Aktuális

Szilikonkrízis: mi lesz a hibás mellimplantátumokkal?

Dagad a botrány a hibás francia mellimplantátumok körül, de a magyar plasztikai sebészek szerint nincs ok a pánikra. Pedig több ezer magyar nőnek is ültettek be ilyen szilikont.

Túl gyakran szakadnak a francia mellimplantátumokJóval veszélyesebbek a francia gyártmányú PIP mellimplantátumok, mint azt eddig hitték – írta hétfőn a The Telegraph nevű brit lap. A legújabb eredmények szerint tizennégyből egy szivárog, azaz hét százalékuk szakadt ki 2006 óta – ezt a hibaszázalékot eddig egy százalékra becsülték. A felmérést az Egyesült Királyság legnagyobb plasztikai sebészeti cége, a Transzform végezte el.

Ezt a hibaarányt elfogadhatatlannak nevezte a brit plasztikai sebészek szövetségének elnöke. Az országban negyvenezer nőnek ültettek be ilyen implantátumot.

Mindet kicserélnék

„A magas kockázat miatt, és mert az implantátumokba orvosi szilikon helyett ipari szilikont töltöttek, érdemes lenne az összeset kicserélni” – nyilatkozta a brit plasztikai sebészek szövetségének elnöke. A csere viszont 55 milliárd forintnak megfelelő összegre rúghat, ezért még folyik a vita arról, hogy ezt kinek kellene állnia. Az egészségbiztosító egyelőre csak azoknak a műtéti költségét téríti meg, akiknek már kiszakadt az implantátumuk.

Az egészségügyi miniszter elrendelte az új adatok hivatalos vizsgálatát, de ez hetekig eltarthat. Az ügyben érintett nőktől azt kérték, hogy addig legyenek türelemmel, hiszen kicsi a valószínűsége, hogy a közeljövőben kezdene szivárogni az implantátumuk. Ha okot éreznek az aggodalomra, akkor keressék fel a plasztikai sebészüket vagy a háziorvosukat.

Franciaországban állami pénzen cserélik az implantátumokat azoknak, akik igénylik, ott a hivatalos álláspont szerint öt százalék a kockázat, és harmincezer nőnek ültettek be ilyet.

Kapkodásra itthon sincs ok

Magyarországon közel ötezer nő kapott PIP-implantátumot, olvasható a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság december 27-i közleményében. Ugyanitt a szerzők hangsúlyozzák, hogy a francia egészségügyi hatóság csak elővigyázatosságból támogatja a cserét, mivel a szakadás miatt kialakuló gyulladás nehezíti a műtétet. Aki mégis tovább viseli az implantátumot, annak félévente kell ellenőrzésre járnia.

„Mindezek alapján sem sürgős implantátumkivételt, sem kötelező PIP implantátumeltávolítást nem rendeltek el a francia egészségügyi hatóságok – írja a közleményben dr. Molnár Csaba plasztikai sebész. – Minden, a médiában megjelenő olyan hír, ami ezzel ellentétes, valótlan, megalapozatlan állítás, egyedüli célja a szenzációkeltés. Ezzel együtt indokolatlanul pánikot kelt az érintett nők körében.”

Korábban szerepelt a hírekben, hogy eddig nyolc nő lett rákos azok közül, akik ezt az implantátumot kapták, de azóta kizárták a kettő közötti összefüggést. Azok a nők viszont, akiknek a PIP implantátum kiszakadt a testében, erős fájdalmakról számoltak be, különösen a karjuk alatt. Hogy a gyártó cég térítsen valamit a károkból, az reménytelen, mivel az üzem bezárt, és nem volt biztosítása sem.

„Ma kontrollvizsgálaton voltam, a mellemmel minden rendben – írja egy olvasónk a PIP implantátumokról nemrég nyitott fórumunkon. – Ami pedig a PIP implantátumot illeti, a műtétemet végző orvostól teljes körű információt, segítséget, támogatást kaptam. Biztosított felőle, hogy ha bármi problémám adódna az implantátummal kapcsolatban, pár napon belül ingyen kicseréli. Én teljes mértékben bízom benne. (…) Egyelőre úgy döntöttem, nem bolygattatom a mellemet.”

Korábban beszámoltunk egy magyar nő kálváriájáról, akinek kiszakadtak a rossz implantátumai, kattints, és olvasd el ezt a cikket is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top