„Egészséges énkép védhet meg a bántalmazástól”

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Megkezdődött a 16 akciónap, a nők elleni erőszak megszüntetéséért világszerte indított programsorozat. De vajon mit ért el eddig? Karafiáth Orsolya különvéleménye.
Írta: 2011. 11. 28. Ez van! rovat 

A hír: Az Anker Klubból indult és a Liszt Ferenc térre érkezett a nők elleni erőszak ellen elnevezésű rendezvénysorozat figyelemfelhívó felvonulása a hétvégén Budapesten. A 16 akciónap nevű programsorozatot 1991 óta szerte a világon november 25. és december 10. között rendezik meg, mivel november 25-ét az ENSZ a nők elleni erőszak megszüntetésének napjává nyilvánította, míg december 10. az emberi jogok világnapja. A program arra kíván rávilágítani, hogy a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, az áldozatok életét, emberi méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti, veszélyezteti – az Európa Tanács adatai szerint Európában naponta minden ötödik nő szenved el erőszakot. Magyarországon minden héten legalább egy nőt gyilkol meg volt vagy jelenlegi házastársa vagy élettársa, a partnerük vagy volt partnerük által bántalmazott nők száma pedig becslések szerint csaknem félmillió.

Karafiáth Orsolya véleménye: Az erőszaknak nagyon sok formája van. Elsődlegesen persze mindenki a fizikai erőszakra gondol. A nő (általában) valóban gyengébb a férfinál, tehát ha tettlegességre, összecsapásra kerül sor, általában ő kerül ki vesztesen a viadalból. (Kivétel persze, ha mindenféle eszközt használ, gondolok itt késre, üvegre, sodrófára, ezekkel harcképtelenné tudja tenni támadóját, de a bíróságon ekkor valószínűleg a nő húzná a rövidebbet. Ugye érezzük az ebben rejlő ellentmondást? Ha egy erős hím leteper minket, és mi mondjuk – testi erő híján – a hamutartóval fejbe verjük, pórul járhatunk.) Szerencsére az utóbbi években egyre inkább terítékre került a családon belüli erőszak témája is, bár igazán megnyugtató eredményre még nem sikerült jutni. Meg addig nem is lehet, amíg a szenvedő fél érzi saját szégyenének, hogy őt bántalmazták és nem vetet látleletet, nem kér segítséget.

A közvélekedés sem fordult még olyan hatalmasat: azt mondják, intézze el mindenki a saját ügyeit házon belül. És nem győzik (és nem győzöm) én sem hangsúlyozni, hogy a szóbeli erőszak ugyanolyan erőszaknak számít, csak éppen lassabban pusztít el. Jelenleg éppen egy regényen dolgozom, aminek az erőszak a témája. Véletlenül ismerkedtem meg a főhősnőmmel, és a történetétől padlót fogtam. Azzal kezdte a mesélést, hogy azért kezdett el pszichiáterhez járni, mert voltaképpen most tudatosult benne, hogy ő valamiképpen mindig rosszul választ: egyik megalázó kapcsolatból a másikba kerül. Nem értette, mi lehet az oka. Aztán szép lassan kiderültek a dolgok. Még szinte gyerekként megerőszakolta egy közeli ismerőse, ám a családja nem hitte el neki a történetet, még akkor sem, amikor kiderült, hogy terhes, és abortuszra kellett mennie, azt mondták, biztosan kitalálta az egész mesét, hogy ne derüljön ki a valóság.

Eztán kényszeresen próbált megfelelni mindenkinek, akivel összehozta a sors, legyen az munkatárs, főnök, barátnő: aláment bárkinek, csak hogy kedveljék, és nehogy megint bajba kerüljön. Ezzel a látványosan alávetett mentalitással persze azokat vonzotta magához, akik uralkodni vágynak, akiknek a dominancia adja az életerejüket. És a vége mindig fizikai erőszak lett, ráadásul őt hibáztatták az egészért. Egy mondatot sosem fogok elfelejteni: „Egyszerűen nem bírtam ki, meg kellett verjelek. Olyan ütni valóan néztél rám.” Ez a bizonyos verés egy sokéves kapcsolat harmadik évében következett be, és a pár még négy évig működött együtt: így. És a vége nem az lett, hogy a hősnőm észre tér és kikéri magának a mindennapi megalázást (amitől már dolgozni, koncentrálni sem tudott), hanem a másik fél hagyta ott őt egy szép napon, hogy nem bírja tovább „azt a szart, aki”. Többet kell ezekről a dolgokról beszélni, és megerősödött önbizalommal, egészséges énképpel kezelni önmagunkat. És a legelső jelnél megfújni a riadókürtöt. Mert egy kiteljesedett folyamatot már sokkal nehezebb megállítani.

Én magam is fontos feladatnak érzem a felszólalást, a hangunk hallatását. November 25-én volt ennek a sorozatnak a nyitóestje a Bálint Házban, és a beszélgetésen, felolvasáson (szereplőként) voltam jelen. Ott három olyan nő volt még a színpadon, akik közül ketten ma is hajléktalanok, egyikőjük pedig immár kikerült ebből a sorból. Aki védett életet él, el nem tudja képzelni, minek vannak kitéve azok a nők (egyébként a férfiak is), akik az utcára kerülnek. Az esten az érintetteken kívül (akik vagy szervezők, vagy a hajléktalan-ellátásban dolgoznak) maximum húszan ültek. Ez számomra nagyon elszomorító. Igenis részt kell venni ezeken az eseményeken, fel kell vonulni, írni kell bármilyen problémáról. Mert ha mi, nők nem emeljük fel a szavunkat, nem hallatunk elég segélykiáltást, nem fognak foglalkozni velünk.

