézményben az ellátásnak keményen megkérik az árát, ehhez pedig mindképpen érdemes az elindulás előtt utasbiztosítás is kötni.

Pár jó tanács:

1. Utasbiztosítást több helyen köthetünk: utazási irodákban, biztosítók és biztosítási szolgáltatással is foglalkozó bankok fiókjaiban, az interneten keresztül.
Ha közvetlenül a biztosítók vagy bankok fiókjait keressük fel, ott általában csak 1-1 szolgáltató termékei közül választhatunk, míg az utazási irodák már legalább 2-3 biztosítóval állnak kapcsolatban. A legszélesebb választékot az interneten találjuk, itt könnyen és gyorsan összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat.

2. Az utasbiztosítást az utazás megkezdése előtt kell megkötni és a díját megfizetni. A szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. A szerződés szövegét aláírás előtt alaposan nézzük át, főleg arra vonatkozóan, hogy a biztosítás mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet.

3. A biztosítási kötvényt (vagy az ahhoz kapcsolódó, a biztosítás érvényességéről szóló igazolást) az utazásra feltétlenül vigyük magunkkal!

4. Ha az utazás alatt baleset, betegség ér minket, vagy poggyászunkban kár keletkezik, azonnal hívjuk fel a biztosítót! Ha a bejelentést elmulasztjuk, a biztosító csak korlátozott mértékben téríti meg kárunkat. A legtöbb utasbiztosításhoz 24 órás asszisztenciaszolgáltatás is tartozik, ahol magyar nyelven kaphatunk segítséget a további teendőkről.

5. A síeléshez érdemes olyan utasbiztosítást kötnünk, amelynek része a felelősségbiztosítás is, hiszen a sípályákon egy véletlen ütközéssel is súlyos sérüléseket okozhatunk másoknak, és az ezzel járó kártérítés minket fog terhelni. Ilyenkor jól jöhet a felelősségbiztosítás.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top