Aktuális

Fizess kevesebb adót!

Nem csalás, nem ámítás: van egy olyan módszer, amivel legálisan csökkentheted az adódat, ráadásul még gyűjthetsz egy kis pénzmagot is. Érdekelnek a részletek?

Fizess kevesebb adót!Mielőtt valami nagyon rafinált dologra gondolnál, megnyugodhatunk, két bevett és széles körben használt pénzügyi termékről van szó, amit az állam adókedvezménnyel is támogat: a tartós befektetési szerződésről, egyszerűbben a tbsz-ről, és a nyugdíj-előtakarékossági számláról (nyeszről).

Mi az a tbsz, és mennyi adókedvezmény jár vele?

A konstrukció lényege az, hogy a pénzed elhelyezed lekötött betétben, vagy befekteted a bank által kínált értékpapírokba, majd legalább 3, de inkább 5 éven keresztül nem nyúlsz hozzá. Így az alapból 16 százalékos kamat- és árfolyamnyereség-adó helyett kevesebbet kell befizetned: ha három év után veszed ki a pénzt, akkor csak 10 százalékos adót kell fizetned a nyereség után, ha pedig öt évig bent hagyod az összeget, akkor a teljes adót elengedi az állam.

Surányi Zoltán, a CIB Lakossági üzletfejlesztési vezetője azt javasolja, hogy „abban az esetben, ha bizonytalanok vagyunk a jövőbeli kamatokat illetően, érdemes a tbsz betéti számlára befizetett pénzünk felét 5 évre, a másik felét pedig változó kamatozással rövid lejáratokra (6–9 hónap) lekötni. Így megfelelően védekezhetünk a kamatok ellentétes irányú változása ellen”.

Kinek javasolják?

A legfontosabb: az vágjon bele, aki képes legalább három évig nélkülözni a félretett összeget. „Életkor tekintetében úgy vélem, a negyvenes korosztály számára ideális a tbsz-számla. Az ennél fiatalabbaknak jellemzően még bizonytalanabb a vagyoni helyzete, így nekik fontosabb, hogy bármikor hozzáférjenek a félretett pénzükhöz, az idősebbeknek pedig előnyösebb választás lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla” – mondja a szakértő.

A nyugdíj-előtakarékossági számla

Ezt a megtakarítási konstrukciót azoknak találták ki, akik nyugdíjas éveikre szeretnének előtakarékoskodni. A nyesz egy értékpapír-számla, ami forintban nyitható és forintban jegyzett értékpapírok vásárolhatóak rá: különböző befektetési alapok, kötvények, állampapírok és részvények.

A nyesz-számlára 2011-ben befizetett megtakarítások 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból, ráadásul az adókedvezmény nincs jövedelemkorláthoz kötve. Ez azt jelenti, hogy ha idén 500 ezer forintot teszünk be nyesz-számlánkra, akkor ahhoz még további 100 ezer forintot visszakaphatunk a személyi jövedelemadónkból az államkasszából.

„Nemcsak a nyugdíj előtt álló ötveneseknek, de bárkinek jó szívvel ajánlom ezt a befektetési formát, aki képes havonta legalább 10 ezer forintot félretenni a nyugdíjas éveire” – ajánlja a nyeszt szakértőnk, Surányi Zoltán.

További cikkek a témában: 

www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top