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Szellőlány 2011-11-29 10:22

"Azért, mert a nőktől ezt a magatartást várja el a társadalom, így nehéz találni rá negatív jelzőt, kifejezést."

 

Valószínűleg itt kezdôdik a nôk elleni erôszak.

Torolt_felhasznalo_567762 2011-11-29 09:40

Van ebben a világban annyi tuti, amelyek sokszor egymásnak ellentmondóak, hogy nem csoda, ha az emberek elbizonytalanodnak.

Ahogy elnézem, ma a nők a két végletet testesítik meg, vagy véramazonok vagy irányítandó bábok. Kevés önállóan gondolkodó, ám kompromisszumkész nőt ismerek. 

Torolt_felhasznalo_572064 2011-11-29 09:35

Ez most megfogott...miért lesz bizonytalan anyuka? Nincs előtte minta? Akárhogyis, a gyereknevelés egy bizonyos mértéken túl nem igazán tűr bizonytalanságot, valakinek valahogy meg kell mondania a "tutit".

DanceWithTheDead 2011-11-29 09:33

Egyet értek Gorgon Lilith

Gorgon Lilith 2011-11-29 09:23

Azért, mert a nőktől ezt a magatartást várja el a társadalom, így nehéz találni rá negatív jelzőt, kifejezést.

 

Az áldozat-szerep pedig nem egyszerű és lenézendő dolog, "aki hülye, haljon meg"-alapon. Nagyon sok esetben már a "mazochista", "tűrőlelkű" attitűd kialakulása is gyermekkori, fiatalkori traumákhoz, erőszakos cselekményhez, terrorhoz kötődik. Ezen nem egyszerű felülemelkedni.

Torolt_felhasznalo_572064 2011-11-29 09:16

Hajrá, hölgyeim!

DanceWithTheDead 2011-11-29 09:05

Most akkor a hajléktalanok, vagy a bántalmazott nőkről szól a rendezvénysorozat? Vagy ez ilyen allin1? Amúgy egyet értek, azokat lehet és könnyű bántani, akik erre -tudtukon kívül- teret engednek. Saját ismerettségi körben is azt látom, hogy aki bizonytalan saját magában (akár csak az élete 1 adott területén), azon könnyű uralkodni. Nagyon soxor látom az ismerőseimnél, hogy amikor gyerek születik, akkor az addig magabiztos nőből bizonytalan anyuka lesz, akinek aztán a párja mondja meg a tutit, és a nő elfogadja, mégha nem is jó neki (merthogy panaszkodik, tehát vmi nem okpé). Ez persze nem csak a nőkre igaz, nem véletlenül létezik a "pipogya, papucs férj" kifejezés is. Az már inkább elgondolkoztató, hogy a nőkre nincs ilyen... vagy csak nekem nem jut eszembe.

Nők Lapja Cafe 2011-11-29 09:05

Megkezdődött a 16 akciónap, a nők elleni erőszak megszüntetéséért világszerte indított programsorozat. De vajon mit ért el eddig? Karafiáth Orsolya különvéleménye.

Tovább a cikkre...

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Pisztáciás kényeztetéssel indítjuk a tavaszt!

Az édes pisztácia illata egybeolvad a könnyebb, nőies virágos jegyekkel.

Címlapon

Legjobbak

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Kiverte a biztosítékot a popénekes a tokiói...
Facebook lájkok száma
Forradalmian új felfedezés az anyatejről

Forradalmian új felfedezés az anyatejről

Tudományos kutatások a szoptatás számos, a gyermek...
Facebook lájkok száma
Feltalálták az érzelmek leplezésére alkalmas szemüveget

Feltalálták az érzelmek leplezésére alkalmas szemüveget

A szemüvegnek köszönhetően akár nyitott szemekkel...
Facebook lájkok száma
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő

Folytatódik az átlagosnál melegebb idő

A hét második felében is többfelé kell számítani...
Facebook lájkok száma
Szexoldalon hirdeti magát a Fat Phoenix dobosa, Gáspár Gergő

Szexoldalon hirdeti magát a Fat Phoenix dobosa, Gáspár Gergő

Egy barátja mesélt az alkalmazásról a Fat Phoenix...
Facebook lájkok száma
Csontsoványra fogyott az egykori műsorvezető, Nóci

Csontsoványra fogyott az egykori műsorvezető, Nóci

Tíz kilót fogyott az egykori RTL-es műsorvezető, Nóci.
Facebook lájkok száma
Folttisztítás húsvéti lakomák után

Folttisztítás húsvéti lakomák után

Vége a húsvéti ünnepeknek, asztalt bontott a rokonság,...
Facebook lájkok száma
A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
Balesetben meghalt Károly herceg sógora

Balesetben meghalt Károly herceg sógora

A 62 éves férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett,...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma497 Hozzászólások száma2
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma259 Hozzászólások száma4
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma207
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma121
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma110
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma102
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma101
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma60

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem