Aktuális

Új módszer az öregedés gátlására

A kutatók nem adják fel: újabb fiatalító anyagot fejlesztettek. Peller Mariann különvéleménye.

A hír: Cseh kutatók új módszert fejlesztettek ki egy sejtöregedést gátló anyag, a glutation (GSH) olyan formában történő előállítására, amely képes felszívódni, ezáltal jobban hasznosul az emberi szervezetben.

Új módszer az öregedés gátlásáraPeller Mariann véleménye: Én nem félek az öregedéstől. Tény, hogy amióta világ a világ, mi, emberek küzdünk az elmúlás, az öregedés ellen. Sokan még a gondolatot sem akarják közel engedni magukhoz, miszerint egyszer véget kell hogy érjen ez az élet, bármilyen félelmetesen hangozzék is.

A látszat ellenére nem csak a nők rettegnek attól, hogy egyszer csak észrevehető jelei mutatkoznak az idő múlásának. Egyrészt persze ott van a hiúságunk: jönnek az első ősz haj- és szőrszálak, itt is, ott is szarkaláb, megereszkedő arcbőr, mellek vagy – a férfiak esetében – egyéb testrészek…, továbbá enyhe, majd egyre növekvő toka, pocak és így tovább.

Sokan vannak, akiket már ezzel is meglehetősen komoly kihívások elé állít az élet. Nem véletlen, hogy hatalmas és rendkívül jól jövedelmező iparággá nőtte ki magát a szépségápolás, fiatalságmegőrzés, és legfőképpen a plasztikai sebészet. Kár, hogy az esetek kilencvenkilenc százalékában természetellenes, sőt gyakran karikatúrára emlékeztető, leírhatatlanul mű- és előnytelen arcvonásokkal gazdagodik az arcfelvarrásra vagy -átszabatásra vállalkozók fizimiskája. De fiatalabbnak a legritkább esetben tűnnek a beavatkozások után.

Másrészt ott van az a fránya gondolat, ami egy bizonyos kor (mindenkinél máskor) után elkezdi piszkálni az embert, miszerint minden véget ér egyszer, és e folyamat során egyre kevésbé leszel erős, tettre kész, jó értelemben véve naiv, befogadó és nyitott a robbanásszerűen fejlődő világ változásaira és vívmányaira. És nemcsak a mentális, de a fizikai képességeid és erőnléted is lassan, de biztosan leépül. Ezt a folyamatot pedig a legtöbben szinte mindenáron késleltetni szeretnénk. Persze az jó dolog, hogy igyekszünk javítani az életkörülményeinken, a tudomány minden eszközével. Azonban egy biztos, nem maradunk örökké fiatalok, ez ugyanis egyelőre tényleg csak a filmekben lehetséges.

Elgondolkodtál már azon, milyen volna örökké fiatalnak lenni? (Először is fel sem fogjuk az „örökké” kifejezés jelentését.) És mi lesz, ha fiatal maradsz? Hiszen körülötted előbb-utóbb mindenki megöregszik, a végén pedig egyedül maradsz a fiatalságoddal. Ha választhatnál, hogy most megáll számodra az idő, vagy folytatódik az életed, annak módja és rendje szerint, mire szavaznál?

Én a folytatásra! Sokkal izgalmasabb ugyanis végigmenni az úton és minden egyes életszakaszt teljes mértékben megélni, mint inkább megúszni. Persze ehhez hozzátartozik sok-sok betegség, leépülés és nehézség. Valahogy mégis inkább hajlandó vagyok elfogadni ezt, mert az élettapasztalatokkal együtt változik a gondolkodásunk és a személyiségünk is. Nem hiszem, hogy élvezném, ha 28 éves testbe lennék zárva 86 éves aggyal, szívvel és lélekkel. Bizonyos dolgokat, természeti törvényeket kénytelenek vagyunk elfogadni, mert nem véletlen, hogy ez az élet rendje. Igenis, lehet szépen megöregedni. Ha mindent elkövetünk a fizikai és mentális frissességünk megőrzése érdekében és még a szerencse is mellénk szegődik. Jó „utat” és kitartást mindenkinek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top