A dohányzók jogait is védeni kellene

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Januártól tilos a dohányzás zárt légterű helyeken. A harc pedig megindult a dohányosok és nemdohányzók között. Füstvita Karafiáth Orsolyával.
Írta: 2012. 01. 09. Ez van! rovat  Fotó: undefined
A hír: 2012 januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.

A dohányzók jogait is védeni kelleneKarafiáth Orsolya különvéleménye: Bár éppen leszokóban vagyok a cigarettáról (és nagyon remélem, hogy sikerül), nem vagyok a teljes tiltás híve. Mert ha a nemdohányzók jogaira hivatkozunk, ugyanakkora hangon kellene a dohányzók védelmében is szót emelni. Azt persze én sem tartom normálisnak, hogy egy szórakozóhelyre belépve arcon csapjon a füst, és bizony a legkeményebb dohányosok is ismerik az érzést, amikor már csak azért gyújtanak rá, hogy valahogyan kibírják… Szörnyű, amikor a pulóverünk, hajunk, kabátunk, és gyakran még az alsóneműnk is (odáig átszűrődik!) árasztja a megállt (megült, letapadt) dohányszagot. Ismerjük azt az illatnak bajosan nevezhető valamit, ami az ilyen helyeken nyitáskor megcsap.

Mintha az asztalok, a székek, a függönyök egyszerre lehelnék ki az előző este felszippantott bűzmennyiséget. Aki ilyen, állandóan szétfüstölt helyen dolgozik, nem csoda, ha üdvözli a tiltást. De mivel pontosan tudom, mit jelent a függőség, és azt is tudom, hogy mínusz negyven fokban, amikor arcomba süvít a szél, és valami meghatározhatatlan állagú hóképződmény, fagydarabka is kíséri, és kinn állunk valami hely előtt, hogy aztán logikusan másfél hétig betegen nyomjuk az ágyat: nos, ez sem felemelő. Annyira jó szellőzőrendszerek vannak már (sok helyet remekül füstmentesítettek – vagy legalábbis enyhítették a füstöt), és igen sok egyéb megoldás létezne a teljes tiltás helyett.

Tegyük hozzá, hogy valakikre biztosan jó hatással is lesz a dolog: például kevesebb fiatal fogja a rossz példát követni, kínos lesz cigizni, ahogy ez a tendencia már évekkel ezelőtt elindult. És kevesebb erős dohányos fog csak úgy, jobb híján egyik szálról a másikra gyújtani, csupáncsak a kényelmetlenségek miatt. Magamról is tudom, hogy télen (mert nyáron ugye, a kerthelyiségekben szabadabbak vagyunk) és külföldön radikálisan csökken az általam fogyasztott cigik száma. Egy időben a tilalmak a nyomomban jártak. Először Berlinben ért a sokk, éppen ott szilvesztereztünk (legalább négy éve ennek), és másnaptól nem lehetett a kocsmákban rágyújtani. Később persze enyhült a szigor, nagy ravaszul megalapították a dohányos klubokat, és ma már igen sok helyen azzal a módszerrel oldják meg a dolgot, amivel nálunk is kísérleteztek: a tökéletes szeparációval, ami mindenkinek szuper. Ahol dohányzol – fedett és meleg helyen –, ott nincs kiszolgálás, magadnak kell az italról gondoskodni, ám békében élhetsz a szenvedélyeidnek úgy, hogy a felszolgálók és a nemdohányzók érdekeit nem sérted. Szerintem ez lenne a követendő út, ez testesíti meg leginkább az élni és élni hagyni eszményét. Aztán Rómában is épp ott voltam, amikor bevezették a rendszert, és Londonban is. A legviccesebb az volt, hogy már nem is csodálkoztam, amikor az egyik svájci kantonban is épp akkor vezették be a tiltást. A kedvenc helyemen ültem, melynek neve Café Bar Fumare non Fumare (dohányzó/nemdohányzó) volt – nagyon nevettünk, hogy vajon megmarad-e a régi formában. (Megmaradt, csak éppen kint – mint ahogy a német példa mutatta, nincsen szerviz.) Mindig annak a megoldásnak a híve vagyok, amiben senki sem sérül akkorát.

A totális tiltás mindig ahhoz vezet (bármilyen ügyben), hogy egyszer csak megjelennek a totális kiskapuk (gondoljunk a dohányzóklubokra!). És akkor is ugyanígy beszélnék, ha már nem lennék függő, ebben száz százalékig biztos vagyok!
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Pimpőke 2012-01-09 15:21

Teljesen egyetértek a nemdohányzók védelmével. Senkinek nincs joga a másik orra alá füstölni.

 

DE! Miért nem lehet normális módon dohányzó részeket kialakítani? Őszintén bevallom, bár nem vagyok egy nagy dohányos, de egy finom kávé mellé egy cigi...jaj, de szeretem. Vagy egy pohár bor, és egy cigi...

Rugove 2012-01-09 15:21

Gyenge cikk.

 

Szamos orszagban bevalt mar a teljes tiltas, Magyarorszagon is be fog. Mukodik.

