nlc.hu
Aktuális
Szekrény dőlt a diákokra egy pesti iskolában

Szekrény dőlt a diákokra egy pesti iskolában

Hét iskolás sérült meg szerda délelőtt, amikor rájuk zuhant egy szekrény. Egyelőre nem tudják, hogyan történhetett a baleset.

Milyen a gyerekbiztos otthon?

Itt elolvashatod bloggereink összefoglalóját arról, milyen óvintézkedéseket kell tenni a gyerek biztonsága érdekében.

Az elsődleges információk szerint egy gyerek súlyosan, hat pedig könnyebben megsérült, amikor rájuk dőlt a bútor – közölte Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese.

A baleset egy kőbányai iskolában történt szerdán. A rendőrség szerint minden kis sérültet kórházba szállítottak, a helyszíni szemle még folyamatban van. Az MTI információi szerint a baleset egy két tannyelvű általános iskolában történt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője szerint ugyan nincsen súlyos sérült a gyermekek között, de két lányt és egy fiút még meg kell vizsgálni, hogy nincsenek-e belső sérüléseik. A gyermekek többsége zúzódásokat szerzett a balesetben.

A 10-11 éves sérülteket három mentőautóval a Bethesda és a Heim Pál kórházba szállították.

A mentő az iskola elött parkol

A mentő az iskola előtt parkol

 

Tavaly már történt egy végzetes baleset egy rosszul rögzített szekrény miatt: egy fővárosi gyermekotthonban egy hároméves kisfiú meghalt, amikor rázuhant a bútor. Utána több intézményben ellenőrizték, hogy megfelelő-e a berendezések elhelyezése, rögzítése.

Számítani lehet az ilyen balesetekre

Vajon miért történnek egyre-másra hasonló jellegű balesetek az oktatási intézményekben, miért vannak még mindig veszélyesen elhelyezett bútorok ezekben az épületekben annak ellenére, hogy pontosan lehet tudni, a helyiségeket nap mint nap gyerekek százai használják?

Láng Beatrix lakberendező tanár, a Stílusház Lakberendező Iskola vezetője elmondta, hogy a belső terek kialakítása során a szakembereknek elég volna a józan paraszti észre hallgatniuk: pontosan tudhatják, hogy a gyerekek egyensúlyérzete még nem olyan fejlett, mint a felnőtté, a veszélyeket pedig gyakran nem mérik fel, ezért olyan helyzetbe is belemennek, amiről előre tudható, hogy rossz vége lesz. Ebből következik, hogy egy iskola vagy gyermekotthon berendezése során alapkövetelmény volna a csúszásmentes felületek kialakítása, az éles sarkok lekerekítése, az imbolygó berendezési tárgyak rögzítése.

Tény az is – mondta el a szakértő –, hogy a mérnöki, belsőépítészeti tankönyvek méltatlanul keveset foglalkoznak ezzel a területtel: a gyermekintézmények kialakítását taglaló fejezetek csak arról szólnak, hogy melyik belső teret mekkorára kell tervezni, de biztonsági szempontból már nem adnak útmutatót.

Ha a jogszabályokat nézzük, a nemzeti baleset-megelőzési stratégia szerint „Az óvodák, iskolák biztonságos környezetének kialakítása a fenntartó-üzemeltető felelőssége”. Az intézeti balesetek megelőzésének pedig be kell kerülnie a baleset-megelőzési tervbe, amelynek a kialakításáért és érvényesítéséért az intézet vezetője a felelős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top