Aktuális

Hogyan (és miért) készítsünk éves családi költségvetést?

Nehezen jövünk ki havi fizetésünkből, vagy a hónap végén rendszerint sakkoznunk kell a kiadásainkkal? Esetleg bővül a család, és többet kell költenünk, vagy nagyobb lakást kellene vásárolnunk? Bármit is akarjunk kigazdálkodni, érdemes pénzügyeinket hónapról hónapra felmérni és előre tervezni kiadásainkat.

Hogyan (és miért) készítsünk éves családi költségvetést?A családi költségvetés tervezése mindenki számára hasznos. Havi bevételeink és kiadásaink rendszeres papírra vetésével könnyebben átlátjuk, mire költünk feleslegesen, mennyi pénzt tudunk félretenni. Így nemcsak a mindennapjainkat könnyíthetjük meg, de hosszabb távú terveink megvalósítása is egyszerűbbé válik. Az év elején érdemes előre megtervezni, mit szeretnénk megvalósítani, milyen nagyobb kiadásokkal kell számolnunk. Mindeközben ne feledkezzünk meg a biztonsági tartalék képzéséről sem!

Lépésről lépésre

Először is írjuk össze várható bevételeinket, és kiadásainkat az alábbiak szerint:

Bevételek

Kiadások

Havi fizetés

Havi fix kiadások (pl. rezsi, biztosítás)

Társadalmi juttatások (családi pótlék, segély, gyes, gyed stb.)

Megélhetési kiadások (élelmiszer, ruházkodás stb.)

Egyéb jövedelmek (például jutalom, osztalék)

Váratlan kiadásokra elkülönített keret (gyógyszer, javíttatások stb.)

EGYENLEG

 

Az egyes tételek összeírása után már egész jól felmérhetjük, hogyan alakulnak majd kiadásaink és bevételeink – értelemszerűen arra is rájöhetünk, vajon rendszeres kiadásokon felül marad-e pénzünk, és ha igen, mennyi.

Pár jó tanács

Érdemes már év elejétől félretenni valamennyit a havi bevételeinkből például nyaralásra, karácsonyi vásárlásra, ha pedig hitelt szeretnénk felvenni, általában ehhez is szükség van önerőre, tehát jó, ha erre is megpróbálunk tartalékolni.

Ha már van hitelünk, figyeljünk arra, hogy a törlesztőrészletek meg is változhatnak (különösen igaz ez a devizahitelekre). Kövessük nyomon rendszeresen a havi részletek alakulását!

Bármikor előfordulhatnak váratlan többletkiadások, közbejöhet egy betegség, esetleg átmeneti munkanélküliség, ezért mindig legyen biztonsági tartalékunk! Léteznek a piacon olyan biztosítások, amelyek révén – akár havi egy-két ezer forint befizetésével is – biztonságban tudhatjuk családunkat, amennyiben ilyen váratlan esemény következne be életünkben.

Hogyan segíthet a költségtervezésben a bankszámla-kivonat?

„Segítségével nyomon követhetjük, mennyi pénz érkezett a számlánkra az elmúlt hónapban és hogy mennyit költöttünk” – mondja Lupták Krisztina, a Budapest Bank Lakossági Fizetési és Számlavezetési Szolgáltatások termékfejlesztési vezetője.

„Látjuk például, ha pénzt utaltunk, közüzemi megbízást fizettünk vagy hitelt törlesztettünk róla. Sőt: visszakövethetjük az összes bankkártyás vásárlásunkat is, és nemcsak az összeget, hanem azt is, hogy  melyik boltban fizettünk. Ezért is érdemes, ahol lehet, bankkártyával fizetni, akár még a kisebb összegeket is, mert így jóval egyszerűbb dolgunk lesz, amikor a havi kiadásainkat próbáljuk számba venni – nem felejtünk ki egyetlen tételt sem, nem kell gondolkoznunk azon, hogy hol is költhettük el a zsebünkből hiányzó összegeket. Ráadásul kártyával vásárolni általában díjmentesen lehet, míg a készpénz felvétele költségekkel járhat.

Érdemes lehet a számlakivonatokat összegyűjteni és eltenni, mert hasznos segítséget nyújthatnak éves költségvetésünk elkészítésében is, bár a kivonatok a bankok legtöbbjénél internetbanki felületen is elérhetőek.. Sőt, néhány banknál a netbankon keresztül már működik olyan program, amellyel tervezhetővé válik a költségvetés, illetve elérhetők olyan alkalmazások is, amellyel elemezhetjük költéseinket, bevételeinket” – mondta el a Budapest Bank szakértője.

További cikkek a témában:
www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top