Aktuális

Nagy változás kis átalakítással

Nem kell rögtön nagy felfordulásra gondolni, ha változásra vágyunk a lakóterünkben. A szoba falainak átfestése vagy a berendezés teljes cseréje helyett sokszor elég csupán a megfelelő tapétát és a hozzá illő dekorációkat megtalálnunk ahhoz, hogy a szoba életre keljen! Gondolta volna, hogy egy tekercs jó minőségű tapéta és néhány szép textil mire képes?

Tippek tapétavásárláshoz
Olyan tapétát válasszunk, mely összhangban van a fal színével és meglévő bútoraink stílusával. A nagyméretű minták és a sötét színek szűkebbnek, míg a kisméretű minták és világos színek nagyobbnak láttatják a teret. A függőleges csíkok optikailag növelik a belmagasságot, de szűkítik a szobát.
A vízszintes csíkozás ellenben szélesebbnek érzékelteti a helyiséget.

Nagy változás kis átalakítással
Nagy változás kis átalakítással

Milyet válasszunk?
• Papírt, ha kedvezőbb áron szeretnénk vásárolni, és jó minőségű, repedésmentes falra tennénk.
• Vinylt, ha a lakás olyan helyiségeibe – fürdőszobába, konyhába, előszobába – szánjuk, ahol fontos a tisztíthatóság is.
• Vlies (növényi rostalapú) és textiltapétát, ha lakásunk falai repedeznek vagy gipszkartonból épültek, és mosható, környezetbarát megoldásra vágyunk.
• Üvegszálas és fűrészporos tapétát, ha a falon mintát nem, csupán struktúrát szeretnénk látni. Ezeket a tapétákat nem lehet lemosni, de többször is újrafesthetjük.
• Selyemtapétát, ha valami különlegesre, elegánsra és tartósra vágyunk. Igaz, nem olcsó, de jól tisztítható és a kopásállósága is kiváló.

 

Nagy változás kis átalakítással
 

Nagy változás kis átalakítással

Fontos!
Felbontás előtt ellenőrizze a tapéták csomagolásán a gyártási számot, ami megmutatja, hogy a tekercsek azonos gyártásból származnak-e. A különböző gyártású tapéták között előfordulhatnak árnyalatbeli különbségek!
A csomagoláson a tapéta tulajdonságairól és a gyár által javasolt felhelyezési módokról is tájékozódhat. Őrizze meg a tapéták címkéit!

3 tudnivaló
Három dolgot kell tudni: milyen széles, milyen hosszú tekercsben vásárolható a tapéta, és mekkora a mintaillesztés (raport)? Egyszínű vagy hosszanti csíkos tapétáknál nincs raport, a mintás tapétáknál mindig van, minél nagyobb mintájú, annál több! Ilyenkor vágási veszteséggel is számolni kell! Egy átlagos tekercs 0,53 cm széles és 10,05 m hosszú. Ez egy 2,7 m-es belmagasságú szoba esetén, raporttal is számolva 3 sávra elég, azaz 1,59 m széles sávot boríthatunk be vele.

 

Nagy változás kis átalakítással
 

Nagy változás kis átalakítással

 

Mit kezdjünk a maradékkal?
A felrakás után megmaradt tapétadarabokat őrizzük meg, ha netán javításra, pótlásra lenne szükség. Ha nagyobb mennyiség marad ki, felhasználhatjuk egyéb dekorációkra, például képek paszpartujaként, bútorfrontok dekorálására vagy lámpaernyő készítésére.

Mennyibe kerül?
• Egy szépen kivitelezett, kiváló minőségű tapéta átlagos ára kb. 15–25 ezer Ft között mozog tekercsenként, de a különleges minták, színek és felületek miatt megéri ezek közül válogatni!
• Aki spórolni akar, barkácsboltokban és nagyobb lakberendezési szaküzletekben már kb. 4–10 ezer Ft között talál tapétát.
• Ha szakembert hívunk, a felhelyezés egy átlagos minőségű fal esetén kb. 20–25 ezer Ft/tekercs, de ha különlegesebb tapétáról van szó, emelkedhet az ár.

Nagy változás kis átalakítással

Lelőhelyek
Tapéták: Empír Enteriőr (www.empir.hu)
Ágytakarók, párnák, dekorációk: Coin (www.coin.co.hu)
Dekorációk: Butlers (www.butlers.hu)
Fatörzs asztalkák: Akrilux (www.akrilux.hu)
Virágdekoráció: Virágom, virágom… (1063 Bp., Király u. 20.)

Köszönet a tapétákért az Empír Enteriőr üzletének!

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: Nagy változás kis átalakítással

  • Milyen az élet a tévé után?
  • Hogy él a nő Dubaiban?
  • Anya főz
  • Mit tegyek, ha féltékenyek egymásra a gyerekeim?
  • A boldogság hányadosa
  • Nagy változás kis átalakítással
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top