Aktuális

Kopasz Barbie-t szeretnének a beteg gyerekeknek

Egy szülői csoport azért lobbizik a játékgyártó Mattelnél, hogy a cég kopasz Barbie-kat gyártson. Szerintük a hajukat elvesztő, kis betegeknek segítene a játék.

„Szép és Kopasz Barbie” néven jött létre az a kezdeményezés, amelynek elindítói úgy gondolják, a kopasz baba segíthet abban, hogy a beteg gyerekek jobban elfogadják a hajvesztést. A Facebookon már 17 ezer támogatóval rendelkező csoport jelenleg a Barbie gyártójánál, a Mattelnél lobbizik azért, hogy beinduljon a kopasz baba forgalmazása.

Egy kislánynak már van kopasz Barbie-ja Fotó: dailymail.co.uk
Egy kislánynak már van
kopasz Barbie-ja

Fotó: dailymail.co.uk

A kampányolókat a négyéves beteg kislány, Genesis Reyes története inspirálta, aki a kemoterápiás kezelés következtében veszítette el haját, és nagyon elkeseredett, mert nem érezte többé hercegnőnek magát a kopaszsága miatt. A kis beteget nagyon megsajnálták az egyik mellette kezelt gyerek szülei, akik közeli barátai a Mattel vezérigazgatójának – tőlük kapta Genesis az egyedi Barbie-t, loknik nélkül.

A másik kezdeményező Beckie Sypin 12 éves kislánya, Kin, akit az elmúlt évben leukémiával kezeltek, nagyon örülne, ha gyártanának kopasz Barbie-kat, mert minden olyan beteg gyereknek ajándékozna egyet, aki hasonló betegség miatt veszítette el a haját. A kislány egyébként egyedülállóan kreatívan kezelte saját kopaszságát: eleinte a legkülönfélébb fejfedőket használta, később pedig már lemosható tetoválásokkal díszítette kopasz fejét, sőt a barátait bátorította arra, hogy kipingálják a kobakját.

Csakhogy a tapasztalatok szerint ez a hozzáállás sokkal ritkább, és a legtöbb gyerek nagyon nehezen barátkozik meg az új külsejével. Beckie szerint sokak számára a kopaszság nagyobb traumát jelent, mint maga a diagnózis. A kampányolók úgy gondolják, a baba, amelyhez különféle kiegészítőket (sálakat, kalapokat) csomagolnának, sokat segíthetne érzelmileg megbirkózni a traumával, amely a hajvesztés miatt nehezedik a kis betegekre.

Jane Bingham, az egyik alapító tag – aki korábban szintén elveszítette hosszú, szőke hajkoronáját egy betegség miatt – elmondta: kislánya állandóan őt utánozta, és mindenféle kendőket tekert a fejére, hogy anyukájára hasonlítson.

A kopasz babáért kampányolók azt is felvetették, hogy a bevételek egy részét a rákkutatás támogatására is fordíthatná a gyártó, de a Mattel a kezdeményezésekre és a csoport leveleire eddig állítólag elutasítóan reagált, mondván, „külső forrásokból nem fogadnak ötleteket”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top