 

Dapazsoval ertek egyet.

rnegabi 2012-01-09 15:20

Én nem dohányzom. Soha nem is dohányoztam! de amit mostmár csinálnak a dohányosokkal az már szinte boszorkányüldözés!!! Oké kell a szigorítás elismerem, de nem ennyire! Azért azt ne felejtsük el, hogy a dohányipar, dohányosok micsoda hatalmas pénzeket fizetnek be az államkasszába a jövedék adó miatt!!!!! Ha senki nem venne dohányterméket akkor óriási adókiesés lenne, meg lenne egy csomó munkanélküli ember akiket elküldenek a dohánygyárak!

Szóval azért szerintem az éremnek két oldala van! 

Alyss 2012-01-09 15:20

Én kifejezetten örülök ennek az új törvénynek. Végre nem kell mindenhol szívnom a cigifüstöt. Örülnék neki ha még valahogyan azt is korlátoznák, hogy panelban az erkélyen dohányozhassanak....

Dapazso 2012-01-09 15:12

Nos véleményem a dohányzók" jogairól":

 

Az ,hogy az egészségüket hogyan rongálják az ő dolguk,de az enyémet ne tegyék tönkre a füsttel.

 

Az,hogy rászoknak,és azután ha baj van az egészségükkel a gyógyításukat  a nemdohányzók tb járulékából is fedezik ez meg a szolidaritást tükrözi.

 

Azt a tehetetlen dühöt amit egy dohányzó várandós ,vagy karonülőjét  dohányfüstbe burkoló "kismama" láttán érez az ember azt nem is emlitem.

 

Az ,hogy az iskolában,óvodákban,egészségügyi intézményekben is dohányzókat lát a gyerekem,unokám  az meg az én egészségmegörző munkámat teszi tönkre.

 

Valami joga tán annak is van,aki nem hogy nem dohányzik,de sem a dohányzók füstjét,csikkének bűzét,látványát nem akarja sem magának sem a felnövekvő generációnak példaképpen mutogatni.

 

Igen tudom nagyon sok más is rongálja a levegőt,és a csikkeknél  is van undorítóbb látvány,...de ha legalább ezektől meg tudunk szabadulni az már jó.

 

Végül,de nem utolsósorban,ha egy rossz és kártékony dologra rászokik valaki akkor miért én érezzem magam rosszul azért mert ettől meg akarom óvni őt is magamat is.

Nagyon helyes hogy korlátozzák,ha magától nem tudja letenni,...segítsünk nekik.

kockacukor33 2012-01-09 15:07

Ez a cikk is baromsag! Evtizedekig a dohanyosok azt csinaltak amit akartak es le se sz*rtak a nemdohanyosok velemenyet! Most evtizedekig csinaljuk azt amit a nemdohanyosak akarnak. Aztan majd visszaterhetunk a jogokra!

fm0910 2012-01-09 14:53

Én nem dohányoztam soha, a férjem és a barátaim zöme dohányzik. Idáig se jártunk rendszeresen kocsmázni, kávézni stb. Ezután valószínűleg egyáltalán nem fogunk, ugyanis annak nincs értelme, hogy én bent ülök a többiek pedig kint dohányoznak. Inkább tartunk házibulit, konyhapartit.

Nők Lapja Cafe 2012-01-09 14:53

Januártól tilos a dohányzás zárt légterű helyeken. A harc pedig megindult a dohányosok és nemdohányzók között. Füstvita Karafiáth Orsolyával.

Tovább a cikkre...

Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma
Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Vekerdy: házi feladat igen vagy nem?

Házi feladat

Mit kell csinálni a „nemszeretem” dolgokkal? Dr....
Facebook lájkok száma
Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Ausztráliai körútjuk során Sydney-ben a hercegi párt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma
Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Sőt új munkahelyeket is létrehozna.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma13
Ideális párosok a számmisztika szerint

Ideális párosok a számmisztika szerint

Lehetséges, hogy két ember azonnal egymásba szeret?...
Facebook lájkok száma
Így húsvétolnak a magyar celebek

Így húsvétolnak a magyar celebek

Tatár Csilla vörös rúzzsal, Vajna Tímea egy...
Facebook lájkok száma
Levetkőzött Zámbó Krisztián

Levetkőzött Zámbó Krisztián

Nincs olyan, amit meg nem tesz szerelméért az egykori...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

Keresztes Ildikó: „Ez egy lélekölő szakma”

„Lelki beteg lett, megplasztikáztatta az arcát...” –...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma214 Hozzászólások száma7
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma103

Szeles, esős húsvét vár ránk

A húsvéti hosszú hétvégén továbbra is változékony lesz...
Facebook lájkok száma51
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma47
Rolling Stonest is játszik a margitszigeti szökőkút

Mától újra zenél a margitszigeti szökőkút

Az újjáépített és kibővített formájában tavaly nyáron...
Facebook lájkok száma38
Palya Bea: „A lányom születése helyrehozta a kapcsolatomat anyámmal”

Palya Bea-interjú

Mezítláb pörög-forog, dobbant, talpa alatt az...
Facebook lájkok száma24 Hozzászólások száma3
Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma18 Hozzászólások száma3

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem